Stil de viață

Show_trofima_for_web
Stil de viață

Produsele biologice: tot ceea ce trebuie să știți

În ultimii ani, scandalurile alimentare continue și teama cu privire la modul de producție și siguranța alimentară face ca tot mai mulți consumatori să caute alternative și alimente mai sigure. Prin urmare, achizițiile de alimente ecologice cunosc o puternică dezvoltare. Produsele ecologice constituie o alegere dietetică foarte importantă, deoarece nu au beneficii doar asupra sănătății, datorită absenței pesticidelor, dar sunt și necesare pentru asigurarea durabilității agriculturii. În cele ce urmează, vom răspunde la toate întrebările dvs. referitoare la produsele ecologice.

La ce ne referim când spunem produse biologice?
În agricultura ecologică nu se permite utilizarea îngrășămintelor chimice, a insecticidelor și hormonilor- în locul acestora se utilizează materii naturale cum ar fi gunoiul de grajd, care se "recrutează" pentru a preveni, reduce sau chiar elimina organismele dăunătoare, bolile și buruienile care amenință plantele. Selecție atentă a speciilor, rotația culturilor, tehnicile de cultivare adecvate și diferite procese termice ajută, de asemenea, în această direcție. În cele din urmă, îngrășăminte și amelioratorii de sol care se utilizează în culturile ecologice trebuie să fie aprobate pentru a fi utilizate în producția ecologică.
În mod similar, în zootehnie, hrana animalelor se bazează exclusiv pe furaje ecologice și substanțe naturale de proveniență neagricolă, iar utilizarea hormonilor și a antibioticelor este limitată. În agricultura ecologică este interzisă modificarea genetică, utilizarea radiațiilor ionizante și utilizarea substanțelor care favorizează dezvoltarea sau modificarea ciclului de reproducere a animalelor. O atenție deosebită este acordată condițiilor de trai a animalelor, întrucât se prevede să aibă acces la pășuni și nu este permisă supraaglomerarea acestora în grajduri închise. Biologice nu sunt doar fructele și legumele. Există paste organice, produse lactate, cereale, pâine, alimente pentru sugari, ciocolată, carne, pește, carne de pasăre, vin, și chiar produse cosmetice! Alimentele ecologice sunt produse din ingrediente organice, fără adaos de conservanți, coloranți și potențiatori de aromă.

În ce mod sunt benefice asupra sănătății și asupra mediului?
Având în vedere faptul că erbicidele și reziduurile de pesticide tind să se acumuleze în organismul uman, fiecare consumator, prin achiziția de produse ecologice, va avea beneficii.
Dincolo de acest lucru, produsele ecologice oferă maximul în gestionarea resurselor naturale și protejarea mediului natural. Agricultura ecologică duce la echilibru natural și la o fertilitate sporită a solului, la menținerea ecosistemelor și la reducerea poluării.

Alimentele ecologice sunt mai nutritive?
Cercetările [1], [2], [3], [4], au arătat că legumele biologice cu frunze și cartofii biologici prezintă o concentrație mai mare de vitamina C față de produsele respective convenționale. În plus, unele fructe și legume care au fost cultivate prin metode ecologice sunt mai bogate în calciu, magneziu, fier și crom, în timp ce prezintă o concentrație crescută a compușilor antioxidanți. Licopenul din roșii, polifenolii din cartofi, flavonolii din mere, resveratrol din vinul roșu, acid elagic din căpșuni și quercetina din ceapă, sunt compuși antioxidanți care au concentrații mai ridicate în produsele ecologice.
Laptele organic pare să conțină concentrații mai ridicate de acizi grași omega-3, vitamine și antioxidanți.
Atenție însă! Dacă vorbim despre alimente procesate, produsele organice nu înseamnă neapărat că sunt și sănătoase. Verificați în acest caz eticheta pentru sare, zahăr și grăsimi saturate ascunse, așa cum ați face și pentru produsele convenționale.

Cum sunt certificate produsele ecologice?
Uniunea Europeană a stabilit condiții stricte pentru condițiile în care produsele din plante sau animale pot fi caracterizate ca fiind biologice. Produsele ecologice trebuie să fie produse prin proceduri aprobate. Toți fermierii dar și companiile care activează în această ramură sunt verificate în amănunțime pe teren, în laborator și pe raft, de către companii certificate, pentru a putea obține marca respectivă.

Sunt absolut sigure?
În produsele organice există o concentrație redusă de nitriți în comparație cu cele convenționale și o concentrație mai redusă de compuși agrochimici. Se ascunde, însă, un alt pericol. Alimentele organice sunt mai predispuse la infecții cu microorganisme patogene și se identifică o acumularea de toxine naturale în fructe și legume, în încercarea lor de a se apăra împotriva diferiților dăunători.

