Sănătate

Show_%ce%a7%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b7---%ce%97-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ae_-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%ae%cf%82-%ce%b9%cf%83%ce%bf%cf%81%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%af%ce%b1
Sănătate

Colesterul: Cel bun, cel rău și echilibrul sănătos

Colesterolul mărit sau colesterolul, după cum se obișnuiește să se spună este o problemă importantă a lumii moderne deoarece privește o mare parte a populației la nivel mondial și poate provoca probleme serioase pentru sănătatea noastră. Ce este însă colesterolul, care sunt cauzele apariției crescute și cum putem preveni consecințele sale?

Colesterolul este un compus organic ceros, ce se încadrează în categoria lipidelor și este esențial pentru funcționarea corectă a organismului nostru. Aproximativ 75% se produce în ficat iar restul de 25% este preluat din alimente, în timp ce o mare cantitate de colesterol se produce atunci când consumăm multe grăsimi saturate (alimente de natură animală).
Este, deci, un component natural al organismului nostru, care este utilizat la crearea membranelor, care reprezintă una dintre cele mai importante componente structurale ale celulei. În plus, este necesar și pentru sinteza anumitor hormoni, cum ar fi estrogenul și testosteronul. Cu toate acestea, am auzit deseori termenul de colesterolul bun și rău. Ce înseamnă însă această diferențiere? „Colesterolul bun (HDL) este benefic deoarece îndepărtează pe cel rău (LDL) de pe pereții vaselor de sânge și îl transportă la ficat, de unde este eliminat.
Colesterolul rău, care este dăunător, transportă colesterolul din ficat în celule și, când este crescut, poate produce înfundarea vaselor de sânge, crescând riscul bolilor cardiovasculare”, ne explică d-na. Golfo Savvopoulou, medic specialist cardiolog. Astfel, este important ca LDL-ul, deci colesterolul rău, să fie menținut la nivele scăzute iar colesterolul bun (HDL) să crească.

Nivelele fiziologice și riscurile
În tabelul de mai jos sunt înregistrate valorile fiziologice ale colesterolului pentru adulți, în acord cu cele mai recente orientări:

Colesterolul total

LDL (rău)

HDL (bun)

De dorit < 200 mg/dl

Ideal < 100 mg/dl

De dorit ≥240 mg/dl

Mărit la limită 200-239

Fiziologic 100-129

Scăzut < 45

Mărit ≥240

Mărit > 130

 

 

Foarte mare > 160

 

 

Cauzele
„Nivelul ridicat al colesterolului crește riscul de apariție a cheagurilor în vasele de sânge, a bolilor cardiovasculare și a accidentelor cerebrale”, subliniază specialista, completând ca această problemă nu face discriminare pe criterii de sex și în același timp poate afecta și copiii (valorile fiziologice pentru copii sunt ≤ 170 mg/dl).
La persoanele care au valori ale colesterolului mai mari de 200mg/dl, atenția trebuie să se concentreze pe colesterolul rău (LDL), cu eforturi paralele de îmbunătățire a lipidelor prin creșterea colesterolului bun (HDL) și reducerea trigliceridelor. În linii generale, cu cât nivelele de colesterol rău (LDL) sunt mai reduse, cu atât riscul bolilor cardiovasculare este mai mic.

Cauzele apariției colesterolului mărit variază și sunt legate de obiceiurile alimentare, de factori ereditari, de boli subiacente etc. Mai precis, creșterea este favorizată atunci când dieta noastră include alimente cu grăsimi saturate (dulciuri) sau grăsimi trans (grăsimi vegetale care au suferit prelucrare chimică). De asemenea, obezitatea joacă un rol important, deoarece, după cum precizează specialista, "Obezitatea provoacă o creștere a colesterolului total în sânge și, în plus, crește colesterolul rău (LDL) și scade colesterolul bun (HDL)".
În cazul în care aceste cauze sunt asociate cu o predispoziție ereditară, nivelul ridicat de colesterol poate să apară indiferent de obiceiurile alimentare, obezitate, etc. În acest punct trebuie să facem referință și la hipercolesterolemia familială, o tulburare metabolică genetică. Această afecțiune este cauzată de o genă defectă pe care o persoană o moștenește de la părinții săi, ceea ce conduce la imposibilitatea organismului de a elimina colesterolul rău care circulă în sânge. Familial înseamnă că boala apare la mai mulți membri ai unei familii, din generație în generație, și este cunoscută sub denumirea de „boala tăcută”. „Hipercolesterolemia familială se caracterizează printr-un nivel foarte ridicat de colesterol rău (LDL) în plasma sanguină, ceea ce contribuie la ateroscleroză prematură și accelerată, principala cauză a bolilor cardiovasculare. . Hipercolesterolemia familială este ereditară iar aceste persoane au riscul apariției de boli coronariene de 20 de ori mai mare”, ne spune d-na Savvopoulou.
În cele din urmă, există afecțiuni care favorizează colesterolul rău (LDL) cum ar fi diabetul zaharat, hipotiroidismul și tulburările hepatice, în timp ce și unele tratamente medicamentoase urmate (de exemplu, medicamente asociate cu boli psihice) pot agrava problema.

Prevenire și tratament
"O dietă sănatoasă și exercițiile fizice zilnice sunt cele mai bune măsuri de prevenire", spune specialista, arătând încă o dată importanța alegerilor noastre personale în menținerea unei bune sănătăți.
"Trebuie să evităm grăsimile animale, precum și lapte și iaurtul integral, brânzeturile grase și, în general, alimentele gata preparate. Preferăm acizi grași mononesaturați (uleiul de măsline) și acizii grași omega-3 (somon, macrou etc.), fructe, legume, leguminoase, fructe uscate crude și nesărate și cereale integrale și neprelucrate ", ne precizează d-na Savvopoulou.
Când ajungem la discuția referitoare la combaterea acestei probleme, cele menționate mai sus sunt importante și vor contribui la efortul de a aduce colesterolul la niveluri normale. Medicul recomandă pacientului să își schimbe stilul de viață și să urmeze un regim alimentar adecvat, să piardă în greutate - în cazul în care există această necesitate - și să urmeze un program de exerciții fizice.
„În cazul în care reducerea colesterolului nu reușește prin metodele de mai sus, medicii prescriu tratament (statine) și suplimente alimentare", conchide experta.

Importanța suplimentelor alimentare
„Suplimentele alimentare (fitosteroli, niacină, grăsimi omega-3, Q10), contribuie la reducerea colesterolului în diferite moduri, fie acționând asupra acestuia prin fragmentarea sa și îndepărtarea colesterolului rău (LDL) din circulație, fie împiedicând dezvoltarea plăcii aterosclerotice, reducând astfel riscul bolilor cardiovasculare", accentuează cardiologul.

 

who is who

Savvopoulou Golfo
Medic specialist cardiologie
Plateia Georgiou A 30 Patra
Τel.: 2610-274.278 & 6942-274.274e-mail: gsavvopouloumed@gmail.com