Sănătate

Show_geri_kardia_to_xeimona_1
Sănătate

O inimă puternică și iarna: Cum să o menținem sănătoasă

Întotdeauna iarna trebuie să fim atenți, deoarece ne face să fim mai predispuși la îmbolnăvire. Temperaturile scăzute afectează sistemul imunitar, afectând și inima. Despre modul în care acest anotimp rece influențează sănătatea noastră cardiacă, dar și despre modul în care ne putem proteja, ne vorbește medicul cardiolog Panagiotis- Konstantinos Chaikos.

„Amenințarea” iernii
Încă din anul 1930, s-a observat mortalitatea crescută datorată infarctului miocardic acut pe timpul lunilor de iarnă. De atunci s-au realizat zeci de studii, în toată lumea, cu privire la influența anotimpului rece asupra bolilor cardiovasculare. S-a dovedit că o serie de astfel de boli prezintă o exacerbare în perioada iernii. Între acestea, se numără și infarctul miocardic, moartea subită cardiacă, dereglarea tensiunii arteriale, agravarea insuficienței cardiace, tromboza venoasă profundă, embolia pulmonară și ruptura de anevrism aortic, notează dl. Chaikos.
Între factorii care afectează caracterul sezonier al bolilor cardiovasculare și care au fost studiați se includ temperaturi scăzute sezoniere, agenții neuro-hormonali (activarea sistemului nervos simpatic, care reglează funcțiile diferitelor organe, precum și secreția de catecolamine, care include epinefrina, norepinefrina și dopamina, care sunt excretate în situații de stres intens), reducerea exercițiilor fizice, poluarea aerului în orașe datorită sistemelor de încălzire, bolile pulmonare, obiceiurile alimentare cu mese îmbelșugate de sărbători, creșterea în greutate etc.
Prin urmare, pare a fi deosebit de importantă informarea și instruirea oamenilor- și în special a celor cu boli cardiovasculare preexistente sau de vârstă înaintată- astfel încât să își protejeze inima, în special în dificila perioadă a iernii, subliniază specialistul.

Factori agravanți
Cel puțin doi factori sezonieri importanți au fost recunoscuți ca fiind agravanți pentru sănătatea cardiacă pe durata lunilor de iarnă. Primul este nivelul ridicat de poluare ridicat din orașe, datorită utilizării intensive a combustibililor lichizi sau solizi din instalațiile de încălzire centrală, sobe, șeminee etc., care conduc la intensificarea problemelor pulmonare și cardiologice.
Cel de-al doilea și mai important factor este creșterea sezonieră a infecțiilor pulmonare. După cum ne spune specialistul, un număr de microbi, viruși (de ex. gripa) dar și bacterii (de ex. S. pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, etc.) este   responsabil pentru acestea și pentru creșterea observată a incidenței lor pe durata iernii ( de exemplu, bronșită, pneumonie etc.). Astfel de infecții sunt factori agravanți pentru bolile cardiace cronice, pentru dereglarea insuficienței cardiace sau pentru apariția unor noi boli cardiace.
În plus, reducerea exercițiilor fizice pe durata lunilor de iarnă în comparație cu perioada verii este un fapt ce interesează ambele sexe. Beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătatea inimii prin intermediul unor multiple mecanisme, cum ar fi îmbunătățirea funcționării sistemului nervos simpatic și a arterelor, sunt bine documentate. Astfel, se recomandă pentru toate persoanele, evident cu evitarea condițiilor meteorologice și a temperaturilor extreme, ca și pe perioada iernii să efectueze exerciții aerobice cu o durată de cel puțin treizeci de minute sau cel puțin cinci zile pe săptămână, ne spune dl. Chaikos.
Este bine ca intensitatea exercițiilor să fie medie (de ex. plimbare în pas vioi, alergare, mersul pe bicicletă, dansul aerobic, săritura cu coarda, înot, canotaj, sporturi de echipă). Exercițiile pot fi combinate cu activități recreative, dar și efectuarea alături de familie sau de prieteni care contribuie la menținerea dispoziției de a face mișcare.
Cu toate acestea, în cazul special al persoanelor care sunt sub supravegherea cardiologului din anumite motive, acestea trebuie să urmeze instrucțiuni medicale speciale și personalizate, subliniază specialistul.

