Copii

Show_%ce%a3%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1_%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae%cf%82_%ce%a0%cf%8c%cf%84%ce%b5_%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9_%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%b1_%ce%b3%ce%b9%ce%b1_%cf%84%ce%bf_%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af__
Copii

Suplimentele alimentare. Când sunt necesare pentru copil?

Este nevoie de suplimente alimentare la copii? Cum vor alege părinții produsul corect?  Ce nevoi acoperă suplimentele alimentare la copii și adolescenți? Pediatrul- neonatolog, doamna Maria Tzitiridou-Chatzopoulou ne oferă răspunsurile!
Fără îndoială, alimentația corectă a copilului reprezintă piatra de temelie pentru dezvoltarea sa psiho-fizică și pentru sănătatea sa viitoare la vârsta adultă.
Studiile științifice au arătat că, chiar și în Occident, acolo unde varietatea alimentelor este evidentă, apar erori și deficiențe în dietă. Presiunea timpului asupra mamelor care lucrează a dus la consumul de alimente ambalate și la menținerea unui regim alimentar zilnic slab diversificat.
În multe cazuri, suplimentele alimentare au rolul de a satisface deficitul nutrițional în ingredientele benefice pentru copil.
Ce copii au o nevoie mai mare de suplimente alimentare? După cum subliniază doamna pediatru-neonatolog Maria Tzitiridou-Chatzopoulou, suplimentele alimentare sunt utile în special la copiii care:

  • nu au varietate în dieta lor
  • suferă de boli cronice care duc la un aport caloric redus sau la absorbția necorespunzătoare a nutrienților (de exemplu, imunocompromiși, cu boli cardiace congenitale, boli metabolice cronice, boli de rinichi, sindroame de malabsorbție)
  • trăiesc în zone cu fluorizare inadecvată a apei
  • trăiesc în zone cu radiații soare reduse
  • sunt „dificili la mâncare" și urmează o alimentație limitată, selectivă
  • fetele la care începe ciclul menstrual
  • suferă de alergii alimentare și prin urmare evită unele alimente
  • urmează tratamente medicamentoase sistemice, cum ar fi copiii diabetici

În cazul în care copilul dumneavoastră aparține uneia dintre grupele de copii menționate mai sus, este posibil să aibă nevoie de unele vitamine și minerale suplimentare, pentru acoperirea nevoilor lor.

► «Terrible twos»
Este nevoie de mai multă atenție în timpul primilor 2 ani de viață ai unui copil, pentru că în acest timp dezvoltarea organismului este rapidă, dar și pentru că toate sistemele organismului, în special sistemul nervos, creierul și măduva spinării își sporesc numărul de celule.
În această perioadă, deci la vârsta de 2 ani, este probabil să apară și așa numita neofobie alimentară, care este caracterizată prin reticența sau evitarea consumului de alimente noi de către copii.
Copii care cu câteva săptămâni mai înainte erau caracterizați drept „ușori la mâncare", încep brusc să refuze cu încăpățânare să încerce noi alimente și feluri de mâncare. De multe ori evită fructele și legumele, dar și alimentele bogate în proteine, cum ar fi peștele, carnea de pui și brânza.
O situație similară este „mâncarea selectivă” (picky eating), situație care, în afară de reticența copiilor de a încerca noi alimente, include evitarea unui grup de alimente dar și o puternică preferință în modul de preparare și de prezentare a mâncărurilor.
Chiar și fără a vorbi despre neofobie sau mâncarea selectivă, există mulți copii care pot mânca o gamă relativ mare de alimente, dar pot evita fructele, legumele și/sau laptele, deci alimente bogate în vitamine și oligoelemente, arătând - în schimb-  o preferință deosebită pentru gustări și snacks-uri care conțin zahăr, sare și conservanți chimici.
Părinții care doresc să acopere nevoile de energie și de substanțe nutritive ale copiilor mici, asigurând astfel cea mai bună dezvoltare posibilă, pot găsi soluția în multivitaminele pentru copii, care vor acoperi "lacunele" existente de vitamine, minerale și oligoelemente.

► Ce să aleg?
Aceasta este întrebarea principală a unui părinte care ajunge la farmacie, dorind să achiziționeze un supliment pentru copil.  După cum ne explică dna Tzitiridou-Chatzopoulou, „părinții ar trebui să aleagă preparate (a) disponibile numai în farmacii, (b) pe ambalaj este înscris conținutul fiecărui component, (c) este special conceput pentru copii, (d) circulă oficial în țara noastră (poartă numărul Notificare EOF) și (e) sunt produse de companii de renume.
Care sunt aspectele la care trebuie să fim atenți când se administrează suplimente? „Trebuie să se evite consumul excesiv de suplimente, dincolo de doza zilnică recomandată," notează experta. ||

who is who

Maria K. Tzitiridou-Chatzopoulou este Medic pediatru- neonatolog, specializată în Dezvoltarea Pediatrică. A studiat la Facultatea de Medicină a Universității  Aristotel din Thessaloniki și  ulterior a urmat specializarea în Pediatrie, la Clinica de Pediatrie a Universității din Ludwig - Maximilians Universität, München (Germania). A rămas acolo pentru specializarea în Dezvoltarea Pediatrică. În anul 2004, a primit titlul de Doctor în Medicină al Universității Arisototel din Thessaloniki. A participat la seminarii postuniversitare în testarea/ evaluarea dezvoltării la Deutsche Akademie și multe alte seminarii similare. Este absolvent ΗΕG al Deutsche Gesellschafte fûr Klinische Neurophysiologie. A participat cu lucrări, capitole în cărți și expuneri  în cadrul unor seminarii și conferințe interne și internaționale. Deține un cabinet privat de pediatrie- dezvoltare pediatrică și în paralel este medic- colaborator al clinicii de pediatrie GENIKI KLINIKI OMILOU EUROMEDICA din Thessaloniki.

Ethnikis Antistaseos 74, Sigma Block 1, Kalamaria, Thessaloniki
Tel. 2310415600, e-mail: dima2008@otenet.gr