Copii

Show_%ce%a6%ce%9f%ce%9b%ce%99%ce%9a%ce%9f-%ce%9f%ce%9e%ce%a5_%ce%95%ce%b3%ce%ba%cf%85%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7_forweb
Copii

Acidul folic: un aliat indispensabil pe durata sarcinii

Sarcina este un miracol pentru femeie dar și pentru persoanele care sunt lângă ea și trăiesc alături de ea acele sentimente intense de anxietate, anticipare, iubire, magie. Atât înainte cât și în timpul sarcinii nevoile femeii sunt în creștere sau se modifică rapid și toată atenția acesteia dar și a persoanelor din familie este îndreptată spre o bună stare de sănătate a organismului său, care va contribui în mod decisiv la buna sănătate a copilului care se va naște. Acidul folic este în mod dovedit un aliat esențial și fidel al femeii în aceste momente deosebite din viața sa.

Vitamina B9 sau acidul folic, denumit pe scurt acid folic, este una dintre cele opt vitamine B existente. Toate vitaminele B ajută organismul să transforme alimentele (carbohidrații) într-un combustibil natural al organismului (glucoza), care este utilizată pentru producerea de energie. În plus, vitaminele B, la care de multe ori se face referire ca fiind complexul B, ajută organismul la o mai bună utilizare a grăsimii și a proteinelor. Acestea sunt necesare pentru un ficat sănătos și pentru o piele, păr și ochi sănătoși, dar și pentru îmbunătățirea  funcționării fiziologice a sistemului nervos. Acidul folic este forma preparată de B9 care apare cel mai frecvent în suplimentele alimentare și în alimentele îmbogățite, în timp ce în forma sa naturală apare în alimente cum ar fi sarea acidului folic (L-metilofolat de calciu, Folate).
La fel ca toate vitaminele B, și acidul folic este solubil în apă, ceea ce înseamnă că excesul acestuia nu este stocat în organism ci se elimină din organism prin urină.
"Acidul folic este esențial pentru funcționarea corectă a creierului și joacă un rol important în sănătatea mentală și emoțională. Acesta ajută la producerea de ADN și ARN, materialul genetic al organismului și colaborează de asemenea strâns cu vitamina B12 în hematopoieza normală și funcționarea corectă a celulelor roșii din sânge și în consecință la o mai bună utilizare a fierului din organism. Acidul folic (B9), colaborează în mod direct cu vitaminele B6 și B12 și cu  alte substanțe nutritive pentru  controlul nivelurilor de homocisteină din sânge, care reprezintă un factor de risc pentru bolile de inimă și de accidente vasculare cerebrale 1", ne spune dl. biolog Giannis Androulakis.

Importanța acidului folic în timpul sarcinii
Rolul important al acidului folic în producerea ADN-ului și ARN-ului scoate în evidență importanța sa în producerea și menținerea celulelor și a țesuturilor noi. Prin urmare, acidul folic este important mai ales în perioadele de creștere rapidă a celulelor, cum ar fi pe durata sarcinii și la vârsta copilăriei.
"Deficitul de acid folic poate duce la anomalii pentru mamă (anemie, neuropatie periferică) dar și pentru făt (malformații congenitale). Se știe că suplimentele alimentare cu acid folic înainte și în perioada concepției reduc riscul apariției defectelor de tub neural (NTDs) la făt. Defecte înrudite de tub neural sunt tulburările genetice cauzate de dezvoltarea anormală a tubului neuronal, o structură care creează în cele din urmă creierul și măduva spinării. Se consideră de asemenea că acidul folic reduce riscul de naștere prematură și apariția bolilor cardiace congenitale", explică dl. Androulakis.

Nevoile și importanța alimentației
Este extrem de important să primim substanțele nutritive necesare pentru organism printr-o alimentație cuprinzătoare și completă. Varietatea și calitatea alimentelor care ajung zilnic în farfuria noastră joacă un rol cheie. Se poate însă ca numai printr-o alimentație corectă să se acopere toate nevoile din sarcină?
Dl. Androulakis subliniază faptul că "dovezile științifice susțin că dieta obișnuită din zilele noastre nu poate să acopere nevoile intense în micronutrienți ale organismului, cu atât mai mult în timpul sarcinii, când  aceste nevoi sunt mult mai pronunțate. Din acest motiv, cei mai mulți ginecologi recomandă aportul de acid folic și de alte elemente nutritive sub formă de suplimente alimentare, atât pe durata încercărilor de concepție cât și în timpul sarcinii."
Dieta femeii poate afecta nu numai sănătatea copilului, dar și concepția. "S-ar putea spune că sarcina este singura etapă din viața unei femei în care alegerile alimentare și obiceiurile sale pot afecta, în mod direct, nu numai pe sine, ci și fătul aflat în curs de dezvoltare și viața ulterioară a acestuia. Acest lucru nu înseamnă, desigur, că dieta femeilor înainte de sarcina nu este de natură să afecteze concepția dar și evoluția sarcinii. Biologic, procesul de creare a unei noi vieți începe cu aproximativ 100 de zile înainte de concepție, în această perioadă spermatozoidul și ovulul încep și finalizează maturizarea lor și am putea spune că sunt extrem de vulnerabili la deficiențele din dietă. Mulți experți care se ocupă de infertilitatea cuplurilor susțin că pregătirea cuplului are legătură cu alimentația corectă, dar și cu restabilirea stării lor fizice, care trebuie să înceapă cu până la șase luni înainte de tentativa de concepție", explică dl. Androulakis.
Acidul folic este important încă din momentul concepției și datorită faptului că multe femei pot fi însărcinate în patru, șase sau opt săptămâni fără să știe, administrarea de acid folic înainte de concepție este un mod important de asigurare a faptului că organismul său are un depozit bun încă de la începutul
sarcinii. "Acest lucru este evident și din studiile care au arătat că, din momentul în care acidul folic a fost adăugat în multe alimente pe bază de grâu din SUA, cum ar fi pâinea și cerealele, anomaliile tubului neural au scăzut în mod important 2 ", adaugă expertul.

 

who is who

Giannis Androulakis
Biolog

 

Descoperă care este doza recomandată de acid folic

 

Surse: 1. Strain JJ., Dowey L. et al (2004) B-vitamins, homocysteine metabolism and CVD. Proceedings of the Nutrition Society. 63; 597-603 2. Honein MA, Paulozzi LJ, Mathews TJ, Erickson JD, Wong LYC. Impact of folic acid fortification of the US food supply on the occurrence of neural tube defects. JAMA. 2001;285(23):2981-2236. 3. Greenberg JA, Bell SJ. Multivitamin Supplementation During Pregnancy: Emphasison Folic Acid and l-Methylfolate. Rev Obstet Gynecol. 2011;4(3-4):126-7. PubMed PMID: 22229066; PubMed Central PMCID: PMC3250974. 4. Bentley S, Hermes A, Phillips D, et al. Comparative effectiveness of a prenatal edical food to prenatal vitamins on hemoglobin levels and adverse outcomes: a retrospective analysis. Clin Ther. 2011;33:204-210.