Sănătate

Show_ourolimoxi_for_web
Sănătate

Vara înseamnă... infecții urinare?

Simțiți durere în timpul urinării, asociată cu o senzație de "arsură"? Simțiți dorința continuă de a urina iar atunci când ajungeți la toaletă eliminați o cantitate minimă de urină? În acest caz sunteți, probabil, la începutul unei infecții urinare, o afecțiune foarte frecventă pe timpul verii. De ce infecțiile urinare ”preferă” femeile și vacanța de vară? Chirurgul urolog-androlog, dl. Stavros Deirmentzoglou ne oferă răspunsurile.

Simptome suspecte
"Simptome cum ar fi senzația de arsură (usturime) la urinare, urinarea frecventă, eventual însoțită de imperiozitate (incapacitatea de a amâna urinarea), dar cu o cantitate mică de urină, senzația de greutate la nivelul abdomenului inferior (hipogastru), hematurie sau un simplu episod febril însoțit de durere în regiunea rinichilor necesită o vizită, cât mai rapid posibil, la medic" ne spune specialistul.
Cel mai adesea tratamentul infecției urinare implică administrarea de antibiotice, care este bine să se acorde după efectuarea unei uroculturi și a antibiogramei, datorită rezistenței crescute a bacteriilor la antibiotice moderne. În cistite durata tratamentului nu este mai mare de 3-7 zile, în timp ce în prostatite administrarea antibioticelor durează până la 6 săptămâni.
Iar dacă cineva nu dorește să ia antibiotice? De multe ori pacienții încearcă sa evite administrarea de antibiotice pentru afecțiunile aparatului urinar, deoarece acestea pot produce vaginite fungice (la femei) sau balanite fungice (la bărbați), atunci când se utilizează antibiotice. Acest lucru se întâmplă de obicei deoarece antibioticele pot distruge, în afara bacteriilor dăunătoare, și  flora fiziologică a organismului, ceea de duce la suprainfecția cu ciuperci. Pentru pacienții care au această predispoziție există, după cum ne spune dl. Deirmentzoglou, două soluții:

• administrarea concomitentă cu antibioticele a unor ovule vaginale antifungice sau lactobacillus, suplimente protectoare cu lactobacillus și prebiotice sau creme antifungice locale.
• să se încerce combaterea prin mijloace non farmaceutice, în situațiile mai puțin severe: un aport ridicat de lichide, utilizarea unei pungi cu apă caldă (termofora) în regiunea hipogastrică și administrarea de analgezice pentru ameliorarea simptomele. În aceste cazuri poate fi utilă, de asemenea, utilizarea în paralel a suplimentelor alimentare.

Sfaturi pentru sănătatea aparatului urinar
Există o modalitate de prevenire a infecției și de a avea un aparat urinar sănătos, fără disconfort și probleme în această vară? Urologul ne dă un răspuns pozitiv și ne oferă recomandări pentru a reuși:

• Consumați suficiente cantități de lichide -în acest mod se "clătește" vezica urinară.
• Aveți grijă să urinați frecvent. "Prin abținerea de la urinare oferim bacteriilor hrană și timp pentru a prolifera", subliniază dl. Deirmentzoglou.
• Evitați factorii care pot irita prostata, cum ar fi prea mult alcool și alimente condimentate.
• Nu înotați în ape care nu vi se par curate.
• Asigurați igiena zonei. Schimbați zilnic lenjeria de corp, preferând lenjeria intimă din bumbac și evitând sinteticele.
• Utilizați prezervativul pe toată durata actului sexual.
• Aveți grijă să schimbați costumul de baie ud după înot, cu unul uscat.
• Dacă sunteți femeie, este important să urinați imediat după actul sexual.
• La femei,curățarea și ștergerea trebuie să se facă  întotdeauna din față spre spate.
• Dacă suferiți de infecții recurente ale tractului urinar este bine să consumați suplimente alimentare pe bază de merișor (cranberries).
• Dacă suferiți de prostatită cronică, un supliment alimentar cu extract de Saw Palmetto sau de Serenoa repens poate ajuta în calmarea simptomelor.
• Evitați utilizarea antisepticelor vaginale.
• Consultați imediat medicul dacă observați unele simptome suspecte, care se aseamănă cu cele ale unei infecții urinare. "Infecțiile urinare rareori sunt boli periculoase, este suficient să fie diagnosticate și tratate prompt și corect. În acest sens, un rol activ îl joacă nu numai medicul ci și însuși pacientul", spune dl. Deirmentzoglou.

 

STAVROS DEIRMENTZOGLOU
Chirurg urolog- androlog