Fitness

Show_fitness_for_web
Fitness

Exerciții pentru toți!

Mersul pe jos, jogging-ul, mersul pe bicicletă sau înotul sunt forme de exerciții care, într-un grad mai mic sau mai mare, pot fi adoptate de toată lumea! În ultimii ani vedem- din fericire- că tot mai mulți oameni de orice vârstă includ exercițiile fizice în viața de zi cu zi, lucru care, în acord cu profesorul de educație fizică și antrenorul dl. Grigoris Ambrazis, marchează o adevărată „revoluție”. Cu ajutorul său, vom face o „radiografie” a beneficiilor aduse de exercițiile fizice pentru fiecare vârstă.
„Lumea are nevoie de sport iar lucrul îmbucurător este că în Grecia începem să înțelegem că sportul înseamnă sănătate. Trăim o revoluție. Oamenii văd beneficiile și nu îi mai interesează numai aspectul fizic ci, în esență, sănătatea lor”, subliniază dl. Grigoris Ambrazis.
Referitor la cele mai adecvate exerciții? La toate vârstele se recomandă exercițiile aerobice, cum ar fi jogging-ul, mersul pe jos, mersul pe bicicletă și înotul, ultimul fiind alegerea optimă pentru persoanele care suferă de afecțiuni musculo-scheletice (cum ar fi dureri de mijloc, de genunchi și cervicale), deoarece forța ascensională a apei reduce presiunea pe care o suferă articulațiile și, în general, sistemul musculo-scheletic. Mai precis:
Copii: La vârsta copilăriei trebuie evitate antrenamentele intense și să se prefere exercițiile sub formă de joacă. „La copii, scopul nostru este acela de a face exercițiu fizic, fără a provoca suferințe musculare sau alte sarcini. Din acest motiv alegem exerciții în apă (prin exemplul caracteristic al înotului), unde nu există forța gravitațională sau exerciții cu cauciucuri moi sau numai cu greutatea corpului (de ex. copilul stă întins pe spate iar la comanda antrenorului se ridică și aleargă repede înainte, combinând coordonarea neuromusculară, reflexele, dar și viteza)”, spune specialistul. Acest tip de exerciții contribuie la o mai bună dezvoltare a copilului.
Preadolescență- Adolescență: Dl. Ambrazis ne spune că cele mai recente studii au arătat că la vârsta preadolescenței, în contradicție cu ceea ce se spunea până acum („copiii nu trebuie să ridice greutăți”), exercițiile cu greutăți produc stimuli electrici elementari în osteoblaste, deci vom avea o dezvoltare mai bună a copilului și o densitate osoasă mai bună. Prin urmare, nu este valabil ceea ce am auzit ani de zile, „nu ridic greutăți deoarece voi rămâne scund”.Pentru adolescenți, alegem exerciții dinamice (de ex. genoflexiuni, abdomene, flotări, fandări). Utilizăm greutăți pentru că, după cum am spus mai sus, ajută la consolidarea scheletului, evitând însă exagerările.
Adulți- Adulți de vârstă medie Tânărul adult, care nu a inclus exercițiul fizic în viața sa de zi poate începe prin mersul pe jos, jogging sau mersul pe bicicletă. În acest caz, scopul exercițiilor este de a activa sistemul aerobic al organismului, deci al mecanismului de ardere al corpului (în mod corespunzător, sistemul musculo-scheletic este „sașiul” organismului, clarifică specialistul). Cu toate acestea este foarte important, deoarece cei mai mulți dintre noi începem la această vârstă să avem probleme cu sistemul musculo-scheletic, să stimulăm fibrele musculare profunde, deci acei mușchi care se găsesc aproape de oase, care definesc poziția corectă a organismului. Pentru antrenarea tuturor acestor grupe de mușchi, cele mai adecvate sunt exercițiile cu materiale din cauciuc,exerciții care au legătură cu echilibrul, cu mingi mari pilates sau cu bosu (mingi mici pilates), care stimulează corpul fără a-i modifica forma. Vorbim despre exerciții  funcționale, care ajută mult în problemele musculo-scheletice. Greutățile ne întăresc, dar influențează doar grupele musculare de suprafață și modifică aspectul corpului nostru, „făcându-l să pară musculos sau „umflat”.În linii generale, în ultimii ani, gimnastica se îndreaptă spre exercițiile poliarticulare, așa numitul functional training sau antrenamentul funcțional. Antrenamentul funcțional este o tendință nouă în training și se bazează pe mișcări naturale, care pot fi făcute de corpul uman în spațiu și în toate direcțiile. În antrenamentul funcțional, de exemplu, nu vom face fandările clasice spre înainte, ci vom face fandări laterale, utilizând în același timp o greutate (de ex. kettlebell) sau un cauciuc.Prin această metodă nu stimulăm pur și simplu un mușchi al corpului, de ex. bicepsul, tricepsul, cum am făcut până acum, ci ajutăm sistemul nervos central să unească toate articulațiile. Am văzut schimbări uimitoare prin acest tip de antrenament, atât la sportivi cât și la persoane simple, care practică exercițiul fizic. La adulți, exercițiul fizic ajută la prevenirea și recuperarea afecțiunilor musculo-scheletice, întărește inima, îmbunătățește respirația, crește rezistența și în același timp îmbunătățește starea psihică. Endorfinele produse în timpul exercițiului fizic și după, îmbunătățesc semnificativ starea de spirit.
Vârstnici: Și aici își au locul exercițiile aerobice (de ex. mersul pe jos, mersul pe bicicletă, înotul), iar dacă acestea sunt combinate cu greutăți ușoare, vor contribui la consolidarea sistemului musculo-scheletic, subliniază dl. Amvrazis.Un beneficiu foarte mare al acestui tip de exerciții îl pot avea femeile care se găsesc aproape de menopauză, deoarece greutățile ușoare cresc densitatea osoasă. La aceste vârste, în afară de beneficiile asupra corpului, sunt importante și cele asupra stării psihice. După cum ne spune caracteristic dl. Amvrazis, la aceste vârste obișnuim să spunem „să te simți puternic. Pentru că, dacă te simți puternic, vei fi!”