De ce sunt mai scumpe?
Produsele organice sunt, în medie, cu 30% mai scumpe decât cele convenționale deoarece este nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la produsul final, randamentul culturilor este mai mic, sunt împovărate de costul de control și de certificare, iar oferta este redusă în comparație cu cererea.

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm produse ecologice?
Alimentele trebuie să fie ambalate și să fie marcate ca fiind produse ale agriculturii ecologice. Nu este permis ca produsele ecologice să fie vândute în vrac, cu excepția cazului în care sunt achiziționate de la ferma producătorului sau de la piețe specializate pentru produse organice. Pe eticheta produselor alimentare ecologice ambalate trebuie să fie marcate:

• Numărul de cod și sigla organismului de inspecție și certificare
• Sigla ecologică a Uniunii Europene
• Țara de origine
• Numele sau denumirea comercială a produsului, adresa producătorului sau ambalatorului
• Denumirea de vânzarea a produsului, lista ingredientelor, greutatea, data de expirare, valoarea nutritivă și condițiile speciale de păstrare și utilizare a produsului
• Etapa de certificare a produsului, în cuvinte ( "Produs al agriculturii ecologice" pentru cele ce sunt în stadiul ecologic integral și "Produs în conversie la agricultura ecologică" pentru cele care sunt încă în etapa de tranziție)

Produsele neambalate, care sunt vândute în piețele sau magazinele pentru produse organice, trebuie să aibă certificate valide, pe care să fie înscris:
• Organismul de control și de certificare.
• Denumirea, adresa și codul de certificare al întreprinderii care distribuie produsul
• Speciile certificate pe care le distribuie întreprinderea sau producătorul, care trebuie să fie identice cu cele prezente pe tarabă sau în magazin
• Etapa de certificare a acestora
• Perioada de valabilitate a certificatului

Mituri & Adevăruri
Fructe și legume organice au un gust mai bun.
MIT & ADEVĂR. Cercetările din domeniu nu au fost în măsură să dovedească acest lucru. De altfel, problema gustului este subiectivă. Cu toate acestea, cei mai faimoși bucătari din lume arată o preferință clară pentru materiile prime biologice, considerând că le asigură un rezultat mai delicios.
Există teoria că hormonii utilizați în produsele alimentare convenționale în scopul creșterii volumului final al produsului, conduc la "diluarea" gustului și a aromei din fructe și legume. Și invers, conținutul mai mic de apă a produselor organice, contribuie la un gust mai bogat.

Fructele și legumele organice nu au nevoie de o spălare riguroasă.
MIT. Fructele și legumele ecologice pot fi mai sigure decât cele convenționale dar, cu toate acestea, și pentru ele se impune să fie spălate bine deoarece sunt mai vulnerabile la atacul microorganismelor patogene.

Fructe și legume organice se strică mai repede.
ADEVĂR. Spre deosebire de produsele convenționale, care au o viață mai lungă de păstrare, cele biologice sunt mai vulnerabile deoarece procesul de maturare are loc la timpul potrivit și nu se folosesc produse chimice.

Produsele agricole ecologice nu au niciodată aceeași mărime.
MIT & ADEVĂR. De obicei, fructele și legumele organice ce pot fi văzute pe taraba unui fermier organic la piață de produse ecologice nu se aseamănă între ele ca formă și mărime. Acest lucru este privit ca o dovadă în plus de naturalețe și puritate, cu argumentul că nu sunt utilizate „medicamente" pentru creșterea lor, de ex. în dimensiune. În schimb, produsele ecologice ambalate vândute în supermarket-uri au caracteristici uniforme. Acest lucru nu înseamnă că sunt mai puțin pure. Doar că pentru supermarket-uri, de obicei, produsele organice sunt ambalate, fiind selectate și ambalate acele produse cu un aspect asemănător.

Surse: 1. Baranski, M. et al., “Higher antioxidant concentrations and less cadmium and pesticide residues in organically-grown crops: a systematic literature review and meta-analyses”. British Journal of Nutrition, 2014 Sep 14;112(5):794-811. 2. American Chemical Society. “Research At Great Lakes Meeting Shows More Vitamin C In Organic Oranges Than Conventional Oranges.” ScienceDaily. ScienceDaily, 3 June 2002. 3. John P. Reganold, Preston K. Andrews, Jennifer R. Reeve, Lynne Carpenter-Boggs, Christopher W. Schadt, J. Richard Alldredge, Carolyn F. Ross, Neal M. Davies, and Jizhong Zhou, “Fruit and Soil Quality of Organic and Conventional Strawberry Agroecosystems,” Plos ONE, September 2010, Vol. 5, Issue 9, e123456 4. Nutritional Quality of Organic Versus Conventional Fruits, Vegetables, and Grains,” by Virginia Worthington, published in The Journal of Alternative and Complementary Medicine, Vol. 7, No. 2, 2001 (pp. 161-173).

  • Subiecte relative