Sănătate

Show_polyvitamines_2_site
Sănătate

Multivitaminele. „Scutul” vieții moderne”

Anxietate, stres, ritmuri alerte, cerințe și responsabilități crescute în viața noastră de zi cu zi...  În cazul în care la toate acestea adaugăm și „dieta rea”, vom realiza nevoia organismului nostru de a recupera forțele și echilibrul pierdut cu ajutorul unor aliați naturali: vitaminele!
Ce sunt vitaminele și de ce sunt necesar în organism? Ce nevoi acoperă și ce diferențe există în funcție de vârstă și de sex? Ar putea doar o dietă adecvată să satisfacă nevoile organismului? Întrebările sunt multe, răspunsurile oferă informațiile necesare iar importanța deosebită a vitaminelor este clară. Să luăm lucrurile de la început. Vitaminele sunt substanțe nutritive necesare pentru realizarea multor funcții ale organismului. Motivul pentru care organismul uman nu poate funcționa corect fără alimente, în afară de baza oferită de acestea prin proteine, carbohidrați și grăsimi, constă în conținutul acestora în vitamine, minerale, oligoelemente și alte elemente nutritive. „Cele de mai sus reprezintă materiile prime pentru organism și pentru funcțiile hematopoietice, pentru funcțiile de dezvoltare (calciu & oase), sănătatea sistemului imunitar (vitamina C, zinc, seleniu), sănătatea ochilor (vitamina A), sănătatea articulațiilor (cupru, mangan), echilibrul potasiu-sodiu (electroliți), protecție antioxidantă (vitamina E), echilibrul zahărului din sânge (crom), sănătatea sistemului nervos și a funcțiilor psihologice (vitaminele B) etc. ", ne explică d-na Magdalini Selanikli, Regulatory Affairs Manager al companiei ISO -PLUS.
Întrebarea care se pune mereu este: în ce măsură o dietă corectă și echilibrată poate satisface nevoile nutriționale ale organismului nostru. "Poate că dieta bunicilor și a părinților noștri era în măsură să acopere toate nevoile organismului, întotdeauna sub rezerva nevoilor specifice", răspunde caracterisitic doamna Selanikli.
Modul modern de viață și obligațiile pe care le avem în viața de zi cu zi nu ne oferă, din păcate, multe posibilități pentru a ne ocupa cu atenție cu dieta noastră zilnică, și de multe ori recurgem la soluția de junk food. Mai mult decât atât, "din cauza sărăcirii solurilor, a cultivării în exces și a tehnicilor agricole moderne, alimentele pe care le consumăm sunt extrem de  lipsite de nutrienți. Gândiți-vă doar că atunci când cumpărăm o portocală de la supermarket care, teoretic, ar putea să ne dea 60 mg de vitamina C, aceasta a parcurs un drum lung de când a fost culeasă din copac, a fost depozitată într-un frigider, probabil a fost ceruită pentru a fi mai atractivă și în cele din urmă a ajuns în coșul nostru ", subliniază experta. Și completează: "Deja din 1990 s-a dovedit științific că solurile din SUA și din Europa sunt cu 50-65% mai sărace decât înainte. Raportul rezultat din Conferința ONU privind Pământul, care a avut loc la Rio de Janeiro în 1992, a constatat schimbări dramatice în conținutul solului în minerale, comparativ cu 100 de ani în urmă. De asemenea, mai multe studii recente au ajuns la aceleași concluzii [1]. Cum ne așteptăm deci, primind doar  ⅓ din valoarea nutritivă în raport cu ceea ce primeau generațiile anterioare, să fim sănătoși?”.

Minerale

Legume

Fructe

Carne

Sodiu (Na)

-49%

-29%

-30%

Potasiu (K)

-16%

-19%

-16%

Fosfor (P)

+9%

+2%

-28%

Magneziu (Mg):

-24%

-16%

-10%

Calciu (Ca)

-46%

-16%

-41%

Fier (Fe)

-27%

-24%

-54%

Cupru (Cu)

-76%

-20%

-24%

Provocările moderne și "multi-aliații" noștri
După cum s-a menționat mai sus, datorită stilului modern de viață, dieta noastră nu este completă, în timp ce nevoile noastre cresc, odată cu provocările zilnice cu care se confruntă organismul. Toate acestea necesită o gamă mai largă de compuși nutritivi. Răspunsul la această nevoie vin să îl dea multivitaminele, suplimentele alimentare, ce conțin o combinație echilibrată de vitamine, minerale și oligoelemente. "Sunt combinații adecvate, în anumite cantități. În multivitamine, de obicei,  se adaugă și alte ingrediente cu efect nutritiv sau fiziologic, cum ar fi coenzima Q10, extracte din plante și baze de legume și fructe, care îmbunătățesc performanța formulei și vor acoperi nevoile multiple", adaugă d-na Selanikli.
"S-a constatat că de-a lungul anilor că se consumă o cantitate mai mare de alimente, însă  calitatea s-a redus în mod semnificativ. Mai mult decât atât, există mulți factori care afectează capacitatea de absorbție a compușilor nutritivi și apare nevoia de utilizare a suplimentelor alimentare:
· Fumatul activ sau pasiv
· Abuzul de alcool
· Mediul familial sau de muncă stresant
· Dietele speciale, cum sunt cele vegetariene sau dietele de slăbire
· Poluarea atmosferică
· Consumul de medicamente pe timp îndelungat
· Vârsta înaintată
Din acest motiv, este necesar să se investească în îmbunătățirea dietei noastre, dar și de adăugarea de multivitamine în dieta noastră zilnică, care contribuie la creșterea acestei calități ", completează.

Descoperă ce multivitamine ți se potrivesc în funcție de sexul și vârsta ta!

 

who is who

Magdalini Selanikli
Regulatory Affairs Manager
mselanikli@iso-plus.gr
www.ehpm.org
https://gr.linkedin.com/in/magdaliniselanikli

Sursa: 1. ‘A study on the mineral depletion of the foods available to us as a nation over the period 1940 to 1991’ by David Thomas. Nutrition and Health 2003; 17: 85-115.