Sănătate

Show_%ce%9f%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%bc%cf%8e%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82
Sănătate

Infecțiile urinare: Disconfortul care revine

Infecțiile urinare creează un mare disconfort în principal femeilor și în special în lunile de vară. Ce se întâmplă însă atunci când, deși  femeia se pare că este mai bine, infecția reapare? Medicul urolog, dl. Fotis Daras, ne oferă răspunsul.
Infecția urinară este o situație prin care majoritatea femeilor au trecut pe durata vacanțelor, o dată sau de mai multe ori în viață. Pe perioada verii posibiltățile de expunere la microbi datorită mării, a nisipului, a transpirației crescute, a unei toalete murdare dar și datorită activității sexuale mai intense, cresc în mod semnificativ. Se estimează că un procent de 50% dintre femei vor prezenta, într-un moment al vieții lor, cel puțin un episod de cistită.
De ce însă infecțiile urinare constituie, în principal, o...ipoteză feminină? Deoarece bărbații au o uretră mai lungă și este mai dificil accesul microbilor în aceasta. Un rol protector pentru bărbați îl joacă, de asemenea, și lichidul prostatic, care are proprietăți antibacteriene. Cu toate acestea, după vârsta de 50 de ani, infecțiile urinare la bărbați apar mai frecvent, datorită problemelor de prostată.
Principalele simptome ale infecțiilor urinare (a cistitei simple), după cum subliniază dl. Fotis Daras, sunt: micțiuni frecvente, usturime la urinare, hematuria și -mai rar- o febră ușoară. De asemenea, poate să apară și durerea în regiunea inferioară a abdomenului și în zona rinichilor. Cum vom diferenția însă dacă este vorba de o cistită sau de o vaginită?
„În infecțiile ginecologice lipsesc simptomele cistitei pe care le-am prezentat anterior și predomină simptome cum ar fi secreții vaginale, durerea în zona vaginală și în hipogastru“ subliniază domnul Daras. În momentul în care o femeie prezintă unele din simptomele la care s-a făcut referire mai sus, este foarte important să înceapă să consume cantități mari de apă/lichide. Dacă simptomele nu dispar, ar trebui să ia, după prescripția medicului, antibiotice de spectru larg, împreună cu afine. „Cistitele se tratează de cele mai multe ori prin administrarea de antibiotice pentru câteva zile și consumul unor cantități mari de lichide. De asemenea, se administrează și afine roșii, cu rezultate remarcabile“, ne clarifică specialistul.  Afinele roșii joacă rol atât în etapa acută a unei infecții urinare cât și în prevenirea acesteia.

Afinele roșii (merișoare): Specialistul în infecții urinare
Ce sunt însă afinele roșii (merișoare), despre care se vorbește atât de mult? Afinele roșii sunt fructe care cresc în America de Nord. Bogate în proantocianidine, D-manoză și acid hipuric, împiedică în mod semnificativ dezvoltarea bacteriilor patogene în vezica urinară. S-a demonstrat că substanțele conținute în afinele roșii împiedică aderarea bacteriilor la celulele epiteliale ale mucoasei urinare. Cercetarea s-a concentrat în principal pe acțiunea afinelor roșii asupra Escherichia coli (E.coli), care constituie agentul patogen în 80% din infecțiile urinare simple.
Acțiunea fructelor se consideră inovatoare: atunci când microbul ajunge în contact cu substanțele active ale afinelor roșii, își pierde forma de baston (este forma care îi permite să adere la celulele organismului. Astfel, microbul își pierde proprietatea de aderare și este eliminat din organism prin urină.
Se recomandă femeilor care prezintă frecvent probleme și simptome de cistită consumul de afine roșii pentru perioade lungi de timp. „Există studii care arată că utilizarea acestor fructe poate să reducă numărul de recidive precum și intensitatea simptomelor de cistită“, notează domnul Daras.

Recidiva
Cu toate acestea, recidivele sunt frecvente. După cum ne explică urologul, „femeile la care va apărea un prim episod de cistită au mari posibilități ca boala să recidiveze în decurs de o lună. Acest lucru se întâmpă deoarece deși infecția s-a diminuat, datorită însă îngroșării peretelui vezicii urinare și a uretrei, există încă o sensibilitate care favorizează recidiva. Există însă un procent însemnat de femei la care recidiva poate apărea mai târziu. La femeile care prezintă recidive frecvente ale cistitei, se pare că acest lucru se datorează reducerii apărării locale împotriva microbilor florei fiziologice.
Infecțiile urinare recidivante apar de asemenea, cu o frecvență crescută, la persoanele care suferă de diabet, boli ale tiroidei sau o cantitate mare de urină reziduală în vezica urinară. Urina reziduală care rămâne timp îndelungat în vezică favorizează dezvoltarea microbilor și, în consecință, apariția infecțiilor urinare. Hematocritul scăzut și lipsa fierului au de asemenea o corelație pozitivă cu apariția infecțiilor urinare recidivante.
Multe femei care prezintă o infecție urinară recurentă sunt îngrijorate. Cu toate acestea, domnul Daras le liniștește: „Cistitele recidivante nu constituie un pericol pentru funcționarea vezicii urinare sau pentru apariția altor probleme. O femeie ar trebui să se îngrijoreze numai dacă apare o pielonefrită. Este vorba despre o infecție severă a rinichilor, care se manifestă prin febră ridicată, stare generală alterată și o durere intensă în zona rinichiului afectat și care, dacă nu este tratată corect, poate să conducă la deteriorarea funcției renale“ notează.

 

Info

Fotis Daras
Chirurg urolog-Androlog
Ag. Nikolaou 53, Patra
tel. 2610273124, mobil 6945590738
fotisdaras@yahoo.com