Nutriție

Show_%ce%94%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bb%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1
Nutriție

Constipația: Fibre vegetale sau prebiotice?

Constipația afectează semnificativ calitatea vieții multor oameni, constituind un fenomen frecvent. În majoritatea cazurilor nu facem nimic pentru combaterea sa, în timp ce în realitate putem face multe! Dieteticianul-Nutriționist doamna Despina Marselou ne arată modul în care o putem combate și răspunde la dilema: fibre vegetale sau prebiotice?Aproape fiecare dintre noi a avut  într-o anumită perioadă a vieții  sale o constipație. Stilul modern de viață, alimentația incorectă, stresul și lipsa activităților fizice au făcut constipația o problemă frecventă și supărătoare.
Femeile (procent 67%) și bătrânii (procent 47%) au mai multe șanse de a suferi de constipație. Aceasta mai poate să apară și datorită utilizării antibioticelor, a schimbărilor în alimentație, schimbarea locului, evitarea utilizării toaletelor străine etc. În perioada de vară, călătoriile și modificările din alimentație pot avea ca rezultat deteriorarea echilibrului florei naturale a intestinului, ceea ce are drept rezultat ca...întâlnirea cu toaleta să întârzie semnificativ.

Nu este o problemă de frecvență...
Constipația constituie o tulburare de evacuare a scaunelor. Definiția sa însă nu este ușor de dat, ținând cont că noțiunea de „fiziologic“ în ceea ce privește scaunele diferă mult la populația sănătoasă. Pentru o persoană 3 scaune pe săptămână pot fi  normale, în timp ce pentru o altă persoană numărul normal poate fi de 3 ori pe zi. În afara numărului de scaune este importantă și apariția fecalelor tari, care fac defecația dificilă și dureroasă. Dacă se întâmplă acest lucru și dacă scaunele sunt mai puține de trei pe săptămână, atunci vorbim cel mai probabil de constipație. În multe cazuri, constipația este însoțită de dureri  abdominale, balonări și senzație de disconfort.
Este greșită să considerăm că defecarea zilnică este obligatorie pentru funcționarea normală a organismului. O asemenea opinie poate să conducă la ingestia sistematică de laxative, fără motiv. Din contra, trebuie acordată mare atenție la modificările de frecvență a scaunului la o aceeași persoană. De exemplu la o persoană cu scaun zilnic în trecut și care în prezent are scaun la 3 zile. Sau, mai mult, atunci când se produce o schimbare în consistența scaunului, de ex. în timp ce anterior avea scaune tari la fiecare 2 zile, acum prezintă zilnic scaune diareice. Asemenea modificări trebuie neapărat comunicate medicului, pentru a vă controla intestinul pentru posibile probleme cu mult mai serioase decât constipația...

Consecințe
Conform cercetărilor recente, constipația are un impact  semnificativ asupra calității vieții pacienților, din moment ce majoritatea dintre aceștia (>70%) prezintă simptome cum ar fi: dureri abdominale, balonare, lipsa poftei de mâncare, stare generală proastă, nervozitate etc.
În plus, este posibil ca persoanele care suferă de constipație să prezinte și alte simptome corporale, care pot conduce la o imagine deformată asupra sinelui și asupra aspectului lor. La unii pacienți este posibil să apară chiar și o melancolie reacțională, care este o formă de depresie. Cu toate acestea, suferinzii de constipație rareori realizează că se confruntă cu o problemă, astfel încât să se adreseze unui medic.
Pe baza acestor date este ușor de înțeles că prevenirea constipației prezintă o mare importanță, asigurând buna funcționare a intestinului. În acord cu specialiștii, principalele “instrumente“ atât pentru prevenirea cât și pentru tratarea acestei probleme sunt: o alimentație echilibrată, în special dieta mediteraneană care este bogată în fibre vegetale, consumul unei cantități mari de lichide zilnic în special pe timpul verii, efectuarea de exerciții fizice regulate și reducerea stresului.

Fibrele vegetale
Fibrele vegetale se află pe primul loc în ceea ce privește combaterea constipației deoarece favorizează mișcările intestinului. După cum explică dieteticianul- nutriționist MSc doamna Despina Marselou, „fibrele vegetale sunt o parte din structura frunzelor, a crengilor și a rădăcinilor plantelor. Spre deosebire de amidon și de zahăr, fibrele vegetale trec intacte prin sistemul gastrointestinal.
Există două categorii principale de fibre vegetale, care au funcții și proprietăți diferite. Fibrele vegetale insolubile se găsesc în coaja de grâu, în fructele uscate și în multe legume. Structura lor este dură și nu se dizolvă în apă, deci trec intacte prin sistemul gastrointestinal și măresc volumul fecalelor. Din contra, fibrele vegetale solubile se găsesc în ovăz, în legumele sub formă de boabe, în orz și în unele fructe. Sunt solubile în apă și produc o substanță sub formă de  gel în tractul gastrointestinal. Acest lucru încetinește absorbția zahărului în sânge. În plus, când sunt consumate frecvent, fibrele vegetale se pare că reduc nivelele colesterolului rău LDL, în timp ce favorizează secreția colecistochininei, care reduce pofta de mâncare și contribuie la menținerea nivelelor normale ale zahărului în sânge“.
Singura limitare referitoare la fibrele vegetale privește persoanele care iau unele suplimente de fier. Acest lucru se întâmplă deoarece ingerarea crescută de fibre vegetale determină reducerea absorbției fierului.

► Prebioticele
Prebioticele, pe de altă parte, (conținute în lapte, în lapte acru, în kefir etc.) sunt microorganisme prietenoase, care sporesc flora intestinală. „Studiile clinice au arătat că prin consumul alimentelor cu prebiotice se reia în mare măsură funcționarea armonioasă și corectă a digestiei, rezolvând probleme cum ar fi balonarea, meteorismul, colicile și alte situații deranjante, asociate cu sindromul colonului iritat.“ notează specialista.
La întrebarea ce să prefere o persoană, nutriționista recomandă combinarea celor două, în funcție de situație dar și de preferințele fiecăruia. Într-o călătorie, de exemplu, unde este foarte posibil să apară o constipație (sau contrarul, diaree), probioticele constituie o bună metodă de prevenire și de rezolvare a problemei. În viața cotidiană însă, când o persoană dorește să combată eficient constipația, combinarea prebioticelor cu fibrele vegetale, alături de îndrumările specialistului, se pare că reprezintă cea mai bună opțiune.

Laxativele
„De ce laxativele nu constituie o soluție a acestei probleme?“  am întrebat-o pe specialista noastră. „Laxativele nu reprezintă un remediu ci o soluție temporară a problemei. Unele cercetări au arătat că laxativele pot conduce la deteriorarea plexului nervos intestinal, dar această ipoteză nu a fost dovedită. Alte efecte adverse obișnuite a laxativelor (care apar însă la pacienții care le utilizează pe timp lung, și nu ocazional) sunt atonia intestinului, hipokalemia, dureri abdominale intense, amețeala, adinamia musculară și pigmentarea brună a mucoasei intestinale pentru care există unele indicii că poate conduce la apariția cancerului intestinului gros“, explică dieteticianul -nutriționist d-na Marselou În general, precizează tot dumneaei, „pentru laxative nu există încă suficientă experiență cu privire la eficiența lor“.

 

Who is Who

Despina Marselou
Dietetician-Nutriționist
Iroon Polytehniou 67, Peiraias
tel. 2104536144, www.getactive.gr