Sănătate

Show_10symvoules_02
Sănătate

10 recomandări pentru...băi „bune” vara!

Vara a sosit și odată cu aceasta, băile în mare sau la piscină. Cum putem să ne pregătim mai bine, pentru a ne bucura de ele în siguranță?

1. Avem întotdeauna în geanta de plajă:
• Un al doilea costum de baie, astfel încât după baie să ne schimbăm și să nu rămânem uzi, deoarece astfel evităm inflamațiile.
• Prosoape de baie, de preferință din bumbac, deoarece bumbacul lasă mai bine pielea să respire. Evităm prosoapele sintetice pentru că în combinație cu apa de mare, căldura și transpirația pot dezvolta ciuperci.
• Ochelari de soare (de preferință lentile polarized, care fac să dispară reflecțiile luminii intense).
• Geanta de cosmetice cu produse de protecție împotriva soarelui și contra înțepăturilor de insecte.
• O carte plăcută sau orice altceva care ajută pentru o bună psihologie.

2. Facem băi de soare corecte. Este util ca timp de 10 până la 20 de minute pe zi să ne expunem la soare- în orele cu radiații ultraviolete reduse- deoarece acest lucru contribuie la sinteza vitaminei D de către organism și reduce predispoziția la osteoporoză și anumite afecțiuni ale pielii (de ex. psoriazis). De notat că fotosensibilitatea crește dacă înainte de expunerea la soare am folosit colonii, creme antiîmbătrânire sau dacă luăm antibiotice, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, antihipertensive etc. și care, dacă le utilizăm, este bine să consultăm un specialist.

3. Alegem crema de protecție solară corectă, în funcție de fototip. Fototipul se referă la clasificarea persoanelor în funcție de reacția pielii acestora la expunerea la soare. Există 6 fototipuri, în funcție de culoarea pielii, a ochilor și a părului. Grecii aparțin în majoritatea lor fototipului 3-4. Persoanele care aparțin fototipului 1-2, deci au o piele de culoare deschisă care se arde ușor și se bronzează greu, este bine să utilizeze pentru față și corp creme sau emulsii cu indice de protecție spf 50+. Pentru fototipul 3-4, se propun produse cu indice spf 25+, pentru fototipul 5-6 cu indice spf 15+. De asemenea, este important ca produsele să conțină componente suplimentare cum ar fi aloe, polifenoli și provitamina B5, care să confere hidratare și să contribuie la antiîmbătrânire.

4. Folosim cantitatea corectă de cremă de protecție solară. Indicele de protecție înalt nu asigură și protecția continuă a pielii noastre. Este necesar să aplicăm o cantitate suficientă de produs. Cantitatea unanim acceptată este de 2mg/cm. De asemenea, va trebui să se repete aplicarea de fiecare dată când ieșim din mare.

5. Avem grijă de părul nostru. Radiația solară, sarea din apa mării sau clorul din piscină usucă și reduc strălucirea părului. Este bine să utilizăm un ulei de protecție solară sau loțiune, în funcție de tipul de păr, bogat în filtre UV impermeabile și care să conțină componente care hidratează firul de păr, corectează uzura vârfurilor și protejează împotriva despicării părului (de ex. ulei de aragan, ulei de măsline, de migdal, de ovăz, unt carite, sâmbure de struguri, vitamina E și aloe). Prima aplicare trebuie să se facă înainte de a ajunge la plajă, cu repetare pe durata băii de soare. De asemenea, este bine să udăm părul cu apă de la robinet înainte de a intra în mare sau în piscină, deoarece astfel  reducem absorbția clorului sau a sării de către firul de păr și menținem elasticitatea acestuia.

6. Ne protejăm ochii Este obligatoriu să avem cu noi o pereche de ochelari de soare cu lentile absorbante, care să blocheze radiația ultravioletă (UVA-UVB). Soarele puternic, nisipul, apa din piscină și clorul pot produce microtraumatisme asupra coreei ochiului. Nu ne frecăm la ochi, ne clătim cu apă și utilizăm lacrimi artificiale dar și picături cu acid hialuronic, vitamina B12 și vitamina B5, care hidratează și conferă o lubrifiere corectă.  În cazul alergiei utilizăm picături speciale pentru ochi, la recomandarea specialistului.

7. Utilizăm întotdeauna produse after sun. După mare și băi de soare, pielea are nevoie de hidratare intensivă și echilibrarea pH-ului. Pielea noastă are un pH în jur de 5,5. Cu cât pH-ul crește, pielea devine mai vulnerabilă la intrarea microorganismelor patogene, cu risc de dezvoltare a afecțiunilor dermatologice. Prin urmare, este necesar un afer sun sub formă de loțiune sau cremă cu ingrediente cum ar fi aloe, panthenol, iaurt cu antociani și vitamina E.

8. Ne protejăm pentru evitarea infecțiilor urinare sau a micozelor. Ar fi util ca pe durata zilei să bem, în jumătate de litru de apă, 5 ml de carbonat acid (bicarbonat de sodiu farmaceutic) sau să luăm pastile de bicarbonat de sodiu, care produc o alcalinizare, reducând astfel simptomele și dezvoltarea microorganismelor patogene. Pentru combaterea micozelor, aplicăm extern cremă de gălbenele sau facem spălături cu gălbenele. Este util și merișorul, care calmează de la primele simptome de infecție urinară și acționează preventiv în cazul recidivelor.

9. Nu uităm să luăm vitamina C. Vitamina C sub formă efervescentă poate fi răcoritoare, dar în principal creează o „rețea” a organismului, care menține umiditatea acestuia la nivele corecte și, astfel, ajută pielea să rămână elastică și hidratată.

10. Ne aprovizionăm pentru confruntarea cu înțepăturile și cu alergiile. Ne îngrijim să avem în geanta de cosmetice crema cu antihistaminice și un stick cu amoniac pentru înțepături de insecte și meduze. De asemenea, o cremă cu ulei de arbore de ceai australian este deosebit de utilă în cazurile înțepăturilor, mâncărimilor și a iritațiilor.

 

who is who

Batzakaki Maria
Farmacist
Panagi Tsaldari 85, Peristeri
mbatzakaki@hotmail.gr
Τel.: 697-6972311