Cât de important este să avem echipamentul adecvat?
„Este cel mai important. De exemplu, încălțămintea joacă un rol decisiv. În cele mai multe sporturi, baza corpului o reprezintă picioarele, deci acolo se concentrează sarcina. În cazul în care persoana care face aceste exerciții are o greutate mai mare, va trebui să vedem cum calcă,prin intermediul unei pelmatograme (analiză care examinează distribuția presiunilor în poziție verticală și în timpul mersului), astfel încât să se aleagă încălțămintea adecvată). De asemenea, hainele trebuie să fie permeabile, să nu conțină multe materiale sintetice, să fie ușoare vara etc.” subliniază specialistul.„Dacă o persoană nu are timp să facă sistematic exercițiu fizic, ce opțiuni există?”, am întrebat specialistul și am primit următorul răspuns dezarmant: „Cu toții avem timp, problema este care ne sunt prioritățile.” Mersul pe jos este cea mai simplă formă de exercițiu. O bicicletă pentru a merge la servici, mersul pe jos în ritm alert 20-30 de minute, deplasarea pe jos și nu cu mașina, utilizarea scărilor în loc de lift, sunt pași foarte importanți pe care ar putea o persoană să îi urmeze de 2-3 ori pe săptămână sau/și în fiecare zi!„Totul este”, concluzionează specialistul, „să evităm viața sedentară, care este cea mai importantă problemă a omului modern.”

Cum să evităm traumatismele?
Pentru a evita traumatismele, în orice sport sau exerciții fizice, va trebui să fim foarte atenți la intensitatea și durata antrenamentului. „Există or regulă pe care o folosim noi, antrenorii, regula lui 10%: stabilește că la fiecare săptămână sau fiecare unitate de antrenament sau la fiecare ciclu de antrenament (fiecare ciclu mediu durează 3-6 săptămâni), se adaugă 10% în intensitate și durată. Deci, pentru o persoană care se antrenează și care a făcut, de ex. 30 de minute mers pe jos nu vom merge direct la o oră, ci vom crește durate și intensitatea progresiv”, accentuează dl. Amvrazis.
De asemenea, exercițiul aerobic fără greutăți crește șansele de traumatisme. „O persoană care aleargă singură, este foarte probabil ca la un moment dat să sufere traumatisme. Dacă nu avem grijă să consolidăm sistemul muscular prin multe și diferite modalități (de ex. făcând exerciții cu greutăți sau cu greutatea corpului), acesta va protesta”, explică expertul.

 

who is who

Ambrazis Grigoris
Profesor de educație fizică- Antrenor