Sănătate

Show_%ce%9c%cf%8d%ce%b8%ce%bf%ce%b9_%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1_forweb
Sănătate

5 +1 Mituri despre suplimentele alimentare

Vitamina C din dietă sau din suplimente? Suplimentele alimentare sunt doar pentru anumite grupe de vârstă? Medicul specialist în chirurgie toracică, dl. Evangelos Konstantinopoulos ne ajută să obținem răspunsuri la unele dintre cele mai importante întrebări referitoare la suplimentele alimentare.

1. Sunt mai bune vitaminele "naturale", cum sunt cele conținute în produsele alimentare, decât cele conținute în suplimentele alimentare
Μit! Sunt exact la fel și este sigur că organismul nu poate să discearnă nicio diferență. Atunci însă când organismul primește, de exemplu, vitaminele C, B1, B6 din legume și leguminoase nu trebuie să uităm beneficiile colaterale, cum ar fi cele date de fibrele naturale. O altă diferență este dată de absorbția completă și mai lentă a vitaminelor din alimente, care determină o biodisponibilitate mai ridicată.

2. Suplimentele alimentare nu oferă niciun beneficiu special pentru sănătatea noastră
Μit! "Suplimente alimentare oferă beneficii reale și, de multe ori, pot chiar să înlocuiască medicamentele", subliniază dl. Konstantinopoulos.

3. Suplimentele alimentare sunt adecvate numai pentru anumite grupe de vârstă
Μit! Se adresează și pot să acopere nevoile tuturor grupelor de vârstă. Vârstă nu are nicio influență.

4. Nu există anumite reguli care limitează cantitatea sau  durata de administrare.
Μit! "Regulile referitoare la durata de administrare precum și la cantitate sunt specifice pentru fiecare schema personalizată de administrare", clarifică medicul.

5. Nu există reguli privind depozitarea
Μit! Suplimentele alimentare trebuie să respecte anumite condiții pe durata depozitării. "Majoritatea suplimentelor alimentare trebuie să fie păstrate într-un loc întunecos, la temperatura camerei. Unele dintre acestea însă, cum ar fi probioticele, trebuie să fie păstrate în frigider", ne spune dl. Konstantinopoulos.

6. Suplimentele alimentare sunt o "modă"
Μit! Valoarea lor este recunoscută de mulți ani și confirmată continuu prin noi studii, realizate la nivel mondial. "Nu sunt o modă. Sunt o necesitate. În plus, se bazează pe plante, care au fost introduse mai întâi de Hipocrate și care de mulți ani sunt recomandate la nivel mondial", ne spune caracteristic dl. Konstantinopoulos.

 

Evangelos Konstantinopoulos
Medic de chirurgie toracică, Doctor al Universității din Atena, Biocoordonator

 

Citiți recomandări referitoare la modul de alegere a suplimentului potrivit!