Fitness

Show_sympliromata
Fitness

Suplimentele: aliatele sportului

Sportul și un mod de viață sănătos, în general, par să câștige un număr cât mai mare de adepți în fiecare zi, indiferent de vârstă sau condiție fizică. Motivele sunt variate, însă în principal deoarece aceste persoane doresc să îmbunătățească modul în care arată, condiția fizică, să se elibereze de stres și anxietate sau să piardă din greutate.
Atunci când discutăm despre exercițiile fizice, ne referim atât la fitness cât și la diferitele sporturi – individuale sau de echipă. Pentru numeroase persoane, aliatele de nădejde în acest efort sunt suplimentele alimentare (în mod special multivitaminele și suplimentele destinate atleților).
Ce sunt de fapt aceste suplimente, care sunt cele mai potrivite și, nu în ultimul rând, cât sunt de eficiente? Răspunsurile la aceste întrebări ne vor fi oferite de Dna. Irene Tzanetakou biolog și nutriționist, și asociata sa, Dra. Iliana Michael, dietetician și nutriționist.
Conform experților, termenul de supliment alimentar este definit ca „orice produs administrat pe cale orală, ce poate îmbrăca diferite forme, de pastile, capsule, tablete, pudre sau lichide, utilizat pentru a suplimenta în mod eficient alimentația noastră. Reprezintă, prin urmare, o sursă de substanțe nutritive concentrate și alte elemente. În plus, un supliment alimentar conține cel puțin unul dintre următoarele ingrediente: vitamine, minerale, aminoacizi, plante, metaboliți, substanțe ce facilitează acumularea de masă musculară, sau o combinație a acestora.”
O întrebare justificată adresată doamnelor Tzanetakou și Michael este dacă suplimentele alimentare sunt împărțite în categorii specifice. „Conform Organizației Naționale a Medicamentelor din Grecia, suplimentele alimentare se împart în două categorii, în funcție scopul utilizării acestora. În prima categorie se încadrează suplimentele alimentare, respectiv produse alimentare ce tind să suplimenteze dieta normală. Acest lucru înseamnă, practic, faptul că aceste produse acoperă carențe de elemente necesare, ce pot lipsi din alimentația unei persoane.
Un astfel de supliment este VM-2000 produs de Solgar, creat în mod special pentru a întruni cerințele ridicate de energie ale omului modern. Îi asigură energia necesară pentru a-și îndeplini activitățile zilnice, ajutând organismul să combată efectele poluării mediului, stresului, oboselii psihice și fizice.
Suplimentul conține toate vitaminele, mineralele, aminoacizii, antioxidanții, enzimele digestive, superalimentele, plantele, fibrele solubile și bioflavonoidele esențiale.
Cea de-a doua categorie cuprinde Alimentele destinate Dietelor Speciale. Acestea sunt alimente care, dată fiind compoziția lor, sunt destinate unui uz nutrițional particular, de către anumite grupuri de persoane, cum ar fi aceia ce suferă de intoleranțe la anumite substanțe, precum glutenul sau lactoza, sau persoane care suferă de afecțiuni metabolice, cum ar fi diabetul zaharat."
Revenind la suplimentele pentru sport, pot suplimentele alimentare destinate atleților să le îmbunătățească performanțele? Conform experților, „scopul suplimentelor destinate atleților este de a reduce cantitatea de grăsime din organism și de a crește masa musculară, îmbunătățind în același timp forța acestora și facilitând recuperarea musculară după antrenamente. În plus, acestea au ca scop reducerea stresului organic ale antrenamentelor intense, pentru a minimiza șansele producerii unor afecțiuni și pentru a furniza alte beneficii ce pot îmbunătăți performanța sportivă."
Acidul linoleic conjugat (CLA) Tonalin® produs de Solgar face parte din această categorie. Are la bază o formulă unică, ce poate contribui la reducerea grăsimii subcutanate și la gestionarea greutății, acționând în sens pozitiv în sensul susținerii țesutului muscular. Fabricat din ulei de șofrănel, acest produs natural, combinat cu exercițiu fizic regulat și o alimentație sănătoasă, ajută persoanele ce doresc să piardă din grăsimea corporală, menținând în același timp țesutul muscular din organism, dar și persoanele ce doresc să își controleze greutatea sau să slăbească, atleții și persoanele implicate în activități sportive și body building.

