Sănătate

Show_d3_%ce%94%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82_%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1_%ce%b1%cf%80%cf%8c_%cf%84%ce%b1_%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac
Sănătate

Vitamina D: Aliat al stării bune de sănătate

Deși beneficiile vitaminei D asupra organismului au fost dovedite, în ultimii ani deficitul acesteia ia proporții epidemice. Deficiența de vitamina D nu ar putea fi descrisă ca fiind  „nevinovată“, deoarece poate duce la boli metabolice ale oaselor și multe alte boli.
Copiii au nevoie de vitamina D pentru a construi oase tari iar adulții pentru menținerea oasele lor puternice și sănătoase. Vitamina D joacă un rol fundamental în dezvoltarea optimă a scheletului în timpul copilăriei și a adolescenței și în menținerea sănătății oaselor la maturitate, deoarece este  mijlocul prin care calciul este absorbit de organism. Foarte important este rolul său și în funcția neuromusculară, în timp ce există zeci de studii care pun accentul pe acțiunea sinergică a vitaminei în protecția împotriva unei multitudini de boli, cum ar fi hipertensiunea.
Cu toate acestea, deficitul acestei vitamine are în prezent proporții epidemice. Un procent foarte mare de populație, de la nou-născuți până la persoane în vârstă suferă de deficit de vitamina D.  "Ne expunem din ce în ce mai puțin la soare, pentru că ne temem de melanom iar atunci când ne expunem utilizăm creme de protecție solară cu indice ridicat, care nu permite pielii să sintetizeze vitamina D. În plus, pielea închisă la culoare este un factor asociat cu sinteza scăzută a vitaminei D», subliniază doamna Irini Lambrinoudaki, medic endocrinolog, lector universitar la clinica a II-a de Obstetrică și Ginecologie a Universității din Atena.
Dacă un bărbat cu piele de culoare închisă are nevoie de aproximativ 90 de minute de trei ori pe săptămână pentru a sintetiza vitamina D de care are nevoie, un bărbat cu pielea  mai deschisă necesită aproximativ 15 minute, tot de trei ori pe săptămână, pentru sinteza aceleiași cantități de vitamină, ceea ce explică într-o oarecare măsură de ce și în țara noastră, "scăldată" de soare pe tot parcursul anului, lipsa vitaminei D constituie o problemă reală.
Cercetările recente efectuate la Universitatea din Leeds au arătat că și persoanele cu pielea palidă, deschisă la culoare, care se arde cu ușurință, este posibil să aibă nevoie de suplimente pentru a asigura un aport adecvat de această vitamină. Aceasta pentru că, cu cât o persoană se expune mai puțin la soare și cu cât mai mult utilizează crema de protecție solară (lucru obișnuit pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare), cu atât mai puțină vitamina D va produce pielea sa.
"De obicei, expunerea mâinilor și a feței la soare timp de o jumătate de oră la prânz, fără protecție solară, este suficientă pentru sintetizarea vitaminei D de care avem nevoie", explică doamna Lambrinoudaki.
Cu toate acestea, în timpul iernii, cantitatea de vitamină pe care o putem sintetiza prin expunerea noastră la soare este limitată, pe de o parte pentru că nu stăm atât de mult în natură, din cauza frigului, și pe de altă parte pentru că lumina soarelui este limitată.

Grupurile cu risc ridicat
"Testul de măsurare a nivelului de vitamina D din sânge nu este un test simplu, cum ar fi de exemplu cel pentru măsurarea zahărului, și din acest motiv nu-l recomandăm ca test de rutină, adică la toată populația, ci numai persoanelor  care prezintă factori care îi predispun la deficit de vitamina D, cum ar fi persoanele în vârsta care locuiesc în azile de bătrâni  sau în clinici de îngrijire medicală, care nu ies deloc afară și la grupele cu risc crescut de osteoporoză.  Pentru restul persoanelor, este mai simplu să recomandăm luarea de suplimente de vitamină D, care oricum ajută la prevenirea fracturilor, decât să facă acest test", explică doamna Lambrinoudaki.
Lipsa de vitamina D este adesea observată și la familii și acest lucru probabil că are legătură cu stilul de viata (dieta, obiceiuri etc.), care de obicei este comun pentru toți membrii familiei, dar și cu predispoziții genetice care favorizează lipsa vitaminei D, cum ar fi variații fiziologice ale genei care codifică receptorul care primește mesaje de la vitamina D.

Consecințele lipsei de vitamina D
Ce poate provoca lipsa sau deficitul acestei vitamine? S-a stabilit că deficitul de vitamina D are consecințe grave: provoacă dezvoltarea unor oase slabe și pierderea crescută de masă osoasă (osteopenie), accelerează și exacerbează osteoporoza, iar lipsa marcată de vitamina D provoacă o boală osoasă dureroasă, numită osteomalacie și care se corelează cu apariția fracturilor. Lipsa vitaminei D se asociază cu slăbiciune musculară, care la rândul său crește riscul de căderi și fracturi.
În afara oaselor, aproape fiecare organ și țesut din organism, inclusiv creierul, inima, mușchii și sistemul imunitar, au receptori de vitamina D, ceea ce sugerează că au nevoie de aceasta  pentru a funcționa, arată specialiștii.  "Exista studii care leagă deficitul de vitamina D chiar și cu o incidență crescută a unor forme de cancer și o incidență crescută a episoadelor cardiovasculare, dar acest lucru nu este încă dovedit științific, existând doar indicii" subliniază doamna Lambrinoudaki.

Tratament
Sursele alimentare principale de vitamina D sunt peștii grași (somon, sardine, cod și ton), laptele îmbogățit, cerealele și sucul de portocale.  Este însă alimentația "arma" împotriva lipsei acestei vitamine?
Răspunsul dat de experți este negativ. "Din păcate, în țara noastră nu există alimente îmbogățite cu vitamina D. De aceea, chiar dacă ar spune cineva că va completa deficitul numai prin dietă, nu este simplu. Desigur, peștele gras cum ar fi somonul este bogat în vitamina D, iar produsele lactate sunt îmbogățite cu vitamina D, dar cel mai bun și cel mai sigur mod este acela de a lua un supliment de vitamină ", explică.

Când vorbim despre lipsa de vitamina D? 
Vitamina D se măsoară din sânge, prin măsurarea nivelului  hormonului precursor numit 25 (OH) vitamina D și care este ca un depozit de vitamina D în organism, deoarece din acesta se sintetizează vitamina D normală.
În cazul în care nivelul de 25 (OH) vitamina D este sub 30 ngr/ml, avem un deficit al vitaminei, în timp ce dacă este acesta este mai mic de 10 ngr/ml avem lipsă totală. "În medie, femeile aflate la menopauză, potrivit unui studiu realizat în clinica noastră, prezintă un nivel în jur de  24-25 ngr/ml, deci un nivel mai mic decât ar trebui să aibă", subliniază doamna Lambrinoudaki.

 

Who is Who

Irini  Lambrinoudaki

Medic endocrinolog

Lector universitar Clinica a II-a Obstetrică și Ginecologie, Universitatea din Atena, Spitalul Areteio,

e-mail: ilambrinoudaki@aretaieio.uoa.gr