Ce ne duce de obicei la cardiolog?
Cele mai frecvente cauze pentru oamenii se adresează cardiologului sunt creșterea tensiunii arteriale și dereglarea persoanelor cu hipertensiune sau aflate sub  tratament pentru insuficiență cardiacă, datorită multiplelor cauze dintre cele menționate mai sus pentru perioada de iarnă. Este important, prin urmare, pentru persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune arterială și în general pentru boli de inimă să fie examinate de către cardiolog pentru a se efectua adaptarea necesară a dozelor de medicamente, ne spune medicul.
Expunerea la frig excesiv poate agrava starea persoanelor suferinde de boli coronariene (care au deci stenoze ale arterelor inimii), având ca rezultat apariția unor dureri în piept (angină), aritmii sau chiar  infarct miocardic.
Deci, persoanele care suferă de boli coronariene, subliniază dl. Chaikos, trebuie să fie sub urmărire medicală, să evite expunerea la frigul intens, să se îmbrace corespunzător și să urmeze indicațiile medicului curant cu privire la tipul și modul de efectuare a exercițiilor fizice pe care le pot face.
Persoanele de peste 60 de ani se confruntă cu un risc mai mare, și din acest motiv în aceste cazuri se recomandă vaccinarea antigripală anuală. Perioada adecvată pentru efectuarea vaccinării este luna octombrie, deoarece necesită după aceea 2-3 săptămâni pentru a se obțină o protecție eficientă împotriva virusului gripei, precizează specialistul.
Bineînțeles, pentru anumite grupe de populație (persoane cu boli cardiace cronice, cu boli pulmonare, hepatice, insuficiența renală severă, diabet zaharat, imunosupresie, femeile însărcinate sau lăuze), indicația de vaccinare antigripală se extinde și de la vârsta de 19 ani în sus. În orice caz, este necesar sfatul medical al medicului curant.
De asemenea, pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani dar și pentru grupele speciale de populație, se recomandă vaccinarea împotriva bolilor pneumococice, în acord cu indicațiile medicului curant, notează dl. Chaikos.

Rolul important al alimentației
Dieta mediteraneană recunoscută la nivel universal ca fiind excelentă, chiar și când o urmăm, este eludată în perioada de iarnă- în special de excesele frecvente din perioada sărbătorilor. De obicei în această perioadă se consumă o cantitate mai mare de grăsimi și de sare, precum și o creștere a consumului de alcool. Prin urmare, se produce o creștere a cazurilor de agravare a bolilor coronariene și de apariție a aritmiilor, după cum ne spune dl. Chaikos.
Indicațiile pentru o nutriție corectă au loc central în recomandările Societății Cardiologice Europene, dar și a celei din Grecia. În special subliniază necesitatea consumului unor grupe variate de alimente, dar cu atenție în același timp, astfel încât cu caloriile consumate să se evite creșterea în greutate.
Alături de alimentele preferat adăugați fructe, legume, cereale și pâine integrală, pește, carne degresată și produse lactate cu conținut redus de grăsimi. În schimb, trebuie să se evite grăsimile saturate (alimente prelucrate, chipsuri, produse lactate nedegresate, unt, ciocolată cu lapte, alimentele fast-food, produsele de patiserie), notează specialistul. Obiectivul este ca din caloriile consumate zilnic, grăsimile să contribuie cu mai puțin de 30% din acestea, iar numai până la 1/3 să fie reprezentate de grăsimi saturate.

