Nutriție

Show_photo_ro
Nutriție

Alimentele super-vitaminoase ale toamnei

Schimbările vremii din perioada toamnei, în asociere cu organismul „obosit” de aventurile verii, ne fac mai vulnerabili în fața virozelor care circulă în această perioadă. Cu toate acestea, o alimentație corectă poate avea rol protector pentru sănătatea noastră, apărându-ne de „musafirii nedoriți” ai toamnei.
Relaxarea verii ne îndepărtează de obicei de orice program de alimentație sau de exerciții fizice pe care îl urmăm în celelalte anotimpuri ale anului. Acest fapt, alături de calitatea slabă a alimentelor pe care le consumăm frecvent pe perioada vacanței de vară, dereglează echilibrul organismului și provoacă nevoi crescute de vitamine și elemente minerale pe perioada toamnei. După cum notează dieteticianul-nutriționist, doamna Alexandra Koulouri, administrarea unor suplimente corespunzătoare este considerată necesară, deoarece aceste nevoile crescute nu pot fi acoperite total numai cu o alimentație corectă, cu creșterea calitativă a regimului nutrițional sau prin creșterea cantității consumate din anumite alimente.
În același timp, sistemul imunitar trebuie să fie pregătit pentru a face față nevoilor crescute ale iernii. „În consecință, pe durata lunilor de toamnă, întărirea organismului este mult mai necesară decât în orice alt anotimp”, subliniază specialista.

Să combatem radicalii liberi
Radicalii liberi sunt subproduse nocive ale metabolismului celular natural iar dezvoltarea lor în organism este favorizată de elemente cum ar fi fumul de țigară, dar și lumina solară, la care suntem, de obicei, destul de mult expuși în vacanța noastră de vară. În ciuda faptului că radicalii liberi realizează și unele funcții utile ale sistemului imunitar, atunci când se găsesc în cantități exagerate sau într-un loc greșit pot dăuna celulelor sănătoase, prin intermediul unui proces care se numește oxidare și despre care se crede că favorizează dezvoltarea anumitor boli, cum ar fi bolile reumatice, bolile autoimune, îmbătrânirea prematură, infecțiile, boala Parkinson, boala Alzheimer ș.a.
Antioxidanții sunt deosebit de importanți, deoarece pot neutraliza radicalii liberi și, din acest motiv, în acord cu dna. Koulouri, se pot dovedi salvatori pentru organismul nostru, dacă ne îngrijim să îi integrăm în alimentația noastră de după vacanță.
Corpul nostru produce în mod natural antioxidanți pentru neutralizarea radicalilor liberi, dar acest lucru nu este întotdeauna eficient 100% și, în acord cu specialista, această capacitate a organismului se reduce odată cu trecerea anilor.

Alimente benefice ale toamnei
Unele dintre alimentele adecvate care pot să stimuleze organismul nostru toamna, având în același timp și acțiune antioxidativă, sunt:
• Afine, mure, zmeură etc. deoarece sunt pline de vitamine antioxidante A, C, E care favorizează o funcționare corectă a inimii și ajută la combaterea diferitelor bacterii cum ar fi acelea care produc infecțiile urinare.
• Fasolea: boabele mici și roșii de fasole, cele negre și alte tipuri de fasole sunt surse importante de antioxidanți.
• Diferite soiuri de mere (cu coaja) sunt bogate în vitamine. În paralel, au o acțiune puternică antiinflamatoare și proprietăți antialergice, care combat infecțiile comune și alergiile care apar în perioada toamnei.
• Avocado, de asemenea poate fi enumerat ca superaliment al toamnei, deoarece este deosebit de sănătos, conține vitaminele B, K, E și diferite carotenoide (una din principalele categorii de coloranți naturali care au o importantă acțiune antioxidantă, protejând organismul de radicalii liberi).
Alte fructe care pot se pot dovedi deosebit de benefice în lunile de toamnă sunt perele verzi și roșii, prunele proaspete și cele uscate și kiwi.
Și lista nu se termină aici! După cum subliniază dna. Koulouri, în legumele specifice perioadei de toamnă și care au un conținut ridicat în substanțe antioxidante pot fi amintite spanacul, anghinarea, varza roșie, cartofii (cu coajă), cartoful dulce și brocolli.
Dovleacul, de asemenea reprezintă cu siguranță un aliment important al toamnei, este plin de antioxidanți, beta-caroten, vitamina C și acid folic. Chiar și semințele sale sunt importante pentru alimentație, reprezentând o sursă bogată de zinc și acizi grași omega-3.
Morcovii sunt bogați în beta-caroten, care sporește producția de mucus a aparatului respirator, acționând în colaborare cu vitamina A, și apără celulele de suprafață ale tubului respirator, împiedecând astfel intrarea microbilor și a virușilor.

