Sănătate

Show_arthroseis_forweb
Sănătate

Obiceiuri dăunătoare pentru articulații

Având drept campioni genunchii și șoldurile, articulațiile protestează împotriva "greutăților" pe care le ridică și față de tratamentele inadecvate la care sunt supuse. Pe măsură ce anii trec, protestele sunt din ce în ce mai dureroase. Motivele ce se ascund în spatele durerilor de articulații pot fi multiple. Ce putem face pentru protejarea sănătății articulațiilor noastre? Ce ar trebui să schimbăm în viața de zi cu zi? Există obiceiuri pe care ar trebui să le limităm sau să le intensificăm? Chirurgul ortoped dl. Spyridon Galanakos ne oferă toate răspunsurile.

Durerile de articulații și problemele de mobilitate pe care acestea le provoacă, reduc calitatea vieții pentru aproximativ 2,5 milioane de greci [1]. Din ce cauză, însă, apar durerile de articulații? După cum ne explică medicul chirurg ortoped, dl. Spyridon Galanakos "la vârste cuprinse între 20 și 50 de ani,  motivele pentru care articulațiile sunt dureroase sunt de obicei accidentele.  Există, de asemenea, și motive necunoscute cum ar fi o boală autoimună, adică o situație în care, din motive nedeterminate, organismul percepe celulele sale ca fiind străine și le atacă, ceea ce are drept rezultat disfuncții în funcționarea acestora. Astfel de boli sunt artrita reumatoidă, artrita psoriazică și spondilita anchilozantă. După vârsta de 50 de ani, durerile la nivelul articulațiilor se datorează în principal artropatiilor degenerative, cum ar fi osteoartrita și artropatiile datorate depunerii de cristale, ce apar ca urmare a uzurii articulațiilor odată cu trecerea timpului. Situațiile în care problemele articulare încep din copilărie sunt rare (artrita juvenilă)".
Cu toate acestea, pot exista și alte cauze. Articulațiile pot fi dureroase, de asemenea, și datorită unei inflamații sau poate fi vorba despre o durere reflectată din zonele învecinate, care au suferit o vătămare. În plus, există și obiceiuri proaste, alimentare sau de altă natură, cum ar fi de exemplu fumatul și consumul excesiv de alcool, care afectează sănătatea articulațiilor. În cele ce urmează, cu ajutorul domnului Galanakos, prezentăm obiceiurile alimentare ce pot declanșa inflamații și dureri articulare.
Alimentație inadecvată. Alimentele cu un conținut ridicat de zahăr pot provoca o  hiperactivitate a sistemului imunitar și să declanșeze reacții inflamatorii, care pot duce la dureri articulare. Acizi grași saturați și purinele sunt alte două componente "vinovate". Grăsimile saturate conținute în produsele lactate nedegresate, în carnea roșie (vită) și în alimentele procesate pot spori durerea și inflamația în organism, în timp ce purinele pot determina creșterea nivelului de acid uric și eventual apariția unei crize de gută. Artrita gutoasă apare atunci când nivelele ridicate de acid uric din sânge provoacă formarea și acumularea de cristale în jurul unei articulații.
Purinele sunt o categorie a proteinelor din alimente care se  transformă în acid uric în organism. Sunt conținute în organe și în derivatele din carne, în carnea de vânat, în unii pești cu conținut ridicat în grăsimi cum ar fi  macroul și heringul, în crustacee, în aluaturi, în bere și în  brânzeturile uscate, în special cele mature.
Sarea în exces. Studiile au demonstrat că un consum excesiv de sare sporește indicatorii de inflamare ai organismului [2]. Majoritatea alimentelor prelucrate și ambalate conțin cantități mari de sare, deci ar trebui pe cât posibil să alegeți alimente proaspete sau cel puțin alimentele ambalate cu un conținut scăzut de sare. Evitați produsele gata preparate. Este adevărat că pregătirea alimentelor în cuptorul cu microunde este mult mai comodă, dar de cele multe ori conțin cantități mari de sare.
Fumatul și alcoolul. "Fumătorii au un risc mult mai mare de apariție a unor artrite reumatoide iar cei ce consumă alcool au un risc crescut de apariție a artritei gutoase. De asemenea, unele persoane cu artrită reumatoidă au constatat că alcoolul poate duce la apariția simptomelor (umflături articulare si rigiditate), dar aceste cazuri sunt speciale și izolate", ne explică expertul.

Suplimentele alimentare
Exista suplimente care pot contribui la sănătate articulațiilor? "Substanțele care în mod dovedit ajută, pe termen scurt și lung, sunt glucozamina, condroitina, acizii grași omega-3, magneziul și vitaminele C, D și E. Mai precis, sulfatul de glucozamină se găsește în mod normal în țesutul conjunctiv și în cartilagii și contribuie la mobilitate, la rezistență și la integritatea structurii articulațiilor. Stimulează celulele implicate în producerea țesutului osului și a cartilagiilor. De asemenea, este esențial pentru sinteza glicozaminoglicanilor, care sunt responsabili pentru formarea unei rețele în care  formează colagenul și pentru protejarea  cartilajul împotriva distrugerii. Pot acționa sinergic cu condroitina, contribuind la limitarea  reacțiilor inflamatorii și, prin urmare, a durerii. În ceea ce privește vitaminele și mineralele, contribuie la sănătatea articulațiilor prin implicarea lor în căile de apariție a inflamațiilor, în principal prin acțiunea lor antioxidantă sau prin contribuția lor în metabolismul calciului", explică dl. Galanakos.

Excesul de greutate și exercițiile fizice
Greutatea corporală crescută reprezintă una dintre principalele cauze legate de problemele articulare. Pierderea în greutate reduce presiunea din genunchi, din șolduri și ajută la prevenirea leziunilor articulare. Este cunoscut că odată cu creșterea în greutate cu jumătate de kilogram, presiunea din genunchi este de 4 ori mai mare, adică două kilograme! Studiile au arătat, de asemenea, că prin creșterea cantității de grăsime din organism se produce o creștere a factorilor inflamatorii. În cazul în care o persoană este obeză, doar simpla pierdere în greutate poate duce la o ameliorare a simptomelor. În plus, pentru persoanele cu obezitate severă și probleme cum ar fi de ex. la genunchi, prima și cea mai importantă măsură terapeutică este pierderea importantă în greutate.
O articulație se menține funcțională (deci mobilă și fără durere) numai atunci când se mișcă. Astfel, efectuarea de exerciții pentru menținerea mobilității articulațiilor este foarte importantă. De preferat ar fi exercițiile care combină mai multe și diferite tipuri de mișcări, cum ar fi de exemplu mersul pe jos, înotul și dansul. În ultimii ani au devenit foarte populare și alte metode de fitness, cum ar fi pilates, yoga și tai chi, care au avantajul că evită solicitarea intensă a mușchilor. De asemenea, un specialist vă poate sugera anumite  exerciții, individualizate, în funcție de nevoile fiecărei persoane  interesate.

 

Who is Who
Spyridon P. Galanakos
Chirurg ortoped