Fitness

Show_goudelis
Fitness

Suplimentele alimentare protejează împotriva traumatismelor

Practicarea sportului la nivel de amator sau profesionist duce, de multe ori, la leziuni ale sistemului musculo-scheletic. Un plan adecvat de tratament, cu ajutorul unui chirurg ortoped, reprezintă cel mai important pas pentru reabilitarea corectă a traumatismului și pentru revenirea sportivului la activitatea sa normală. Chirurgul ortopend, Doctor al Universității din Atena, specializat în chirurgie artroscopică și în ortopedie pentru medicina sportivă la adulți și copii, domnul Georgios Gkoudelis, ne oferă toate detaliile.

Care este rolul unui chirurg ortoped- medic pentru medicina sportivă în sprijinirea unui atlet profesionist sau amator?
În timpul activităților sportive, ca amatori sau profesioniști, se produc leziuni ale sistemului musculo-scheletic ce pot fi ușoare, care nu produc îngrijorare sportivului, până la forme moderate sau severe, care obligă sportivul să își întrerupă activitatea. După  producerea unei leziuni sportive, chirurgul ortoped va stabili în primul rând diagnosticul, va evalua gravitatea situației și va stabili planul de tratament. Acest  plan poate include simpla abținere a sportivului de la practicarea activităților sportive pentru o anumită perioadă de timp și fizioterapie, până la intervenții  chirurgicale și reabilitare persoanei. Specializarea ortopezilor în medicină sportivă se realizează în centre specializate din Grecia și din străinătate, care sunt acreditate de către organismele științifice internaționale corespunzătoare.

Poate medicul ortoped să contribuie și la prevenirea unui traumatism? Există metode de protejare?
Cele mai sigure măsuri de prevenire sunt informarea și cunoașterea de către sportiv a cerințelor sportului pe care îl practică. De multe ori, vorbim cu sportivii și analizăm detaliile sportului lor, cele mai frecvente leziuni  care se produc în sportul pe care îl practică, cerințele particulare ale sportului respectiv și care sunt "obligațiile" sportivilor pentru a-și proteja organismul. Considerăm că cele mai multe greșeli în ceea  ce privește leziunile sistemului musculo-scheletic se produc datorită ignorării riscurilor de către atlet sau de către antrenorul său. Zelul excesiv și graba de a atinge o înaltă performanță sportivă sunt doi dintre factorii cei mai importanți ai apariției traumatismelor sportive.


Care sunt cele mai frecvente leziuni pe care le prezintă sportivii amatori și profesioniști și cum sunt tratate acestea?
Așa cum am spus, fiecare sport are „propriile” sale leziuni. De exemplu, în fotbal și schi, datorită solicitării intense a membrelor inferioare, apar cel mai frecvent leziuni la nivelul membrelor inferioare, cum ar fi la genunchi (fisurarea ligamentului încrucișat anterior, ruptura de  menisc sau leziuni ligamentare complexe ale articulațiilor) și la articulațiile gleznei - sau la gleznă (de la o simplă entorsă de gradul  I până la fracturi complexe ale regiunii).
În sporturile care solicită în mod special membrele superioare, cum ar fi înotul, suliță, volei, tenis, polo etc., apar mai frecvent leziuni în zona umerilor, la cot, la încheietura mâinii și a mâinii.
Oricare regiune anatomică care este solicitată mai intens în fiecare sport, prezintă statistic și cele mai multe leziuni.
Diagnosticul corect și în timp util și tratarea leziunii reprezintă pentru atlet „cheia" pentru cariera sa sportivă prezentă și viitoare. Nicio leziune sportivă nu trebuie subestimată, oricât de mică ar putea părea inițial. Examenul clinic al leziunii și prin metode imagistice moderne vor stabili planul de tratament. Evoluția înregistrată în ortopedie prin folosirea noilor tehnici chirurgicale minim invazive, chirurgie artroscopică, terapii celulare (PRP, celule stem) au schimbat radical reabilitarea leziunilor sportive.

Ce ar trebui să includă dieta unui atlet profesionist pentru reabilitare (înainte și după antrenament/ competiție)?
Dieta sportivilor profesioniști trebuie să conțină suficiente proteine din surse cum ar fi lapte, ouă, pește, carne de pui sau de vițel. Doza este de 0,8-1 gram/kilogram corp/ 24 ore.
Înainte de antrenament sau de competiție, sportivul trebuie să se hidrateze, mai ales în lunile anului cu temperaturi ridicate și să primească toți ionii si mineralele necesare din dietă (fructe, legume). De asemenea, ar trebui să aibă depozitele energetice din mușchi pline de carbohidrați, astfel încât să poată face față cerințelor competiției.
După un antrenament în care au suferit suficiente microleziuni ale structurii mușchilor și tendoanelor ale membrelor superioare și inferioare, reabilitarea prin primirea unor cantități suficiente de proteine ​​și vitamine este obligatorie.

Ce rol pot juca suplimentele alimentare în îmbunătățirea performanțelor unui atlet profesionist și a unui amator?
Persoanele care fac exerciții fizice în mod regulat, cum ar fi sportivii profesioniști (dar și amatorii) au nevoie de suplimente nutritive din trei motive:
1. Pentru a se proteja de leziuni ale sistemului musculo-scheletic, oferind organismului, prin dietă și suplimente alimentare, componentele structurale esențiale pentru țesuturile organismului.
2. Pentru ca organismul lor să  poată reabilita mai rapid microtraumatismele ce se produc în timpul activităților sportive, astfel încât să poată să își mențină și să sporească forța fizică și implicit performanțele sportive.
3. Pentru a primi toate substanțele nutritive de care organismul lor are nevoie pentru a face față programului lor exigent.
Utilizarea suplimentelor alimentare nu trebuie să fie arbitrară și irațională. Este necesară îndrumarea alimentară de către nutriționiști specializați. De asemenea, este important ca suplimentele alimentare să fie de calitate superioară și nu de origine dubioasă.

 

Georgios Gkoudelis MD. Ph.D.
Chirurg ortoped
Doctor al Universității din Atena
Specializat în chirurgie artroscopică și ortopedie și în  Medicină Sportivă pentru adulți și copii
e-mail: goudelismd@yahoo.gr
www.goudelis.gr