Prevenirea mai presus de orice}
Controlul cardiac preventiv este necesar indiferent de sezon și trebuie personalizat în funcție de vârstă.
La vârste de peste 65 ani, trebuie să fie frecvent, sistematic și în acord cu indicațiile medicului curant, astfel încât să se ofere sfaturi medicale preventive și să se abordeze imediat problemele de sănătate atât prin diagnosticare cât și prin tratament, subliniază medicul.
La vârsta de 40-65 de ani, trebuie să se realizeze o dată pe an sau la doi ani, după caz, astfel încât factorii de risc tăcuți (de ex. hipertensiunea, colesterolul, diabetul zaharat) să fie recunoscuți și abordați imediat fie prin măsuri de alimentație sănătoasă, fie prin tratament medicamentos suplimentar. Evident, în cazurile unor probleme cardiace speciale, controlul va fi personalizat, în acord cu indicațiile medicului. La vârste mai tinere, 20-40 ani, controlul cardiac preventiv se realizează o dată la doi ani și cuprinde verificarea nivelului zahărului și a colesterolului din sânge. În cazul în care există istoric familial al bolilor cardiace, controlul trebuie să se realizeze regulat. O atenție deosebită se acordă indicațiilor de evitarea a fumatului, a consumului excesiv de alcool și a obezității, și se încurajează exercițiul fizic, precizează dl. Chaikos.
La vârste mai tinere, controlul cardiac se realizează în colaborare cu medicul pediatru sau cu medicul de familie, atunci când se consideră necesar, dar și pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi cele care practică sporturi ca amatori sau în mod sistematic.
O atenție deosebită se acordă istoricului de familie (de ex. existența unei cardiomiopatii sau chiar a unei morți subite cardiace la persoane tinere din familie, de vârstă sub 40 de ani), la apariția unor episoade de leșin sau sincopă la persoane tinere, la apariția anumitor aritmii, etc. Toate aceste aspecte trebuie evaluate de medicul curant, astfel încât să se dea indicațiile corespunzătoare.
Starea bună de sănătate a inimii poate fi protejată și printr-o serie de acțiuni zilnice, benefice pentru aceasta. Evident, rolul primordial îl joacă alimentația sănătoasă și menținerea greutății corporale corecte, comentează specialistul.
De asemenea, este necesară evitarea stresului mental și fizic exagerat, fie prin muncă fie prin alte activități și asigurarea timpului suficient pentru odihnă și somn.
Fumatul, care multiplică probabilitatea afecțiunilor cardiace severe cum ar fi infarctul miocardic, fie în forma tradițională, fie prin noile dispozitive, chiar și prin fumatul pasiv, este absolut nesănătos și este imperios necesar pentru fumători să oprească imediat acest obicei. Pentru a reuși, se pot adresa medicului lor cardiolog sau centrelor de renunțare la  fumat, notează dl. Chaikos.
Exercițiul fizic, de asemenea, este important pentru a proteja sănătatea inimii dar și bunăstarea generală a corpului, în timp ce o buna igienă dentară, prin îngrijirea zilnică și prevenirea parodontitei, este necesară chiar și pentru buna funcționare a inimii.
Ocuparea cu activități plăcute, așa cum fiecare dintre noi le percepe dar și relațiile sociale sănătoase pot ajuta, de asemenea, la protejarea inimii prin crearea unei bune dispoziții și prin combaterea stresului.

Utilizarea corectă a suplimentelor alimentare
Suplimentele alimentare sunt surse concentrate de componente nutritive și de alte substanțe, care contribuie la buna sănătate a organismului. Importantă este contribuția lor la sănătatea sistemului cardiovascular - de exemplu, omega-3 ajută in mod semnificativ la protejarea inimii și a vaselor sanguine deoarece reduc trigliceridele și tensiunea arterială, previn apariția trombozelor și reduc aritmiile cardiace.
După cum precizează specialistul, suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă sănătoasă și echilibrată, care oferă toate substanțele nutritive, vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul. În plus, achiziționarea lor trebuie să se facă numai din  farmacii și după sfatul medicului, și trebuie acordată atenție ambalajelor provenite de la furnizori necunoscuți sau din alte surse care fac publicitate că reușesc creșterea masei musculare și îmbunătățirea rezistenței, deoarece este posibil să conțină ingrediente ascunse (de exemplu, steroizi anabolizanți și substanțe stimulante), ne spune dl. Chaikos.

 

who is who

Panagiotis- Konstantinos Chaikos
Medic cardiolog
Perikleous 1, Agia Varvara
Τel.: 210 5442333, 6944 345208
e-mail: pchaikos@otenet.gr