Nutriție

Show_%ce%97_%cf%83%cf%89%cf%83%cf%84%ce%ae_%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae_%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b5%ce%b9_%cf%84%ce%bf_%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b8%cf%85%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%8c_%ce%b2%ce%ac%cf%81%ce%bf%cf%82!
Nutriție

Alimentația corectă aduce greutatea dorită!

Primele băi și apariții pe plajă nu sunt atât de departe, după cum se pare. Dacă nu doriți să apelați la soluții- dăunătoare de cele mai multe ori pentru sănătatea dvs.- de ultim moment, acum este timpul potrivit să alegeți un program corect de alimentație, care vă va ajuta să aveți rezultatele corecte pe o perioadă lungă de timp.
Psihologia dar și obiceiurile noastre zilnice se modifică odată cu schimbarea vremii. ”Omul este parte a naturii. Prin urmare, orice schimbare din natură influențează organismul uman la toate nivelele, somatic și psihic! În afara ceasului biologic zilnic din organismul nostru există și cel anual, a cărui funcționare se activează odată cu modificările ce se produc cu lumina, când ziua se mărește sau se micșorează”, ne spune d-na Ekaterini Stamou, dietetician clinic- nutriționist. ”Probabil ați observat că ceva asemănător este valabil pentru toate organismele care locuiesc pe planeta noastră, fie că aparțin regnului animal sau a celui vegetal. Există animale care iarna hibernează, păsări care migrează, plante care se dezvoltă în funcție de anotimp. Cu toate că acum putem găsi pe rafturile magazinelor de legume-fructe sau la super market de toate, tot timpul anului, acest lucru nu schimbă faptul că fiecare anotimp are anumite fructe, legume, cereale și alte alimente pe care ni le oferă”, completează.

Anotimpul înnoirii
Ziua s-a mărit și temperatura începe să crească. Lumina, căldura, pomii înfloriți schimbă culorile din jurul nostru, ceea ce are drept consecință „trezirea” corpului, îmbunătățirea dispoziției și creșterea energiei noastre. Astfel, primăvara este anotimpul în care omul dezvoltă involuntar o dispoziție de reînnoire, devine mai creativ, mai energic și mai sociabil. Pentru toate aceste motive, primăvara începem cu toții să ne îngrijim mai mult de aspectul nostru, deoarece hainele sunt mai subțiri, mai ușoare iar corpul nostru este mai expus!

Vara se apropie!
Odată cu sosirea primăverii unele persoane încep să fie preocupate de kilogramele în plus pe care le-au dobândit pe durata iernii și iau decizia să o ia pe ”drumul cel bun”! ”Ideal este să începem schimbările în alimentație la începutul primăverii, astfel încât să ajutăm corpul să se adapteze la schimbările climatice, dar și la cele ale greutății corporale într-un mod plăcut și nedăunător. Însuși Hippocrate făcea referire la evitarea modificărilor bruște ale dietei, care pot provoca slăbirea și obosirea organismului. Din acest motiv, recomandă ca această modificare să se facă treptat, deoarece organismul uman gestionează și primește alimentele cu care s-a obișnuit, chiar dacă sunt de slabă calitate, dar în același timp nu acceptă cu ușurință alimente cu care nu este obișnuit, chiar dacă acestea sunt considerate bune. Prin urmare, trebuie să se evite dietele de ultim moment sau dietele ”fulger”. De asemenea, modificările în creșterea activității fizice trebuie să se facă treptat pentru o persoană care de obicei nu face mișcare”, explică specialista.

Coșul nostru cu alimente de primăvară
Alimentația nostră, deci, trebuie să se modifice astfel încât organismul să poată rezista la schimbările pe care le aduce Primăvara, fie că dorim să pierdem în greutate fie să o menținem. Este obligatoriu să introducem în alimentația noastră zilnică fructele și legumele pe care ni le oferă natura în acest anotimp, deoarece conțin exact elementele de care are nevoie corpul nostru pentru a putea să se mențină puternic, robust și să se pregătească de vară!

