Sănătate

Show_polyvitamines_site
Sănătate

Ce polivitamină ți se potrivește?

Mulți oameni consideră că toate multivitaminele sunt la fel. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat, deoarece se diferențiază în funcție de sex, vârstă, nevoile particulare ale fiecărui organism, compoziție acestora etc. "O distincție fundamentală a multivitaminelor este dată de conținutul lor. Este posibil ca o multivitamină să asigure doar o cantitate minimă de referință dintr-o substanță, spre deosebire de o multivitamină care conține un nivel optim de vitamine, minerale și oligoelemente, "legate" într-un mediu nutritiv adecvat pentru absorbție. De asemenea, există multivitamine cu ingrediente sintetice și altele cu ingrediente naturale. Toate cele de mai sus diferențiază absorbția dar și eficiența", ne explică experta, doamna Magdalini Selanikli, Regulatory Affairs Manager al companiei ISO -PLUS.

Diferențierea pe bază de vârstă
Este cunoscut faptul că fiecare vârstă are cerințe nutriționale unice și nu numai. Este diferită nevoia nutrițională pentru un copil al cărui obiectiv este o dezvoltare sănătoasă, alta pentru un adult al cărui scop este starea de bine și diferită pentru o femeie la menopauză  pentru care obiectivul principal este sănătatea osoasă și hormonală. "Pentru suplimentele alimentare calitative nu se aplică „one size fits all", accentuează caracteristic d-na Selanikli.
Grupele de vârstă uzuale pentru care se diferențiază multivitaminele sunt următoarele:
· Copii (peste 3 ani) și până la adolescență
· Adulți
· Femei însărcinate & care alăptează
· Vârsta 50+
· Diferențierea în funcție de nevoie, de exemplu pentru un plus de energie, funcțiile creierului.

Diferențierea pe bază de sex
Experta susține că este adecvat din punct de vedere nutrițional să se facă distincția pe bază de sex, de exemplu femei și bărbați aflați sau nu la vârstă reproducătoare, care au nevoi diferite. "Într-o multivitamină care vizează sănătate sexului masculin, prioritate ar avea, dincolo de modelul de bază al vitaminelor, elemente pentru sănătatea prostatei, a inimii ș.a.m.d. Într-o multivitamină ce urmărește sănătatea femeilor, prioritate va avea asigurarea unei hematopoieze sănătoase, datorită menstruației, starea de sănătate hormonală și construirea unei mase osoase adecvate", ne explică.
Se acoperă însă și nevoile cele mai specializate, chiar și pentru același sex, cum ar fi de exemplu nevoile femeilor însărcinate. Într-o astfel de categorie specifică avem nevoie de o multivitamină pe baza instrucțiunilor europene și internaționale referitoare la nutriția optimă a femeilor gravide. "Mai ales pentru această categorie, multivitamina urmărește să nu  „umplem” femeia gravidă cu multe formule diferite, 1 pentru fier, 1 pentru acid folic, 1 pentru calciu, magneziu etc. și să se simtă „bolnavă” pe durata consumului. În schimb, atunci când completarea nevoilor dietetice se limitează la 1-2 comprimate, conformarea la consum este mai bună", spune d-na Selanikli.

Alegerea multivitaminei adecvate
Ce trebuie să știe o persoană pentru a putea alege multivitaminele corecte? În afara substanțelor nutritive pe care trebuie să le acopere în funcție de nevoile de sex, de vârstă sau pentru orice situație particulară în care se află - după cum am văzut în detaliu mai sus - trebuie să acorde atenție și altor aspecte ce determină identitatea produsului pe care îl alege. "Vom începe prin a alege o companie responsabilă, cu produse de calitate și o etichetare sinceră. Eticheta unui produs trebuie să conțină, în conformitate cu legea, toate ingredientele, active și aditivi, precum și rolul acestora, cantitățile acestora și cantitatea procentuală conținută în raport cu cantitatea propusă de raportare în UE. De asemenea, produsul trebuie să conțină informațiile de mai sus în limba greacă și să fie notificat de EOF", spune d-na Selanikli, subliniind în plus că aliatul nostru stabil și principal în selectarea mutivitaminelor corespunzătoare și a altor suplimente, este întotdeauna specialistul din domeniul sănătății.

 

Vedeți de ce sunt obligatorii multivitaminele în viața noastră de zi cu zi!