Sănătate

Show_at_work_app
Sănătate

Afecțiuni musculo-scheletale: afecțiuni….de birou

de Nektaria Karakosta

Cele mai recente studii au demonstrat faptul că 50% din absențele de la locul de muncă se datorează afecțiunilor reumatice și scheletale. Câteva dintre acestea sunt de natură gravă (precum bolile autoimune) , altele sunt imputabile proceselor degenerative asociate îmbătrânirii, însă, de cele mai multe ori, acestea îmbracă forma leziunilor sau problemelor cauzate de stilul de viață, de profesie, sau de condiția fizică. De ce avem dureri musculare și cum anume le putem trata? Medicul reumatolog Dimitrios Laskos ne răspunde la toate aceste întrebări.
Mișcările repetitive monotone, postura defectuoasă dureroasă, ca urmare a unor echipamente și spații de lucru necorespunzătoare, manipularea manuală a sarcinilor grele, profesiile ce presupun utilizarea de forță fizică sau vibrații la nivelul articulațiilor, reprezintă câțiva dintre factorii ce conduc la apariția afecțiunilor musculo-scheletale. Rezultatul? Unul din trei greci suferă de o afecțiune reumatologică sau musculo-scheletală, inclusiv dureri de spate, dureri lombare, dureri de gât, afecțiuni ale membrelor superioare și inflamații ale articulațiilor.
Afecțiunile musculo-scheletale acoperă un spectru larg de afecțiuni, ale oaselor, articulațiilor, tendoanelor, mușchilor și nervilor ce controlează sistemul muscular. În America de Nord, acestea sunt denumite în mod generic „afecțiuni dobândite în urma traumelor cumulative”, în timp ce în Australia și Marea Britanie sunt cunoscute ca „afecțiuni ale aparatului locomotor rezultate în urma expunerii repetate la factori dăunători”, în Japonia ca „sindromul cervical-brațe” iar în țările nordice ca „afecțiuni cauzate de forțare musculo-scheletală”.
Însă de ce ne referim la afecțiunile musculo-scheletale folosind termenul de „afecțiuni profesionale” sau „afecțiuni de birou”? Acest lucru se datorează faptului că persoanele care lucrează în birouri, ca urmare – de regulă - a posturii deficitare și modului de viață sedentar, dar și a obezității, la care contribuie lipsa de exercițiu fizic, prezintă dureri cu frecvență ridicată la nivelul coloanei vertebrale (dureri lombare (în cazuri extreme lumbago, dureri de spate etc.) sau a părții dorsale a gâtului. Cu cât o persoană este mai obeză și mai puțin antrenată fizic, cu atât are șanse mai mari să sufere de dureri musculo-scheletale. Aceste persoane de regulă se confruntă cu un nivel ridicat de stres la locul de muncă, ce exacerbează această situați" remarcă Dl. Laskos.

Când devine necesară implicarea doctorului?
Dacă problema apare după o anumită mișcare sau activitate ce a condus la forțarea mușchilor, sau după menținerea prelungită a unei anumite poziții, poate fi evitată vizita la doctor, cel puțin în primele câteva zile. Însă, dacă problema persistă mai mult de o săptămână, este recomandat să consultați un medic.
Sunt utilizate atât mijloace farmaceutice cât și nefarmaceutice pentru tratarea afecțiunilor musculo-scheletale. „Atunci când vorbim despre durere musculo-scheletală, despre durere de spate, lombară sau cervicală, tratamentul include evitarea mișcărilor sau poziției ce au provocat problema (spre exemplu evitarea aplecării bruște sau a ridicării greutăților etc.), cât și anumite exerciții – fizioterapie.
Partea medicală presupune analgezice simple, analgezice opioide și medicamente antiinflamatoare sau specifice pentru durere cronică musculo-scheletală. Cu toate acestea, dacă durerea musculo-scheletală provine de la o boală autoimună (precum artrita reumatică), tratamentul este complet diferit și este stabilit de reumatolog”, adaugă Dl. Laskos.

Fibromialgia
În numeroase cazuri, stresul în sine poate reprezenta un factor al durerii musculo-scheletale. „Foarte des, stresul și depresia reprezintă factori ai sindromului de durere cronică, denumit fibromialgie”, evidențiază Dl. Laskos.
Tratamentul pentru fibromialgie, conform specialistului, presupune două direcții principale:

Schimbarea modului de a gândi și a vieții, pentru a putea combate stresul. Pacientul trebuie să învețe cum să gestioneze în mod calm problemele vieții cotidiene. Acesta este primul și cel mai important pas în combaterea durerii musculo-scheletale, provocată de durerea la nivelul fibrelor, din moment ce presiunea internă resimțită de persoana în cauză reprezintă cauza problemei.

Exercițiu fizic. Deși în cazul altor sindroame musculo-scheletale, în faze acute, exercițiile fizice sunt de regulă evitate, în cazul fibromialgiei, acestea sunt necesare. Se recomandă înotul sau alte sporturi preferate de pacient (precum dansul sau ciclismul), atâta timp cât acesta se relaxează.

BOLILE AUTOIMUNE
După cum explică Dl. Laskos, "există și o categorie de suferințe musculo-scheletale care sunt autoimune și sunt tratate în mod exclusiv de reumatologi (precum artrita reumatoidă, spondiloza anchilozantă, artrita psoriazică). Artrita reumatoidă reprezintă principala cauză a durerilor resimțite la nivelul articulațiilor mâinilor și picioarelor, în timp ce spondiloza anchilozantă se manifestă sub forma durerilor timpurii la nivelul încheieturilor mâinilor, fără nicio  activitate anterioară solicitantă. Întâlnim foarte des persoane tinere ce suferă de disconfort acut la nivelul taliei, pe care acestea le atribuie unor activități pe care le-au efectuat, dar de fapt au alte cauze la mijloc”, explică reumatologul.

 


Cine este medicul
Dl. Dimitris Laskos este Medic Specialist Reumatolog cu un Masterat în Afecțiuni Metabolice ale Oaselor și Osteoporoză. A activat în trecut ca Lector Asociat la Clinica-Spital de Reumatologie KAT, fiind candidat pentru obținerea Doctoratului la Universitatea din Atena. Este Asociat Științific al Laboratorului de Cercetare al Sistemului Musculo-Scheletal și al Asociației Elene de Suport pentru Pacienții cu Osteoporoză. Este un doctor specializat în tratarea Bolilor Autoimune Sistematice, Artrită, Durere Cronică Musculo-Scheletală, Osteoporoză și alte Afecțiuni Metabolice ale Oaselor, Osteoartrită și Dureri Lombare (sau Lumbago). Acesta deține un cabinet particular de reumatologie în Korinthos cât și unul în Xylokastro.

Str. Adeimantou nr. 83, Korinthos
Str. Notara nr. 48A, Xylokastro
Telefon contact: 27410 29332
e-mail: laskosdim@yahoo.gr