Sănătate

Show_1467
Sănătate

Ciupercile...oaspeții nedoriți

Căldura, umezeala, costumul de baie umed și nisipul creează condițiile perfecte pentru o „petrecere“ având ca invitați...ciupercile! Vara este o perioadă de relaxare și de odihnă, din păcate însă de multe ori trebuie să ne confruntăm cu această problemă deranjantă. Cu ajutorul farmacistei doamna Katerina Giagiakou, vom afla ce măsuri de prevenire putem să luăm, dar și cum să tratăm acești oaspeți deranjanți, odată pentru totdeauna!
Scenariul este mai mult sau mai puțin cunoscut de toată lumea. O mâncărime deranjantă își face apariția și încet-încet se intensifică, arătându-ne drumul spre ginecolog.
Din păcate, în lunile de vară infecțiile fungice ale vaginului (numite și candidoze) reprezintă cea mai frecventă formă de vaginită la femei. Ce o provoacă și de ce apare mai frecvent vara? Vara favorizează apariția fungilor (ciupercilor) deoarece acestea se dezvoltă în mediu umed. „Vara este vinovată de infectarea cu fungi a vaginului, deoarece nisipul cald al plajei conține microorganisme (fungi, paraziți, coci), care pot fi transportați în exteriorul sau interiorul organelor feminine cu consecințe neplăcute. Un alt factor ce favorizează dezvoltarea organismelor patogene îl reprezintă înotul în apa de mare infectată și umezeala. Într-un organism care este deja sensibil poate chiar să recidiveze cu ușurință dacă sunt purtate haine foarte strâmte, care nu sunt din bumbac, dar și de costumul de baie umed care se usucă pe corp.“, explică dna. Giagiakou.

Să cunoaștem...vinovatul
Infecțiile provocate de ciuperci sunt cunoscute prin termenul de „candidoză“ iar majoritatea femeilor le cunosc sub denumirea de „vaginite“. „Candidoza este o infecție sistemică sau locală care poate fi produsă de dezvoltarea nefiziologică a Candidei albicans.  Candida albicans este una dintre ciupercile care se găsesc în mod normal în flora intestinală. În condiții fiziologice, Candida albicans se identifică la 80% dintre oameni, fără însă să provoace simptome. Dezvoltarea exagerată a acesteia în organism conduce la candidoză.  Problema candidozei interesează 1/3 din populația țărilor industrializate din Vest“, ne spune specialista.
Această ciupercă trăiește în mod normal, în număr mic, în interiorul vaginului, dar și în cavitatea bucală și în intestinul bărbaților și femeilor. Când se produce infecția, se secretă un lichid alb vâscos, cu toate că în unele cazuri această secreție vaginală este absentă.

De ce apare?
În acord cu dna. Giagiakou, există mai multe cauze pentru apariția unei vaginite. Una dintre cauze este utilizarea repetată a antibioticelor și administrarea cortizonului sau a medicamentelor anticoncepționale (antibioticele distrug microorganismele periculoase dar și pe cele „bune“, permițând Candidei să se dezvolte în locul acestora). De asemenea, o alimentație bogată în alimente prelucrate poate perturba flora fiziologică a sistemului gastro-intestinal, permițând candidei și altor fungi și paraziți să-și sporească populația. În plus, specialista subliniază că există o predispoziție mai mare de apariție a candidozei la persoanele cu diabet, în timpul sarcinii sau pe durata tratamentelor cu hormoni. Un organism slăbit de radioterapie, dializă sau chimioterapie antineoplazică constituie de asemenea o țintă ușoară. „Vaginita provocată de candida poate fi datorată și unor factori exogeni, cum ar fi un sterilet care nu a fost montat corect, o inflamație datorată utilizării cremei /gelului/ ovulelor anticoncepționale, igiena necorespunzătoare a regiunii, intervenții chirurgicale dificile sau utilizarea continuă a sondei urinare“.

Principalele simptome
Din păcate, simptomele candidozei sunt foarte neplăcute și apar relativ rapid după infectarea vaginului. Includ:

- Mâncărimi vulvare.
- Secreții vaginale, cu un aspect caracteristic brânzos.
- Senzația de arsură a vaginului și a vulvei.
- Dureri pe durata contactului sexual.
- Dureri la urinare.
Doamna Giagiakou subliniază importanța examenului ginecologic pentru diagnosticarea infecției fungice. „O cultură a secrețiilor vaginale este importantă pentru confirmarea diagnosticului“.

Combaterea oaspetelui „deranjant“
„Pentru tratamentul candidozelor se pot folosi atât remedii convenționale cât și metode naturale. Ca remedii convenționale de tratament sunt menționate medicamentele antifungice chimice, care se administrează în raport cu focarul și severitatea candidozei (nistatin, clotrimazol, amfortericina B, fluconazol, ketokonazol). Problema poate fi tratată și local, cu ovule sau o cremă vaginală. Ceea ce nu trebuie să uităm este că, în ciuda faptului că medicamentele antifungice reduc populația de candida, aceste infecții pot să reapară cu ușurință.“ Între mijloacele naturale de combatere menționăm reducerea utilizării antibioticelor și administrarea concomitentă a provioticelor și previoticelor, pentru consolidarea în mod natural a florei fiziologice a intestinului.
Pentru calmarea simptomelor deranjante se recomandă spălări locale cu puțin ulei volatil de cimbru sau tea tree. În cele din urmă, se recomandă întreruperea activității sexuale și urmarea tratamentului medicamentos și de către partener.

Tips-uri pentru a nu avea neplăceri!

Da...
...pentru covoarele de plajă și prosoape.
...pentru costum de baie uscat.
...pentru curățenia regulată.
...prezervativ și utilizarea sa corectă.
...pentru vizitele periodice la ginecolog.

Nu...
...pentru contactul cu nisipul.
...pentru marea infectată.
...pentru lenjeria intimă sintetică.
...parteneri multipli.

Trimiteți ciupercile...în vacanță!!

  1. Faceți zilnic baie, pentru a vă menține pielea curată și aveți grijă să vă ștergeți bine, mai ales în regiunea vaginală.
  2. Schimbați lenjeria intimă zilnic.
  3. Nu vă așezați pe spațiile din jurul piscinei sau pe nisip fără să fi pus în prealabil covorul de plajă și pe deasupra prosopul, pe care îl veți spăla zilnic și îl veți usca.
  4. Aveți grijă să spălați zilnic costumul de baie și prosoapele pe care le-ați folosit la mare sau la piscină cu apă și săpun.
  5. Nu purtați costumul de baie umed pentru mult timp.
  6. Nu purtați haine strâmte, mulate pe corp, în special jeans.