Sănătate

Show_rofimata_forweb
Sănătate

Băuturile iernii

Șemineul aprins și o cană cu o băutură aburindă sunt suficiente pentru a crea un sentiment de căldură. În cele ce urmează depășim clasica dilemă "cafea sau ceai?" și vă recomandăm câteva opțiuni alternative de băuturi din plante aromatice, care sparg rutina, dau savoare serilor noastre și - în plus- ne fac bine!
Companie ideală pentru momentele reci ale iernii, cele mai multe dintre aceste plante au efecte benefice asupra sănătății noastre. Unde le puteți găsi? Zeci de magazine vând plante aromatice - de obicei alături de condimente. Astfel, ne capturează simțurile în primul rând prin miros, din momentul în care „ați pus piciorul" în magazin.
Vă vor conduce într-o călătorie aromatică în întreaga lume, din Europa până în Egipt, China și Japonia.

Ceaiul Muntele Grecesc (denumit în insula Creta „malotyra”): Datorită gustului său special, este una dintre cele mai populare băuturi de iarnă din Grecia. Este considerat ca fiind preparatul perfect pentru răceli și pentru afecțiunile respiratorii. De asemenea, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Într-adevăr, spre deosebire de alte ceaiuri care se găsesc în comerț, ceaiul Muntele Grecesc nu are niciun efect excitant și poate fi consumat și seara.
Salvia: Frunzele au proprietăți antiseptice, expectorante și spasmolitice. Decoctul de salvie este considerat ideal pentru tratamentul leziunilor minore orale și a gingivitei și pare să contribuie la reducerea transpirațiilor datorate menopauzei. De asemenea, este un tonic general pentru organism.
Menta: În Orientul Mijlociu, ceaiul de mentă se servește oaspeților la sosire, ca semn de bun venit. Având drept principal ingredient mentolul, menta este cunoscută pentru proprietățile sale încă de pe vremea lui Hipocrate: combate simptomele răcelii și a gripei, cum ar fi febră, tuse și dureri de gât.
Cimbrul (Thymus): Se consideră că poate preveni gripa și simptomele sale deranjante cum ar fi tusea, secrețiile nazale etc. Este antimicrobian și expectorant, dar este bun și pentru digestie. Aceste proprietăți se datorează substanțelor carvacrol și timol pe care le conține.
Frăsinelul alb de Creta sau erontas: Este una din plantele preferate ale cretanilor. Substanțele carvacrol, timol și pulegone conferă plantei excelente proprietăți antiseptice și antispastice. Ceaiul de frăsinel alb este ideal, printre altele, pentru răceli, dureri de gât și tulburări digestive.
Teiul: Pe lângă proprietățile sedative (scade tensiunea și calmează nervii), este deosebit de eficient în cazurile de migrenă, când ne curge nasul și alte simptome ale gripei. În cele din urmă, poate fi utilizat în tulburări digestive, îmbunătățind digestia.
Eucaliptul: Liniștește, calmează tusea, ușurează durerile de gât și simptome de dispnee și febră. Este un antimicrobian puternic și imunomodelator1. Protejează împotriva virușilor, întărește sistemul imunitar și acționează ca tonic general.
Mușețelul: Beneficiile sale sunt cunoscute încă din antichitate. Are un efect antibacterian și relaxant și ajută la problemele stomacului și ale intestinului. De asemenea, este excelent atunci când este utilizat în răceli și pentru gâtul inflamat.
Roinița: Este celebrul "balsam" și este cunoscut pentru proprietățile sale relaxante și antidepresive. Conține compuși antioxidanți cum ar fi polifenoli și flavonoide, iar în Evul Mediu era folosit ca elixir al tinereții.
Ceaiul alb & roșu: Proprietățile ceaiului negru și ale celui verde sunt controversate. Din acest motiv am ales să prezentăm ceaiul alb și cel roșu, care sunt mai puțin cunoscute. Toate cele patru tipuri de ceai provin din aceeași plantă (Camelia Sinensis) - dar culoarea, precum și proprietățile sale, se schimbă în funcție de tratamentul la care a fost supusă planta.Ceai alb este cel mai puțin prelucrat dintre toate tipurile de ceai și conține cea mai puțină cofeină. Conține o cantitate mare de flavonoide, care reduc colesterolul rău și cresc pe cel bun, și protejează în mod semnificativ sănătatea inimii. De asemenea, ajută la reducerea tensiunii arteriale dar și la îmbunătățirea stării de spirit, datorită L-teaninei pe care o conține.Ceaiul roșu nu conține cofeină și are avantajul că stimulează organismul, fără stimularea sistemului nervos. Acest lucru înseamnă că poate fi consumat în orice moment al zilei, chiar și de persoanele care urmează tratamente homeopatice (după consultarea medicului). Provine din Africa și are proprietăți antialergice, antibacteriene, anti-îmbătrânire și proprietăți antioxidante. Poate contribui, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, a trigliceridelor și a acidului uric.
Luiza: Planta cu un nume frumos are o aromă plăcută de lămâie, se consumă cu plăcere și printre altele combate reținerea de lichide -lucru ce a făcut pe mulți să creadă că ajută la pierderea în greutate, în combaterea celulitei și la detoxifierea organismului. Conține mulți antioxidanți și este folosită ca antipiretic, antispastic, diuretic și digestiv, încă de pe vremea egiptenilor antici. Este un tonifiant eficient, dar în același timp are și efect calmant. Infuzia de luiza este de asemenea cunoscută pentru proprietățile sale afrodisiace. Poate fi consumată și la ore târzii, deoarece oferă un sentiment de relaxare și bunăstare.

Vitaminele împotriva răcelii în ceașca dumneavoastră!
Ce-ați zice de o băutură plină de vitamine? Tabletele efervescente de la myelements, Immuneed, Vitamin D3 și Ester-C 1000mg, pot fi consumate și în ceașcă!
Pentru prepararea lor puteți dizolva o tabletă în apă călduță, în loc de apă rece de la robinet și să le savurați ca pe o băutură, fără a pierde din proprietățile lor benefice! Acest model de consum este ideal dacă aveți deja unele disconfort în gât sau senzația de frig și nu doriți să consumați ceva rece!
Immuneed, cu extract de echinaceea și de fructe de soc, vitamina C, zinc și vitamina D, va stimula sistemul dumneavoastră imunitar, reducând durata simptomelor produse de răceala comună. Vitamin D3 1000IU îmbunătățește și ea funcția sistemului imunitar și contribuie în același timp la buna dispoziție și vitalitate. În cele din urmă, Ester-C 1000mg va proteja în mod eficient organismul împotriva provocărilor de iarnă.

Sursa: 1. Sadlon AE, Lamson DW,Immune-modifying and antimicrobial effects of Eucalyptus oil and simple inhalation devices, Altern Med Rev. 2010 Apr;15(1):33-47.