Care sunt aceste alimente?
Martie
Fructe: Grape fruit, lămâi, mandarine, portocale.
Legume: Măcriș, andive, muștar alb, morcov, conopidă, ceapă, dovlecei, ciuperci, fenicul, spanac, napi, ridichi roșii, sfeclă roșie, varză, pătrunjel, sparanghel, sfeclă, țelină, broccoli, ardei, ridichea neagră, salată verde, mazăre, cartofi, cartoful dulce, anghinare, mentă, praz, ierburi sălbatice.

Aprilie
Fructe: Lămâi, portocale, mandarine
Legume: Măcriș, andive, cardamom, muștarul negru, morcov, conopidă, ceapă, dovlecei, ciuperci, fenicul, spanac, napi, ridichi roșii, sfeclă roșie, varză, pătrunjel, sparanghel, sfeclă, țelină, broccoli, conopidă, ardei, salată verde, mazăre, cartofi, cartoful dulce, anghinare, mentă, praz, ierburi sălbatice, rucola sălbatică, năut, ridichea neagră.

Mai
Fructe: Caise, cireșe, mure, moșmon, portocale, căpșuni.
Legume: Anghinare, andive, cardamom, muștar negru, morcovi, conopidă, ceapă, varză, ciuperci, fenicul, salată, broccoli, roșii (timpurii), praz, ridichi roșii, rucolo, țelină, arpagic, pătrunjel, sfeclă roșie, păpădie, sfeclă albă,  spanac.

Schimbăm obiceiuri!
În afară de adăugarea de fructe și legume de sezon în dieta noastră zilnică, este obligatoriu să facem unele modificări suplimentare în obiceiurile noastre.
”Pentru început, este important să reducem zahărul și alimentele foarte bogate în grăsimi. Primăvara este anotimpul în care corpul se pregătește treptat pentru a putea face față zilelor călduroase ale verii și din acest motiv este nevoie să fie ușor, cu mai puțină grăsime. Alimentele grase necesită mai mult efort din partea aparatului digestiv pentru a le gestiona, eliberează mai mulți radicali liberi și oferă multe calorii sub formă de combustibil, care nu mai sunt necesare pentru corpul nostru atât cât erau în zilele de iarnă. Prin urmare, reducând grăsimile din alimentație și alimentele cu conținut ridicat de grăsimi, nu încărcăm aparatul digestiv, nu ”obosim” celulele datorită prezenței radicalilor liberi, contribuim la dezintoxicarea organismului și evităm depozitarea grăsimii suplimentare în corpul nostru” subliniază d-na Stamou.
În acord cu specialista, acest lucru se reușește prin consumul cu măsură a cărnii roșii - cel mult odată pe săptămână- mărind consumul de pește de două ori pe săptămână și de alte două ori carne albă, care este cel mai ușor de digerat și mai bogată în antioxidanți. În plus, este important să înlocuim consumul de brânzeturi cu conținut integral de grăsimi cu alte, cu un conținut de până la 20%, și evitarea dulciurilor sau consumul alimentelor dulci care acționează în favoarea organismului, cum ar fi: batoane de susan, pastă de susan cu miere, miere cu fructe uscate, diferite fructe în combinație cu o cantitate mică de fructe uscate în stare naturală sau ușor caramelizate etc.
În continuare, să facem mesele de prânz și de seară mai ușoare, având în plus două mici gustări între mesele principale. În acest mod, vom evita senzația de somn care apare de obicei după o masă bogată în calorii și care devine mai intensă la schimbarea anotimpurilor. Este important să ne îngrijim să împărțim mesele și gustările în mod corect pe durata zilei, deci la aproximativ trei ore și să nu mâncăm după ora 22.00.

who is who
Ekaterini Stamou
Dietetician clinic- Nutriționist
Panormou & Larisis 30, Atena,(Stația metrou ”Panormou”)
210- 698 1212, 6945 699 661
info@diaitologos-stamou.gr
www.diaitologos-stamou.gr.