Nutriție

Show_tonosi
Nutriție

Suplimentele alimentare: în căutarea puterii și protecției

de Nektaria Karakosta

Reîntoarcerea la obligațiile cotidiene și la stresul zilnic, melancolia post-sărbători, vremea mai rece, primele răceli și lipsa generalizată de energie sunt motivele pentru care vizităm de regulă o farmacie în această perioadă a anului, căutând un supliment alimentar care să ne ajute.
Rafturile farmaciilor cuprind numeroase opțiuni, sub forma tuturor produselor posibile. Ce ar trebui să căutăm atunci când alegem și utilizăm un supliment alimentar?

► Verificați ingredientele
Sunt disponibile sute de produse pe piață, și la fel de multe ingrediente alimentare pot fi regăsite în suplimentele utilizate pentru întărirea sistemului imunitar. Cele mai populare dintre acestea sunt:

Vitamina C
Neutralizează radicalii liberi ce distrug celulele implicate în sistemul imunitar. 
Vitamina C (acidul ascorbic) se întâlnește în numeroase alimente, însă este distrusă cu ușurință, fapt pentru care numai o cantitate mică este consumată efectiv prin alimentație. Această problemă este rezolvată folosind produsul Ester-C 500/1000 mg de la Solgar, o formulă revoluționară, non-acidă a vitaminei C (ester ascorbic în loc de acid), ce cuprinde un complex de bioflavonoide din citrice, acerola, semințe de trandafir sălbatic, rutină și metaboliți naturali ai vitaminei C. Ester-C este absorbit de 4 ori mai ușor, se activează de 2 ori mai repede și rămâne în circulație de 2 ori mai mult timp față de vitamina C obișnuită. De asemenea, penetrează cu mai multă ușurință celulele albe ale sângelui, întărind astfel sistemul imunitar.

Vitamina D
Binecunoscută pentru rolul său important în sănătatea oaselor, vitamina D se află momentan în atenția comunității științifice, date fiind beneficiile sale generale asupra organismului uman.
Cantități suficiente de vitamina D asigură o bună absorbție a calciului și fosforului, o stare pozitivă de spirit și vitalitate, cât și protecție împotriva afecțiunilor asociate timpului rece, întărind sistemul imunitar și împotriva amenințărilor zilnice. A fost demonstrat faptul că celulele T (limfocitele) se activează imediat în cazul infecțiilor, atunci când există cantități suficiente de vitamina D în corp.
Vitamina D este sintetizată de piele, sub efectul radiațiilor solare. Nivelurile scăzute de soare pe perioada iernii conduc la o scădere a cantității de vitamina D în organism. Suplimentul ideal de această vitamină este D3, mai ușor asimilată de organism.

Vitamina Ε
Carența de vitamina E conduce la un răspuns imunitar necorespunzător. Vitamina E are un puternic efect antioxidant și poate fi utilă în menținerea sănătății sistemului cardiovascular, în protecția împotriva factorilor toxici de mediu și în îmbunătățirea elasticității pielii.

Acizii grași Omega 3
Studiile au demonstrat faptul că acizii grași Omega 3 contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular și a sistemului nervos central, îmbunătățind capacitățile intelectuale și protejând articulațiile în același timp.

Zincul
Oligoelement necesar pentru dezvoltarea și funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar. Intră în componența a numeroase celule ce participă la funcțiile de apărare ale organismului.

Coenzima Q10
Este un antioxidant ce facilitează producția de energie ATP la nivel celular.

► Alegeți o marcă în care aveți încredere.
Alegând o marcă de renume internațional, produsă de o companie respectată, cu o prezență și specializare de lungă durată în domeniul suplimentelor alimentare, cumpărați un produs de înaltă calitate ce va avea toate efectele menționate pe etichetă, în condiții de deplină siguranță. Citiți recomandările de pe etichetă: cu cât acestea sunt mai plauzibile, cu atât este mai mare probabilitatea ca acestea să fie adevărate. Nu aveți încredere în produsele ce vă promit marea cu sarea și pretind lucruri miraculoase!

► Capsule sau tablete efervescente?
Absorbția acestor ingrediente în stomac contribuie la o absorbție mai ridicată și mai eficientă în organism. Cu toate acestea, opțiunea noastră poate depinde de ușurința administrării (multe persoane nu pot înghiți capsule), sau de preferința personală.

Indiferent de opțiunea dumneavoastră, asigurați-vă că respectați dozajul prevăzut pe prospect sau cel recomandat de un expert, pentru a vă afla întotdeauna în limite de siguranță. În orice situație, suplimentele alimentare trebuie administrate la recomandarea unui medic sau unui alt specialist medical (nutriționist, farmacist), dacă vă aflați sub tratament medical. Prin urmare, pentru a fi în siguranță, cumpărați un supliment potrivit pentru dumneavoastră de la farmacie și discutați cu medicul pe marginea oricăror întrebări pe care le puteți avea.

► Sfaturi practice
Momentul ideal pentru a administra un supliment alimentar este cel al mesei (cu excepția cazului în care este altfel recomandat de către producător), pentru ca absorbția acestuia să fie mai lentă și mai completă.
Suplimentele pe bază de vitamine, minerale și oligoelemente pentru copii acoperă nevoile și carențele majorității copiilor, ce provin din alimentația nevariată. Nu există riscuri, atâta timp cât alegeți un produs destinat copiilor și nu depășiți dozele recomandate. Utilizați numai produsele companiilor recunoscute, comercializate în farmacii.

► Durata utilizării suplimentelor
Suplimentele alimentare reprezintă un subiect disputat de către experți. Unii consideră că o alimentație echilibrată și variată poate asigura toate substanțele nutritive ce ne sunt necesare. Alții consideră că acest lucru este practic imposibil și că suplimentele sunt, prin urmare, necesare. Această perspectivă din urmă este împărtășită de studiile ce evidențiază faptul că solul, spre exemplu, care reprezintă prima verigă din lanțul alimentar, a devenit mai sărac în minerale1,2. De asemenea, în practică, majoritatea oamenilor au preferințe alimentare ce nu asigură consumul unor cantități satisfăcătoare de alimente precum pește, lactate etc. Frecventele diete de slăbit au de asemenea un impact asupra nivelului de substanțe nutritive, împreună cu vegetarianismul și capacitatea redusă de absorbție gastrică a persoanelor în vârstă.
În consecință, suplimentele sunt în mod sigur utile pe durata iernii, pentru întărirea sistemului nostru imunitar. Atunci când urmați un regim de slăbire, este necesar un supliment ce va complimenta alimentația săracă în calorii; de asemenea, în perioadele aglomerate de la serviciu, când este imposibil să mâncați acasă, este indicată utilizarea unui produs pe bază de multivitamine.
Multivitaminele sunt considerate o „plasă de siguranță”, deoarece acoperă orice posibile carențe ce pot rezulta din dietele neechilibrate. Multivitaminele Omnium de la Solgar sunt rezultatul unor studii științifice, reprezentând o combinație echilibrată de vitamine, minerale, oligoelemente, antioxidanți puternici și elemente esențiale din plante. Reprezintă un supliment alimentar de primă calitate, rezultatul unor cercetări amănunțite și în profunzime în domeniul prevenirii afecțiunilor și cât și al obținerii și menținerii unui nivel bun de sănătate.

 

Surse: [1] Abrahams P.W. (2002), Soils: their implications to human health, Sci, Total. Environ, vol. 291, pp 1-32. [2] Hough, R. L. (2007), Soil and human health: an epidemiological review. European Journal of Soil Science, 58: 1200–1212