Mulți oameni așteaptă cu nerăbdare perioada Paștelui, nu doar pentru a se odihni și a-și petrece timpul cu prietenii și rudele, ci și pentru a savura diferite feluri de mâncare tradiționale. Teama kilogramelor în plus nu ne permite să ne bucurăm de aceste mâncăruri. Dieteticianul doamna Alefragki ne oferă unele recomandări pentru a "păcătui", fără a avea teama cântarului!
La ce să fim atenți în Sâmbăta Mare
Doamna Alefragki subliniază importanța meselor și a micului dejun. Mulți oameni stau toată ziua fără să mănânce nimic, pentru a putea să mănânce seara două feluri de mâncare. "Este important să servim, înainte de masa de seară, cel puțin 3 mese mici și ușoare, cum ar fi fructe, nuci și fructe uscate. Aceste mese trebuie să fie servite la o distanță de 3 ore. În Sâmbăta Mare, la prânz, ar trebui să existe o masă rapidă și ușoară, cum ar fi o salata de fructe sau o salată. Ideea de a rămâne toată ziua flămânzi este total greșită și aduce rezultate opuse ", ne explică dna Alefragki. "Dacă înainte de masa de Paște nu am mâncat nimic până la acea oră, nivelul glucozei din organism în acel moment va fi foarte scăzut și astfel -inevitabil- ne vom îndrepta atenția către toate alimentele interzise, cum ar fi pâine, orez și dulciuri, pentru a reveni la nivelul normal", completează specialista. Seara, este bine să însoțim mâncarea cu o salată și o bucată de plăcintă. De altfel, după cum ne spune experta, nu trebuie să ne sperie alimentele consumate la masa de seară, ci modul în care au fost preparate, mai precis dacă s-a utilizat mult unt sau ulei etc.
Atenție! Nu mâncați la această masă oul "roșu", pentru că acest lucru va face digestia mai dificilă. Acompaniați această masă doar cu salată și pâine. Trebuie remarcat faptul că fibrele vegetale din legume și salate, atât la masa din Sâmbăta Mare cât și la cea de Duminică vor juca un rol decisiv. Consumul unei cantități suficiente de salate împiedică introducerea întregii cantități de substanțe în organism, în timpul procesului de digestie.
"Riscurile" mielului
Duminică dimineața este bine să serviți un mic dejun, dar nu foarte consistent. Lapte, cereale sau o cantitate mică de fursecuri sau cozonac și un fruct, ne pot sătura până la masa de prânz. "Din momentul în care ne trezim, în cel mult o oră ar trebui să luăm micul dejun, având grijă să fie în cantitate mică. Secretul micului dejun este să evităm să gustăm diferite mâncăruri, lucru ce începe de obicei Duminică încă de dimineață, odată cu primele aperitive care își fac apariția", subliniază d-na Alefragki. La masa de prânz este recomandabil să evităm să „ciugulim“ continuu și să ne umplem farfuria cu o cantitate rezonabilă de alimente. "Putem ca alături de carnea pe care o vom consuma însoțită de salată și pâine să punem într-o farfurie și 2-3 aperitive de pe masă. Fibrele vegetale contribuie la senzația de sațietate și ne împiedică să mâncăm prea mult. Preferați salata de castraveți, varză, spanac, rucola, dovlecei. Firește, mestecăm alimentele încet și nu ne grăbim". Seara putem mânca o salată de sezon cu pâine și o cantitate mică de proteine sau o supă de verdețuri sau un iaurt cu pâine sau pesmet, care vor ajuta digestia.
Paștele și indigestia...merg mână-n mână?
Este adevărat că cele mai multe cazuri de indigestie apar în perioada Paștelui. La persoanele cu probleme ale stomacului, cum ar fi ulcere sau antecedente de gastrită, poate fi dificilă digestia alimentelor tradiționale ale mesei de Paște. "Un motiv pentru care putem să ne confruntăm cu problema indigestiei este faptul că am stat nemâncați pentru mult timp. Mai mult decât atât, combinațiile de carne, brânză, dresing-ul de ou și lămâie etc. pot crea probleme serioase. Deci, soluția constă în mese mici și regulate. Alimentele vindecă corpul. Sunt ca un medicament care, dacă se depășește doza zilnică, devine dăunător", subliniază doamna Alefragki. În cazul în care ne confruntăm cu indigestia și a doua zi iar disconfortul gastric continuă, este recomandabil să facem o detoxifiere cu o supă de legume sau să luăm mese ușoare, cum ar fi o salata cu puțină carne de pui, fără prea multa grăsime.
Dacă totuși am depășit măsura...
V-aș întors din vacanță cu câteva kilograme în plus? Cel puțin v-ați simțit bine! Dacă vă este dificil să vă reîntoarceți la vechile obiceiuri alimentare, citiți următoarele recomandări:
- Începeți cu o "detoxifiere" naturală, care va include legume fierte sau crude și salate, fructe proaspete și sucuri naturale, produse lactate degresate, pâine și cereale integrale, puțin ulei de măsline și multă apă.
- Nu uitați să combinați această detoxifiere blândă cu unele activități fizice.
- Nu vă forțați prea mult. Decizia de a începe o dietă mai atentă, nu poate fi decât a dumneavoastră.
- Nu vă încredeți în dietele care promit rezultate uluitoare într-un timp scurt, deoarece acestea se bazează în principal pe pierderea de lichide și nu pe pierderea de grăsime. De multe ori acest lucru este periculos pentru sănătate. Obiectivul dvs. este să nu depășiți o jumătate până la un kilogram (maxim) pe săptămână.
- Nu săriți peste mese și mai ales peste micul dejun. Mai multe mese mici pe parcursul unei zilei reprezintă o metodă care va face metabolismul să lucreze. Înfometarea este una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem când ținem o dietă și în cele din urma duce la consumul unor cantități mai mari de alimente.
- Asigurați-vă că dieta pe care o alegeți include o varietate de alimente, pentru a evita deficiențele nutriționale, să vă placă și să fie adaptată la stilul de viață și obiceiurile dumneavoastră.
Info
Alefragki Eleftheria
Dietetician clinic- Nutriționist