Aliații „clasici”...
În acord cu specialista, ceaiul verde reprezintă o sursă bună de antioxidanți. Același lucru este valabil și pentru cafea (fără consum în exces), vinul roșu, dar și multe sucuri naturale din fructe, cum ar fi cel de rodii.
În plus, fructele uscate cum ar fi nucile, fisticul, alunele și migdalele sunt bogate în elemente nutritive ca de ex.  vitamine, proteine și minerale (de ex. magneziu). Bineînțeles, în special nucile și castanele conțin numai componente benefice, puține grăsimi și sunt bogate în omega-3. Acționează benefic asupra intestinului, pielii și creierului și conțin enzima Q10.
Cât despre cereale, produsele pe bază de ovăz sunt mai bogate în antioxidanți decât cele pe bază de grâu și din acest motiv sunt de preferat.
În cele din urmă, dna. Koulouri subliniază că nu trebuie să uităm că o bucată de ciocolată amăruie este clasificată printre alimentele cele mai bogate în substanțe nutritive (metale și minerale cum ar fi calciu, fosfor, magneziu, fier dar și vitamine, substanțe antioxidante ș.a.).

...și aliații „neașteptați”
Este posibil să discutăm despre „alimente” care nu ne trec cu ușurință prin minte, comentează dna. Koulouri, dar plantele medicinale și condimentele cum ar fi cuișoarele și ghimbirul, frunzele uscate de cimbru precum și praful de curcuma, sunt toate surse bune de antioxidanți care stimulează important organismul nostru.
Mai precis, scorțișoara este utilizată de medicina tradițională chineză pentru tratarea răcelii, a tusei, a amețelii, a diareei etc. Piperul îmbunătățește digestia, ajută în tulburările gastrice, omoară bacteriile și virusurile și în același timp combate tusea și răceala.

Vitamina C
Menținerea unei sănătăți bune a organismului este stimulată important cu ajutorul vitaminei C, care acționează preventiv, dar și terapeutic. În cazul în care organismul se îmbolnăvește, vitamina C reduce durata bolii și intensitatea simptomelor (de ex. nasul înfundat, ochii înlăcrimați), acționând ca o antihistamină naturală.
Surse bune sunt citricele, care în marea lor majoritate sunt fructe de toamnă (portocale, grapefruit), kiwi și brocolli.

Protejarea copiilor de viroze
Copiii ar trebui să aibă o alimentație echilibrată pe toată durata anului, astfel încât să nu fie predispuși la viroze (deoarece în general sunt mai vulnerabili în aceste situații). Din acest motiv părinții ar trebui să se preocupe ca aceștia să consume în mod regulat carne slabă, pește, ouă, fructe uscate, legume uscate, cereale și legume verzi- în câteva cuvinte alimente care sunt bogate în diferite minerale și vitamine.
În plus, alimentele cu cantități crescute de omega-3 (nuci, somon, păstrăv, ton, brocolli/conopidă etc.), dar și acizi grași omega-6 (avocado, ouă, carne de pasăre, ulei de floarea soarelui, fructe uscate etc.) contribuie la funcționarea corectă a sistemului imunitar, deoarece dețin proprietăți antiinflamatorii importante.

 

who is who

Alexandra G. Koulouri
Dietetician- Nutriționist, MSc
Doctorand al Universității Creta
Adresa: Komninon 75, Thessaloniki
Tel: 23100-29176
www.kdiet.gr
e-mail: alexkoulou@yahoo.com

 

  • Subiecte relative