Sănătate

Show_energeia
Sănătate

Recomandări pentru...mai multă energie și iarna!

Fără îndoială, iarna este un anotimp care ne limitează „libertatea”, deoarece este necesar să ne protejăm continuu de frig și de condițiile meteorologice nefavorabile. În plus, este anotimpul în care sunt necesare depozite mai mari de energie și un sistem imunitar puternic, atât datorită supraaglomerării în spații închise, cât și datorită virozelor care circulă. Pentru a nu exista momente în care vom simți că am „rămas” fără energie, să adoptăm la timp unele bune practici:

1 Dă lumină zilei tale
„Ziua bună se cunoaște de dimineață” iar energia pe care ne-o oferă lumina soarelui este de o valoare inestimabilă! Preferați să dormiți cu jaluzelele deschise sau deschideți-le imediat după ce v-ați trezit.

2 Mic dejun bogat- cină săracă
Un mic dejun bogat în proteine (de ex. o omletă sau un iaurt 2% cu ovăz și cacao) activează funcțiile fiziologice ale organismului și, în principal, a celulelor creierului. Pe de altă parte, o cină săracă (de ex. pește gătit la aburi cu broccoli sau pui cu legume fierte) oferă un somn liniștit și nu îngreunează aparatul digestiv.

3 Culcă-te devreme- trezește-te devreme
Lipsa de energie este efectul somnolenței. Întinde-te devreme împreună cu cartea ta preferată și apoi  bucură-te de un somn adânc și odihnitor. Încearcă să te trezești fără să apeși butonul „amânare” la alarma ceasului deșteptător. Sporești astfel șansele de vigilență și eficiență.

4 Mișcă-te- fii activ
Dansează, aleargă, mergi repede, în general nu rămâne pe loc! Canapeaua este un loc perfect unde te poți încălzi pe timpul iernii, dar după un exercițiu fizic. De acest lucru are nevoie corpul tău pentru a se umple de starea de bine. În plus, orice exercițiu fizic, de preferat în aer liber, este revigorant pentru sistemul circulator. Inspiră adânc!

5 Bucură-te de zilele de iarnă însorite
Lumina soarelui sporește nivelele de serotonină, care la rândul său ajută la îmbunătățirea dispoziției. „Ridicându-te” pe plan psihic, dobândești și mai multă energie. Dacă reușești să te expui la soare pentru 20-30 de minute având descoperite unele puncte ale corpului (de ex. picioarele și umerii), stimulezi producerea vitaminei D în organism - o vitamină care joacă un rol important pentru sistemul tău imunitar!

6 Consumă fructe și legume de sezon
Tot ceea ce nu este produs în mod natural este lipsit de vitamine și minerale. Natura știe singură de ce avem nevoie în fiecare anotimp și le produce, pentru a ne apăra și la nivelul energiei, atât datorită frigului cât și datorită cerințelor crescute ale sistemului imunitar.

7 Hidratează-ți în mod corespunzător organismul (cu sucuri, băuturi răcoritoare, supe și, normal, cu apă!)
O hidratare corectă a organismului este necesară în toate anotimpurile, pentru a-l menține sănătos și plin de energie. În plus, iarna, sunt necesare plante care favorizează încălzirea, cum ar fi rădăcina de ghimbir care încălzește corpul și stimulează circulația sângelui. Ceaiul de cimbru sălbatic este o altă plantă bună pentru curățarea mucusului și pentru starea bună a bronhiolelor plămânilor, iar o altă plantă care ajută mult este echinaceea și extractul de soc negru. Planta ginseng este un tonifiant natural bun, iar ceaiul alb și cel verde conține antioxidanți. Supele sunt ușor de digerat și, mai ales, hrănitoare.

8 Pune un (+) în tot ceea ce faci, nu lua (-)-urile personal!
Gândește-te, exprimă-te și acționează pozitiv, oferă din inima ta! Un zâmbet, un „bună ziua”, o mână de ajutor, un salut...nu reprezintă doar forme de politețe ci și o atitudine pozitivă. Și dacă cineva nu răspunde la salutul tău....nu o lua ca pe o ofensă personală. Continuă cu o gândire pozitivă pentru că doar așa îți încarci organismul cu energie.

9 Ascultă-ți corpul- gândește-te la tine
Nu te neglija! Asigură-te ca îngrijirile zilnice de igienă să le faci cu calm și iubire. Pune pe burete puțin spumant (cu levănțică, are proprietăți de relaxare) și adaugă 2-3 picături de ulei esențial de arbore de ceai, rozmarin sau salvie, pentru a-ți umple corpul de energie. Atunci când timpul îți permite, oferă-ți un masaj relaxant de ex. pe tălpi și la ceafă sau creează presiune cu degetele tale, urmând teoria reflexologiei. Astfel sunt secretate, printre altele, endomorfine, hormonii care sunt responsabili pentru buna dispoziție și tonifierea organismului.

10 Completează alimentația
Dacă, cu toate acestea, ritmurile personale nu îți permit să faci toate cele de mai sus și energia ta nu-ți acoperă nevoile zilnice, există o soluție! Consultă-te cu nutriționistul sau cu farmacistul tău. Completează-ți alimentația și sporește-ți energia cu formule speciale pentru tine, cum ar fi vitamine, elemente antioxidante, plante tonifiante, acizi grași benefici omega 3 sau prin asocierea acestora!

who is who

Erifili Roussou, Farmacist
Dimitriados 229, C.P. 38221, Volos
Tel: 24210-24904, Fax: 24210-24944
www.roussou-pharmacy.gr
info@roussou-pharmacy.gr