Cât de eficiente sunt suplimentele pentru atleți?
Ceea ce trebuie să vă amintiți este că nu trebuie să vă așteptați la rezultate miraculoase din partea unui produs. Cel mai important factor pentru a avea forță, rezistență și rezultate bune este dieta sănătoasă și echilibrată. În cazul persoanelor care, din diferite motive, nu urmează această dietă echilibrată, sau a sportivilor care necesită niveluri scăzute de grăsime în organism (exercițiu fizic), utilizarea de suplimente cu vitamine și minerale, proteine și aminoacizi, sau chiar anumite plante, este necesară pentru a realiza ceea ce obiceiurile alimentare ale acestora nu sunt capabile, respectiv corectarea deficitul nutrițional fundamental.
"Astfel, persoanele care se hrănesc corespunzător nu își pot îmbunătăți performanța doar prin administrarea suplimentelor alimentare. Cu toate acestea, există câteva excepții de la această regulă generală. Acestea includ substanțe precum creatina, bicarbonații și antioxidanții.”

Componente cheie și utilizare corespunzătoare
Întrebarea decisivă este clară: care sunt suplimentele potrivite. „Suplimentele potrivite pentru nutriția atleților se împart în cinci categorii: mai întâi avem vitaminele, mineralele și antioxidanții, ingrediente esențiale pentru fiecare organism.
Apoi urmează plantele și fitochimicalele, cum ar fi ginsengul. De asemenea, sunt foarte importante și proteinele, cât și aminoacizii, precum glutamina. În plus, există metaboliți, și în cele din urmă substanțe nutritive specifice, precum acidul linoleic conjugat (CLA).”, susțin experții.
Suplimentele pe bază de proteine și aminoacizi acoperă cerințele ridicate de energie din perioadele caracterizate de antrenamente intense, etapa de creștere rapidă a atleților tineri sau perioada de creștere a masei musculare”, explică Dna. Tzanetakou și Dra. Michael.
Proteinele reprezintă elemente cheie pentru refacerea țesuturilor din organism. Acestea hrănesc musculatura corpului și contribuie la controlul greutății și stabilizarea stării de spirit.
Pudra proteică Whey To Go® de la Solgar reprezintă o proteină cu valoare biologică ridicată, din zer, și un aport de L-glutamină (în formă liberă), aminoacizi cu lanț ramificat, pentru o performanță maximă, refacere, reparare și acumulare de masă musculară după exerciții fizice. Conține de asemenea substanțe nutritive, importante pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar. Este ideală pentru sportivi profesioniști sau amatori, persoane care au suferit leziuni, pacienți aflați în perioada post-operatorie, persoane în vârstă, pentru controlul greutății, cât și pentru tinerii ce nu consumă cantitatea necesară de proteine din alimentație.

Efecte secundare și întreruperea utilizării de suplimente
Un alt parametru pe care îl analizăm de regulă este cel legat de rezultate nedorite, dar și de ceea ce se întâmplă în momentul întreruperii administrării de suplimente pentru sportivi.
Trebuie să fim atenți, informați și răbdători. Deși suplimentele destinate sportivilor ajută într-o anumită măsură, evitarea exceselor și utilizarea acestora în mod corect și rațional sunt importante pentru un rezultat sigur și eficient. De realitate, atunci când utilizarea acestora este combinată cu o alimentație corespunzătoare și exercițiu fizic, rezultatul va fi cu siguranță unul mai bun.

Atenție înainte de a alege un supliment alimentar!
Fiecare sportiv sau persoană preocupată de exercițiul fizic dorește efecte imediate și evidente asupra corpului. Însă ce ar trebui să verifice înainte de a cumpăra astfel de produse? Există substanțe interzise sau dăunătoare în conținutul suplimentelor destinate atleților?
Experții răspund: "Aceste suplimente nu trebuie confundate în niciun fel cu steroizii anabolizanți, care au efecte secundare și pot provoca probleme medicale extrem de grave. Este foarte important ca o persoană ce dorește să cumpere și să utilizeze aceste produse să acorde atenția necesară și să se asigure că preparatul este adus în atenția Organizației Naționale a Medicamentelor din Grecia, fiind prevăzut de asemenea cu un număr de notificare; formula analitică a produsului trebuie să fie prezentată pe ambalaj. Acest lucru asigură faptul că produsul este certificat și legal. "
Este de asemenea evident faptul că un produs este considerat mai sigur pentru consum cu cât procesul său și punctele sale de comercializare sunt mai clare și oficiale pe piață (spre ex. farmacii).

 

 

Informații


Irene Tzanetakou
Cercetător în domeniul Biomedicinii, Nutriționist Deținătoare a Diplomei de Licență în Științe Exacte, a Masteratului în Filozofie și Nutriționist Acreditat
itzanetakoy@yahoo.gr, 210 6464 123, 6970 147 157

 

Iliana N. Michael
Deținătoare a Diplomei de Licență în Științe Exacte, candidată la Masteratul în Științe Exacte Dietetician - Nutriționist, expertă în stres
ilianamichali@yahoo.gr, 210 6464 123, 6973 654 887