Copii

Show_%ce%a6%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c_%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5_%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1_forweb
Copii

Acid folic în fiecare zi!

Care este aportul zilnic dorit de acid folic și ce grupe de vârstă sunt interesate? Există surse alimentare de acid folic? Răspunsurile ne sunt oferite de dl. biolog Giannis Androulakis.

CDC (Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din America) recomandă să se înceapă administrarea de acid folic zilnic, timp de cel puțin o lună înainte de a rămâne însărcinată și zilnic pe durata sarcinii. De asemenea, CDC recomandă ca toate femeile de vârstă fertilă să ia acid folic în fiecare zi. Mai precis, studiile au arătat că femeile care au consumat suplimente de acid folic cu suficient timp înainte de concepție și în timpul primului trimestru au redus riscul de apariție a anomaliilor fetale în tubul neural de la 72%  până la 100% comparativ cu femeile care nu au luat. Alte studii au arătat că începerea administrării din momentul conceperii se asociază cu un risc redus de apariție a autismului, cu risc mai mic de întârziere severă a vorbirii la copiii de până la 3 ani, precum și reducerea probabilității de apariție a problemelor emoționale la copii 2,3,4.

Folate: O utilizare și o absorbție mai bună
O diferență importantă a suplimentelor alimentare cu acid folic este forma sub care se găsește acidul folic. Acesta poate exista fie ca acid folic simplu, fie sub forma sa biodisponibilă de L-metilfolat de calciu (folat).
Întrebarea care apare imediat este: "L-metilfolatul de calciu este o alegere mai bună decât acidul folic simplu”? Aceeași întrebare a fost ridicată și de Dr. Greenberg * către consilierul de nutriție din Boston MA, dl. Bell, iar răspunsurile au fost destul de clare. Organismul transformă acidul folic din alimentație în L-metilfolat printr-o serie de procese enzimatice. Etapa finală de conversie se realizează cu enzima metiltetrahidrofolic reductază (MTHFR). Persoanele cu anumite polimorfisme ale genei au o activitate insuficientă a MTHFR. După cum se menționează caracteristic în acest interviu, aproximativ 40% până la 60% din populație are  polimorfisme genetice care împiedică conversia acidului folic simplu în forma sa activă de L-metilfolat.
Pe baza datelor obținute, opinia lui Bell este că administrarea directă a L-metilfolatului va asigura femeilor, pe durata sarcinii, cantități suficiente de acid folic din suplimente și, prin urmare, se evită deficiența de acid folic în sânge, deoarece nu este practic să se verifice prin probe de laborator măsura în care deține aceste polimorfisme genetice specifice. Mai precis, într-un studiu retrospectiv s-a verificat eficiența diferitelor forme de acid folic la femeile gravide. Femeile care au consumat L-metilofolat atât înainte cât și în timpul sarcinii, în comparație cu cele care au luat acid folic simplu au avut un nivel semnificativ mai mare de hemoglobină, atât la sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină (p <0,011) cât și după naștere (p<0,001). Pe baza acestui studiu s-a demonstrat că femeile care au beneficiat de L-metilofolat au prezentat o frecvență mai mică de anemie. Toate aceste dovezi sugerează că prin administrarea de acid folic în forma sa bioactivă, deci de L-metilofolat cum ar fi suplimentul alimentar de la Solgar, Folate, vom obține în final o mai bună absorbție și o utilizare imediată a acestei vitamine atât de importantă", ne spune dl. Androulakis.

Aportul de referință de acid folic
Evaluarea cantității necesare de acid folic pentru fiecare grupă de vârstă, în special atunci când este vorba de copii, este necesar să se facă de către un medic cu experiență sau de către farmacist. Acesta se va îngriji de acoperirea nevoilor de acid folic, eventual cu un supliment nutritiv.
Aportul de referință (deci doza zilnică dorită) de acid folic și în conformitate cu instrucțiunile EFSA5 în funcție de categoria de vârstă este următoarea:

Copii și adolescenți
• Copii 0-6 luni: 65 g (un aport adecvat *)
• Copii 7-12 luni: 80 g (un aport adecvat *)
• Copii 1-3 ani: 150 μg
• Copii 4-8 ani: 200 μg
• Copii 9-13 ani: 300 μg
• Adolescenți 14-18 ani: 400 μg

Populația adultă
• Bărbați și femei, peste 19 ani: 400 μg**
• Femeile gravide: De dorit: 400 μg - Optimă: 600 μg
• Femei care alăptează: 500 μg

* Media aportului acceptabil între 0-12 luni pentru dezvoltarea normală ulterioară
** Nivelurile ridicate de acid folic de la 800mg-1200mg pot ascunde lipsa posibilă de vitamina B12 și din acest motiv ar trebui să fie luat numai sub supravegherea unui medic. Dacă doriți să luați un supliment de acid folic, adresați-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră pentru a vă ajuta să stabiliți doza adecvată.

Ce alimente ajută la satisfacerea nevoilor pentru femeile gravide?
Acidul folic se găsește în principal în următoarele alimente:
• Legumele cu frunze de culoare verde închis
• Fasole și mazăre uscată (leguminoase)
• Orez și cereale
• Citrice și sucuri de fructe

În acord cu specialistul, suficiente alimente sunt în prezent îmbogățite cu acid folic, de exemplu, numeroase produse cerealiere.

 

who is who

Giannis Androulakis
Biolog

 

Află de ce acidul folic este un aliat indispensabil în timpul sarcinii

 

Surse: 1. Lumley J, Watson L, Watson M, Bower C (2001) Periconceptional supplementation with folate and/or multivitamins for preventing neural tube defects. Cochrane Database Syst Rev 2001:CD001056. 2. Suren P, Roth C, Bresnahan M, et al. Association between maternal use of folic acid supplements and risk of autism spectrum disorders in children. JAMA. 2013; 309(6):570-577. 3. Roth C, Magnus P, Schjolberg S, et al. Folic acid supplements in pregnancy and severe language delay in children. JAMA. 2011; 306(14):1566-1573. 4. Alpert JE, Mischoulon D, Nierenberg AA, Fava M. Nutrition and depression: focus on folate. Nutrition. 2000;16:544-581. 5. EFSA Journal 2014;12(11):3893 Scientific Opinion on Dietary Reference Values for folate.

 

*Department of Obstetrics and Gynecology, Brigham and Women’s Hospital, Division of Gynecology, Faulkner Hospital, and Department of Obstetrics, Gynecology, and Reproductive Biology, Harvard Medical School, Boston, MA