Sănătate

Show_kryologima-_-gripi_1_548x326
Sănătate

Gripa de toamnă vs răceala

Care sunt persoanele cele mai expuse și cum ne protejăm organismul
Gripă sau răceală? Pentru majoritatea persoanelor este dificil de făcut această distincție, dar nu pe nedrept, deoarece simptomele sunt foarte asemănătoare. Cu toate acestea, ambele vă pot chinui în lunile de toamnă și din acest motiv este bine să fiți pregătiți în mod adecvat pentru a le face față și, de ce nu, pentru a le preveni!
După cum subliniază Centrul de Control și Prevenire a Bolilor (KEELPNO), toamna, în perioada de vârf a gripei circulă în paralel și alte virusuri care afectează sistemul respirator, provocând simptome similare. Acestea includ rinovirusuri, care reprezintă și principalul motiv al răcelii simple dar și virusul sincitial respirator care reprezintă cea mai frecventă cauză a îmbolnăvirilor grave ale sistemului respirator la copii și bătrâni.

Să facem distincția între simptome

Cum putem, prin urmare, să înțelegem dacă ceea ce ne chinuie este gripă sau răceală? Să vedem detaliat simptomele:
• Febră: În cazul gripei este de obicei ridicată (de la 38oC până la 40oC) și poate dura 3-4 zile. Din contra, în răceală febra se întâlnește rar la adulți și la copiii mari, care pot să nu facă febră deloc. Cu toate acestea, copiii mici și sugarii pot face febră ridicată, care ajunge până la 39oC.
• Dureri musculare: În cazul gripei sunt intense în timp ce la răceală au o intensitate medie.
• Durere de cap: În gripă poate să apară spontan și să fie puternică, iar la răceală se manifestă rar.
• Oboseală: Senzația de oboseală este destul de intensă în cazul gripei și poate dura până la două săptămâni (câteodată chiar mai mult). Din contra, în cazul răcelii oboseala este de intensitate medie și nu durează prea mult.
• Secreții nazale: Aici situația se inversează: în cazul răcelii secrețiile nazale sunt mai des întâlnite în timp ce în gripă se întâlnesc mai rar.
• Strănutul: Același lucru este valabil și aici. Strănutul se întâlnește frecvent în răceală și mai rar în cazul gripei.
• Tusea: De obicei gripa este însoțită de tuse intensă, spre deosebire de răceala comună, în care tusea este paroxistică și de intensitate medie.

Riscuri posibile

Indiferent de diferențele dintre simptome și intensitatea acestora, răceala și gripa ascund pericole cărora trebuie să le dăm importanță.
În cazul răcelii, care reprezintă și cea mai frecventă formă de infecție respiratorie, transmisibilitatea este foarte ridicată. Din acest motiv trebuie să stăm la distanță de alte persoane, indiferent dacă suntem noi bolnavi sau celelalte persoane.
Complicațiile care pot apărea sunt: otita, laringita, bronșita sau pneumonia. În cazul în care simptomele se mențin sau se agravează se impune consultarea unui medic, astfel încât să combatem la timp eventualele complicații. Copiii mici, persoanele de vârsta a treia dar și bolnavii cronici este bine să se adreseze medicului de la primele simptome, deoarece organismul lor este mai sensibil și cu o rezistență mai redusă.
De asemenea, gripa este contagioasă. Se transmite de la o persoană la alta prin picăturile din tuse sau strănut, fie prin contactul direct cu obiecte contaminate recent de secrețiile rinofaringiene. Și în acest caz evităm spațiile larg frecventate, în special dacă aparținem grupelor cu risc crescut (copii mici, bătrâni, bolnavi cronici). Aceasta deoarece riscurile pentru complicațiile produse de gripă sunt evidente, deoarece pot duce la pneumonie, otita medie acută, sinuzită și bronșită acută.

 

Descoperă cum îți poți menține sistemul imunitar puternic. Click aici: