Sănătate

Show_%ce%a3%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae%cf%82_forweb
Sănătate

Suplimentele alimentare: scutul natural al sănătății

Ce sunt suplimente alimentare și ce oferă organismului nostru? Cum le putem alege corect, în funcție de nevoile noastre reale? Există anumite reguli pentru păstrarea acestora? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le putem avea cu privire la suplimentele alimentare, care au devenit parte din viața noastră cotidiană, aliați zilnici ai wellness-ului și ai unei stări bune de sănătate a organismului. Medicul specialist în chirurgie toracică, dl.  Evangelos Konstantinopoulos ne ajută să obținem răspunsuri la unele dintre cele mai importante întrebări referitoare la suplimentele alimentare.

Viața modernă este exigentă și stresantă, fast-food-ul a intrat în "ordinea de zi", varietatea alimentelor pe care le includem în dieta noastră zilnică este limitată, precum și conținutul în nutrienți a alimentelor, fapt ce se datorează schimbărilor în modul de cultivare și numărului mai redus de soiuri utilizate. Toate acestea conduc la o nevoie mai frecventă de consum a unui supliment alimentar, față de trecut.
O dietă echilibrată cu siguranță ajută la satisfacerea nevoilor de nutrienți a organismului, dar acest lucru nu se realizează atât de ușor, datorită ritmului zilnic, a anumitor obiceiuri alimentare (de exemplu, vegetariene) și a activității fizice reduse. Cu toate acestea, "de multe ori nu este suficientă nici alimentația corectă", spune dl. Konstantinopoulos.
Astfel, suplimente alimentare constituie o completare utilă pentru dieta noastră și ajută în mod semnificativ persoanele care sunt stresate, pacienții cu oboseală cronică, boli cronice și alte afecțiuni, persoanele care prezintă o căderea a sistemului imunitar etc.

Ce sunt suplimentele alimentare?
Definiția oficială a suplimentelor alimentare, așa cum a fost stabilită prin Directiva Europeană 2002/46 CE care a fost adaptată în Grecia printr-o decizie ministerială publicată în Monitorul Oficial 395b/2004 este: "Suplimentele alimentare reprezintă produsele nutritive aflate în competența Organizației Naționale a Medicamentelor (EOF) pentru suplimentarea regimului alimentar și care sunt surse concentrate de nutrienți (cum ar fi vitamine si minerale), sau alte substanțe cu acțiune nutritivă sau fiziologică (de exemplu, extracte din plante comestibile și altele ingrediente naturale ce conțin substanțe nutritive cum ar fi vitamine, minerale, aminoacizi, proteine, antioxidanți etc.), singure sau în combinație și care sunt comercializate sub formă de doze (capsule, tablete, plicuri cu pulbere, fiole cu lichid, sticluțe cu picurător, etc.) destinate consumului în cantități unitare mici, măsurate ".
Conform normativelor, sunt reglementate în temeiul prezentei Directive dar și a unui set de reglementări europene care stabilesc de la cerințele de puritate până la acțiunea nutritivă și de sănătate ce pot fi realizate pentru alimente și suplimente alimentare. În Grecia toate suplimentele alimentare comercializate trebuie să fie notificate de către EOF, iar pe eticheta să fie indicat numărul de notificare și să respecte toate condițiile reglementate de comercializare aflate în vigoare.
Pe scurt, aceste produse alimentare conțin ingrediente naturale în formă ușor de consumat, ușor asimilabile de către organism, fără aditivi chimici și adresate omului modern, care este interesat de starea sa bună de sănătate. Scopul lor principal este de a oferi și de a completa ingredientele de care avem nevoie pentru a avea o stare fizică și psihică bună.

Cum alegem suplimentul alimentar adecvat?
Alegerea și consumul de suplimente alimentare nu trebuie să se realizeze "la întâmplare". Trebuie să se bazeze pe nevoile reale ale organismului și să se facă după consultarea specialiștilor. "Pentru condițiile speciale de sănătate și pentru ca pacientul să aibă beneficii maxime, fiecare supliment trebuie luat după un studiu atent", ne spune dl. Konstantinopoulos.

Cine trebuie să ia suplimente alimentare?
• Persoanele care doresc să își îmbunătățească starea generală de sănătate, starea lor fizică, persoanele care practică un sport sau care sunt foarte stresate.
• Persoanele care nu au timp să mănânce mese complete și în cantități suficiente, care fac diete de slăbire și cele subponderale (dacă se consideră necesar  de către un specialist competent).
• Persoanele care țin un regim strict vegetarian au nevoie de suplimente de vitamina B12, deoarece această vitamină se găsește în principal în produsele alimentare de origine animală.
• Persoanele cu risc crescut de osteoporoză trebuie să consume suplimente alimentare cu calciu și vitamina D.
• Suplimentul de vitamina B6 și/sau magneziu este deosebit de util pentru femeile care suferă de sindrom premenstrual.
• Femeile gravide și care alăptează au nevoie de un supliment de acid folic si fier.
• Pacienții sau persoanele suferinde aflate în recuperare, persoanele cu sindroame de malabsorbție, persoanele cu probleme de metabolism sau care au suferit arsuri.
• Fumătorii și persoanele care fac uz cronic de droguri.

 

Evangelos Konstantinopoulos
Medic chirurgie toracică, Doctor al Universității din Atena, Biocoordonator.

 

Vedeți aici 5 +1 Mituri despre suplimentele alimentare