Copii

Show_paidi_web
Copii

Nutriție pentru...copiii puternici!

O nutriție corectă începe din...leagăn, iar dezvoltarea corespunzătoare a unui copil trece prin ...farfuria sa. Despre nevoile nutriționale ale copilului și adolescentului ne vorbește dieteticianul - nutriționist, MSc, doamna Asteria Stamataki.

Întreaga comunitate științifică subliniază necesitatea unei diete adecvate și echilibrate pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Aceste recomandări sunt chiar mai importante atunci când vorbim despre copii.
"O dietă caracterizată prin varietate, moderație și echilibru este extrem de importantă în copilărie, deoarece nu numai că ajută la o dezvoltare fizică și psihică normală, dar și pentru protecția împotriva bolilor cronice, care este posibil să îi marcheze și la vârsta adultă. Alimentația adecvată acoperă nevoile energetice ale copilului și oferă substanțele nutritive necesare pentru buna funcționare a organismului, dezvoltarea acestuia (de exemplu, dezvoltarea oaselor, a creierului), precum și pentru întărirea sistemului imunitar", ne explică dieteticiana- nutriționist, MSc, doamna Asteria Stamataki.
Ca și un adult, așa și un copil ar trebui să consume zilnic toate grupele de alimente necesare: proteine, glucide complexe, grăsimi bune (mononesaturate și acizi grași polinesaturați omega-3), vitamine, minerale și oligoelemente. Foarte important pentru dezvoltarea copilului este calciul, care este necesar pentru dezvoltarea oaselor și a dinților sănătoși, fosforul și vitamina D pentru construirea unui schelet puternic, dar și fier, care este deosebit de necesar în etapele de creștere rapidă a copilului (care apar la fiecare câteva luni la copiii mici și periodic pe tot parcursul vieții copilului, inclusiv la adolescență), în care volumul de sânge se mărește. Acest lucru duce la hemodiluție, care se reflectă prin  scăderea valorii hematocritului și apariția anemiei.

Alimente "cheie" pentru dezvoltarea copilului
Care sunt alimentele pe care ar trebui să le includem zilnic în alimentația unui copil, pentru a asigura un aport adecvat al nutrienților prezentați mai sus? Urmând principiile fundamentale ale dietei mediteraneene, d-na Stamataki subliniază că nu ar trebui omise următoarele produse alimentare:
produsele lactate (lapte, iaurt, brânză): Sunt bogate în calciu. Pentru a satisface nevoile zilnice de calciu, copiii ar trebui să consume zilnic 2-3 porții de produse lactate (1 porție este egală cu 1 iaurt sau cu 1 bucată de cașcaval de mărimea unei cutii de chibrituri sau 1 pahar cu lapte).
fructe și legume: Sunt surse excelente de fibre vegetale, vitamine, minerale și antioxidanți. "Copiii ar trebui să consume cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi (1 porție de fructe corespunde cu 1 fruct de mărime medie și o porție de legume corespunde la 1 ceașcă de legume crude sau 1/2  ceașcă de legume fierte)," notează specialista.
cereale integrale: Acestea ar trebui să constituie baza dietei copilului. Alegeți ovăz, pâine și paste integrale, orez brun, etc.
alimente bogate în proteine: Este necesar să existe zilnic în dieta copilului o sursă de proteine ​​(pește, carne roșie slabă, carne de pasăre, ouă sau legume uscate).
alimentele bogate în fier, cum ar fi carnea de vită, ficat, carne de porc, crustacee (midii, stridii), caracatiță, sepie, creveți și conserve de sardine, fasole, năut, semințe de susan, semințe de dovleac.
Acizi grași omega-3: Sunt esențiali pentru organism deoarece acesta nu poate să îi sintetizeze și trebuie să îi obțină din alimente. Aceste grăsimi sunt esențiale pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului și au o acțiune anti-inflamatoare. "Alimentele bogate în acizi grași omega-3 sunt peștii grași (de exemplu, sardele, somon, păstrăv, ton, etc), fructele de mare, nucile, semințele de in, iarba grasă sau gratita. Ar trebui ca în familie să se consume de două ori pe săptămână pește, din care o dată să fie pește gras", subliniază doamna Stamataki.
În ceea ce privește aportul de calciu, trebuie să se acorde o atenție deosebită la vârste cuprinse între 10-14 ani pentru fete și respectiv între 12-16 pentru băieți, pentru că atunci se configurează, într-un procent semnificativ masa scheletală, deci și nevoia consumului de calciu este crescută.

Când are un copil nevoie de suplimente alimentare?
Doamna Stamataki subliniază că "atunci când un copil urmează o dieta adecvată și echilibrată, de obicei nu are nevoie să ia suplimente alimentare." Suplimente alimentare pot lua copiii sau adolescenții care:
• Au un apetit selectiv și exclud din dieta lor anumite grupe alimentare.
• Urmează anumite diete sau sunt vegetarieni.
• Suferă de tulburări de alimentație (de exemplu, anorexie, bulimie). Tulburările de alimentație apar foarte des în perioada adolescenței.
• Prezintă intoleranțe alimentare sau alergii, cum ar fi intoleranța la lactoză.
• Suferă de boli care afectează metabolismul bazal (de exemplu, sindroame de malabsorbție gastrointestinale și hepatice).
• Fac sport de performanță.
"Evitați să dați suplimente alimentare copilului fără a vă consulta inițial cu un specialist adecvat (pediatru/ dietetician). Pentru ca un copil/ adolescent să ia suplimente alimentare ar trebui să fie examinat, să se evalueze starea sa nutrițională și să se aleagă un supliment alimentar adecvat, care să acopere nevoile copilului respectiv. În cele din urmă, amintiți-vă că alegem suplimente pe care este trecut numărul de notificare de la Ministerul Sănătății", conchide specialista.
Un caz special îl reprezintă, în final, vitamina D. Dovezile ne arată că și în condițiile unei diete adecvate și echilibrate, poate apărea lipsa acestei vitamine. Prin urmare, ar fi bine să verificați nivelul de vitamina D a copilului și să vă consultați cu un specialist cu privire la necesitatea consumului suplimentar al acestei vitamine.

 

who is who

Asteria Stamataki

Dietetician- Nutriționist, MSc