Nutriție

Show_votana_548x328
Nutriție

Plantele: Aliații sănătății

În ultimii ani, fitoterapia a revenit rapid în prim plan și printre preferințele oamenilor de știință și ale publicului. La această revenire a contribuit și faptul că o mare parte din medicamentele moderne provin din plante. Mai mult de 25% din medicamentele pe care le avem astăzi la dispoziție provin din plante. Prin această lume minunată ne conduce ghidul nostru, dna farmacist Nomiki Kathopouli.
Fitoterapia este cunoscută din vremurile străvechi, dacă luăm în considerare faptul că descoperiri datând din urmă cu 60.000 de ani (!) arată că plantele erau utilizate în scopuri ceremoniale.
«Fitoterapia presupune folosirea de semințe, rădăcini, trunchi, frunze și flori de plante în scopuri terapeutice și are o tradiție îndelungată de utilizare în afara limitelor medicinei convenționale. Cu toate acestea, în ultimii ani, datorită îmbunătățirilor în analiza și controlul calității, dar și  a progreselor înregistrate în cercetarea clinică, suntem siguri de valoarea lor în prevenirea și tratamentul diverselor boli», menționează dna Kathopouli.
«De curând, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că  80% din oamenii din întreaga lume se bazează pe remedii naturiste pentru tratarea unor afecțiuni minore legate de asistența medicală primară, în timp ce în Germania aproximativ 70% din medicii prescriu medicamente pe bază de plante. Prin urmare este evident că utilizarea plantelor în scopuri terapeutice nu constituie numai trecutul, ci și prezentul și viitorul Medicinei».
Ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul plantelor?  Gama este mare! De la astm și eczeme, sindromul premenstrual și artrita reumatoidă, până la migrene, oboseală cronică și colon iritabil. De asemenea, plantele pot ajuta persoanele care suferă de tulburări de somn și de dispoziție și pot contribui la sănătatea mintală și starea de bine.

Cele mai importante plante
Cu ajutorul doamnei Kathopouli,  «trecem în revistă» cele mai importante plante care se utilizează de secole pentru tratarea anumitor simptome și boli.

ALOE VERA
Are proprietăți  laxative și catartice și este considerată utilă în programele de detoxifiere a sistemului digestiv. În aplicarea locală  reconfortează, calmează, hidratează și ajută la repararea arsurilor solare.

ARNICA
Plantă cu utilizare externă, cu aplicare locală, pentru tratarea contuziilor, entorselor și durerilor reumatice.

ΑSTRAGALUS
Se utilizează pentru întărirea sistemului imunitar și pentru prevenirea răcelilor.  Are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare, diuretice și anti-cancerigene. Un studiu clinic recent a confirmat  capacitatea plantei de a crește numărul de celule albe care luptă împotriva infecțiilor.

RHODIOLA
Rhodiola ste o plantă adaptogenă care ne ajută să obținem un organism capabil de a se adapta și de a rezista oricăror condiții adverse.

GHIMBIR
Ghimbirul stimulează digestia și se folosește în mai multe afecțiuni digestive, cum ar fi   dispepsia, greața, etc. Acesta are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și este util pentru menținerea stării de sănătate a articulațiilor.

GINGKO BILOBA
Îmbunătățește circulația sângelui, în special în creier, și este o plantă utilă în cazurile de slăbire a memoriei, pierdere a vigilenței, demență senilă, amețeli, tinitus și extremități reci. Ajută, de asemenea, în tratamentul disfuncției erectile, deoarece stimulează circulaţia sângelui la nivelul penisului.

SUNĂTOARE
Sunătoarea este eficientă în tratamentul unor afecțiuni cum ar fi   tulburările afective sezoniere, depresia, nervozitatea, insomnia, anorexia.  Consultați un medic sau un farmacist înainte de a lua această plantă, recomandă experta. Asta deoarece nu este permisă administrarea sa împreună cu medicamente antidepresive sau anticoagulante.

ECHINACEA
Stimulează sistemul imunitar, acționează ca un puternic "antibiotic natural" și este util în cazuri de răceli, gripă, infecții, herpes, sindromul oboselii cronice, alergii.  Cu toate acestea, după cum menționează farmacistul, este nevoie de mici pauze în administrarea sa sau de alternarea acesteia cu alte plante medicinale dacă se impune utilizarea sa pentru o perioadă mai lungă de timp.

ULEI DE ARBORE DE CEAI
Arborele de ceai furnizează un ulei antiseptic care are de obicei utilizare locală. Are acțiuni antibacteriene, antifungice și antimicrobiene.

TURMERIC
Curcuma are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Acesta contribuie în mod semnificativ la îmbunătățirea digestiei și ameliorează semnificativ simptomele de indigestie și balonare.

VALERIANĂ
Celebră pentru proprietatile sale calmante și relaxante. Se utilizează ca somnifer, anxiolitic și sedativ.   Poate fi, de asemenea, folosită și ca antispasmodic și ajută la ameliorarea colicilor intestinale și durerilor menstruale.

CEAI VERDE
Ceaiul verde este cunoscut în întreaga lume pentru proprietățile sale antivirale, antifungice și antibacteriene, acționând în același timp și pentru întărirea sistemului imunitar.

PANAX GINSENG
Ginsengul este una dintre cele mai bune modalități naturale de a vă tonifica corpul și spiritul.  Acesta elimină toxinele din organism, ajută la absorbția de vitamine și minerale și contribuie la stimularea sistemului imunitar. Crește rezistența si libidoul, ameliorează oboseala, îmbunătățește performanța mentală, crește concentrarea și memoria.

Achiziționare și utilizare: La ce trebuie să fiți atenți
Plantele nu sunt produse complet inocente ale naturii, deoarece acestea conțin substanțe care exercită o acțiune farmacologică.  Utilizarea lor necesită un studiu atent și consultarea medicului sau a farmacistului, deoarece există contraindicații și interacțiuni cu alte medicamente. Să luăm câteva exemple.
• Unele plante pot provoca reacții adverse grave atunci când sunt combinate cu medicamente, prescrise sau nu, cum ar fi aspirina, anticoagulantele sau medicamentele antihipertensive.
• Atenție dacă sunteți însărcinată sau alăptați. Produse care pentru dumneavoastră pot fi inofensive pot fi dăunătoare pentru făt / sugar.
• Cereți sfatul medicului dumneavoastră înainte de a lua plante în cazul în care vă veți opera. Unele plante pot reduce eficacitatea anestezicelor sau pot determina apariția de complicații periculoase, cum ar fi hemoragie sau hipertensiune arterială.
• Persoanele în vârstă pot metaboliza diferit substanțele active din plante, în timp ce sunt foarte puține suplimentele din plante care au fost testate pe copii.
• Alegeți plante medicinale standardizate de la o societate în care aveți încredere.  Un extract standardizat garantează puritatea și conținutul exact al ingredientelor active.
• Respectați doza indicată pe ambalaj sau doza recomandată de către medicul sau farmacistul dumneavoastră.

 

who is who

Nomiki Kathopouli
Farmacist înregistrat, Magna Cum Laude, Mercer University, Atlanta, Georgia, SUA, Universitatea din Atena
e-mail: npatellis@hotmail.com

  • Subiecte relative