Sănătate

Show_1440
Sănătate

Alergiile: partea neplăcută a primăverii

Rinoree, strănut, ochii roșii, simptomele seamănă cu o răceală, dar nu este!  Este... partea neplăcută a primăverii! În această perioadă își fac prezența alergiile și multe persoane se confruntă cu aceste simptome supărătoare. Nu vă descurajați însă. Răspunzând la întrebările noastre, specialistul în alergologie, dl. Stamatis N. Vartholomeos, ne confirmă faptul că alergiile pot fi tratate!

Ce se înțelege cu exactitate prin termenul de "alergie"?
Alergia este o reacție anormală a sistemului nostru imunitar la substanțele din mediu care nu sunt nocive pentru organism și care, de obicei, sunt bine tolerate, cum ar fi de exemplu polenul arborilor și a plantelor, proteinele de origine alimentară (lapte, ouă, pește), medicamente, etc. Aceste substanțe sunt numite alergeni și vin în contact cu organismul nostru prin inhalare, ingestie sau prin contact cu pielea.

Care sunt cele mai obișnuite forme de alergie în această perioadă?
În ordinea frecvenței apariției lor, dominantă este rinita alergică însoțită sau nu de conjunctivita alergică, astmul alergic, alergiile alimentare, urticaria și alergiile provocate de înțepătura unor insecte (viespi, albine, etc.).

Care sunt principalele simptome?
Rinita alergică se manifestă prin strănut, prurit, rinoree și nas înfundat. De obicei este însoțită de o conjunctivită, cu simptome la nivelul ochilor cum are fi ochii roșii, mâncărimi, lăcrimare, senzație de corp străin și fotofobie. Principalele simptome ale astmului sunt date de dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și senzație de greutate în piept.
Urticaria se manifestă printr-o erupție caracteristică pe piele, însoțită de o senzație de mâncărime sau de arsură. La mulți pacienți aceasta poate fi însoțită de umflarea feței.  Alergii alimentare sunt însoțite de simptome gastro-intestinale (dureri abdominale, vărsături), simptome ale pielii (mâncărime, roșeață, erupții cutanate) și simptome mai severe în caz de anafilaxie (șoc alergic).
În ceea ce privește alergiile produse de mușcătura de insecte, simptomele pot fi ușoare (reacție locală puternică la locul înțepăturii, pentru mai mult de 24 de ore) și, de asemenea, se poate ajunge până la anafilaxie severă.

Care sunt factorii responsabili pentru alergiile de primăvară?
Pentru alergiile respiratorii de primăvară este responsabil în primul rând polenul copacilor și a plantelor, cum ar fi polenul de graminee, parachernița (urzica moartă) etc.
De asemenea, alimentele consumate frecvent primăvara cum ar fi creveții și fructele de mare, fructele de sezon cum ar fi căpșunile și, în cele din urmă, înțepăturile de viespi și albine, ca urmare a activității crescute a insectelor în acestă perioadă dar și a timpului mai îndelungat petrecut în natură.

Care sunt cei mai frecvenți alergeni?
În principal sunt plantele care produc polen ce este transportat prin aer, cum ar fi: a. Unii arbori (măslin, salcâm, plop, fag, alunul sălbatic). b. Gramineele (cereale sălbatice, iarbă, pirul gros). De multe ori, drept alergeni de primăvară sunt și ciupercile, care se înmulțesc puternic primăvara și acarienii din praf.

Principalele măsuri de protecție

  • Aerisiți camera dimineața înainte de ora 9, deoarece eliberarea de polen din plante începe la scurt timp după această oră. Astfel se previne intrarea unei cantități mari de polen în casă.
  • În mediul rural, nu vă întindeți și nu stați pe pământ.
  • Nu vă alertați atunci când se apropie de dvs. o insectă (viespe, albină). Mișcările bruște ale mâinilor o poate irita și vă va înțepa.
  • Pacienții cu alergie la polenul de măslin ar trebui să stea departe de plantațiile de măslini la sfârșitul lunii aprilie și în luna mai.
  • Nu fumați. Fumatul agravează astmul și rinita.

Cum se tratează alergiile?
Alergiile sunt tratate prin diferite măsuri. Prima măsură constă în evitarea alergenului. Apoi, prin tratament medicamentos cu antihistaminice sau și sau preparate cu cortizon administrate local sau sistemic (în special în cazul alergiilor respiratorii), cu adrenalină în șoc anafilactic etc. Preparatele alternative care conțin flavonoide precum quercetina, s-au dovedit utile la unii pacienți. În cele din urmă, prin imunoterapie, alergiile respiratorii și alergiile la înțepăturile de insecte sunt în mare măsură tratabile.

 

Info

Stamatis N. Vartholomeos
Specialist Alergolog
e-mail: stavarcfu@gmail.com