Gestionarea greutății este o dificultate pentru cei mai mulți dintre noi în zilele noastre. Viața noastră este în principal sedentară, și din acest motiv nu reușim să ne consumăm energia în activitățile noastre zilnice. Pe de altă parte, masa este un ritual care ne face plăcere și prin urmare ne dorim frecvent să consumăm alimente în cantități mari sau alimente sărace în componente nutritive.
Dieteticianul-Nutriționist, doamna Georgia Ziogou, ne oferă răspunsuri și ne clarifică totul despre capitolul „controlul greutății”.
Este ușor să se creeze o dificultate în gestionarea greutății, deoarece pe o parte a balanței se află sănătatea noastră, un corp frumos conturat și sănătos, iar pe de altă parte este consumul de alimente care, în afară de supraviețuire, ne oferă și plăcere.
Cu toate că trăim într-o epocă a abundenței, în care nu există limitări la alimente și în alegerea acestora, cea mai mare parte a populației prezintă o lipsă a componentelor nutriționale fundamentale cum ar fi vitaminele, metalele și mineralele, notează specialista.
Ne confruntăm cu o situație (menținerea greutății fiziologice pentru o stare bună de sănătate), care este dificil să o abordăm singuri și încercăm să găsim căi „magice”, în timp ce lucrurile sunt mult mai simple.
Factorii pe care trebuie să îi reglăm atunci când dorim să pierdem în greutate sau cel puțin să menținem o greutate normală sunt, potrivit doamnei Ziogou, alimentația, exercițiul fizic și consumul adecvat de componente nutritive. Astfel, vom fi echipați corespunzător pentru o funcționare corectă a sistemului imunitar și a celui endocrin și vom avea o piele strălucitoare. Greutatea se reglează în proporție de 70% prin alimentație și 30% prin exercițiu fizic. Acest lucru, practic, înseamnă că oricât ne-am mișca, dacă nu suntem atenți la ceea ce mâncăm, corpul nu va putea să se mențină la o greutate fiziologică. Cu toate că dorința noastră este aceea de a mânca ceea ce dorim și cât dorim, acest lucru nu este posibil. În general avem o concepție greșită în ceea ce privește arderile organismului nostru. ”Lucrul pe care îl spun tuturor persoanelor care îmi solicită ajutorul este că totul contează și că nimic nu poate fi consumat pe termen nedefinit. Chiar și consumul de apă, dacă depășim limita normală, pot exista consecințe pentru sănătatea noastră”, explică d-na Ziogou.
Reglarea greutății se corelează direct cu consumul de alimente. Atunci când consumăm cantități mai mari (prin urmare mai multe calorii) decât ceea ce cheltuim, corpul va stoca excesul sub formă de grăsime, ceea ce duce la creșterea greutății. Atunci când consumăm mai puțin decât ceea ce cheltuim, organismul va utiliza energia din depozite, deci din grăsimea acumulată, pentru a-și realiza funcțiile sale. În acest mod va scădea greutatea.
Până aici este foarte simplu, întrebările, în acord cu specialista, sunt: Cu cât mai puțin să consumăm? Ce alimente trebuie să consumăm pentru a fi sănătoși? Cum putem, având în vedere că cea mai mare partea a zilei nu suntem acasă, ă muncim dar și să mâncăm sănătos? Este același lucru dacă primim calorii ce provin din dulciuri, din legume, fructe sau de la orice alt aliment?
Toate cele de mai sus au importanță și răspunsul nu este unul singur. Cel mai important lucru de care trebuie să țină seama un dietetician sunt nevoile și ritmul de viață zilnic al fiecărei persoane, subliniază
d-na Ziogou.
Abordarea individualizată
Dacă o persoană are o activitate fizică intensă, face sport, iar munca acesteia necesită de asemenea energie, are nevoi crescute de vitamine, minerale și aminoacizi. În acest caz, poate să consume porții mai mari de alimente, în asociere cu ajutorul vitaminelor cum ar fi C și E care au acțiune antioxidativă, sau a unor aminoacizi care sunt necesari pentru funcționarea celulelor epiteliale și regenerarea țesutului muscular.
Pentru o persoană care are o funcționare intensă a creierului sau care dorește să stimuleze funcția cardiacă, cu siguranță trebuie să consume alimente bogate în acizi grași omega-3, dar într-o asemenea cantitate care să mențină greutatea la nivelele dorite. Atunci când datorită vieții cotidiene nu este ușor să existe un consum sistematic de alimente bogate în omega-3, administrarea unui supliment cu omega-3 sau cu ulei de pește poate să ajute, comentează specialista.
Dacă o persoană dorește să mănânce dulciuri și fast food, este posibil să își mențină greutatea constantă consumând cantități foarte mici. Cu siguranță însă că în acest mod va apărea lipsa de vitamine, metale dar și alte substanțe nutritive, și va trebui să se îngrijească să prevină acest lucru prin intermediul unui supliment cu multivitamine. În consecință, are o mare importanță de unde provin caloriile noastre. Totul este o chestiune de voință. Dacă o persoană dorește să mănânce sănătos și să aibă o greutate fiziologică, poate să își organizeze viața zilnică foarte ușor, cu ajutorul și sub îndrumarea unui dietetician-nutriționist.
De multe ori credem că mâncăm sănătos. Cu toate acestea, identitatea alimentară a fiecărei persoane diferă. ”Prin termenul de „identitate alimentară”, definesc obiceiurile alimentare care au fost stabilite pentru fiecare dintre noi de la vârsta copilăriei și până la vârsta adultă”, notează d-na Ziogou. „Aud foarte des fraza ”de o viață țin dietă”, lucru care nu poate fi adevărat. A face alegeri sănătoase pentru alimentația noastră și a stabili cantitatea astfel încât să ne menținem o greutate scăzută, nu este abstinență, nici dietă - este alimentație sănătoasă!” ne clarifică specialista.
Astfel, altele sunt caloriile de care are nevoie un om mediu pentru a se menține, de exemplu, la 60 de kilograme, și altele pentru a se menține la 70. Prin urmare, în funcție de scopul pe care îl are o persoană, trebuie să accepte că se modifică și nevoia de calorii. Normal, reglarea greutății se face cu mult mai ușor când dieta se asociază cu exercițiul fizic.
De obicei supraestimăm consumul de energie și subapreciem consumul de alimente. Credem că făcând o oră de gimnastică am consumat atât de multe calorii încât, orice am mânca după aceea, nu ne va deranja. Acest lucru este o mare capcană, în acord cu d-na Ziogou.
De multe ori, oamenii se duc la sală pentru a pierde în greutate și, în cele de urmă, se întâmplă reversul. La cele de mai sus să adăugăm că și compoziția organismului este importantă pentru a stabili dacă greutatea sa este fiziologică. Este diferit să aibă cineva 60 kg cu 30% grăsime, și altceva să aibă 60 de kg cu 22% grăsime, deoarece 1 kilogram de grăsime are un volum triplu față de 1 kg de masă musculară.
Rolul exercițiului fizic
Este dovedit că reglarea greutății și reducerea procentului de grăsime din corpul nostru se realizează atunci când dieta se asociază cu exercițiul fizic. Când spunem „exercițiu” nu înseamnă doar că trebuie să ne ducem la o sală de fitness. Mersul pe jos și alergarea ușoară sunt de asemenea eficiente și, în special într-o țară cum este Grecia, în care resursele naturale sunt din abundență iar vremea ne-o permite, se pot realiza și în natură.
Mersul pe jos și alergarea ușoară, asociate cu un set de exerciții fizice personalizate pentru fiecare în parte pot să conducă la creșterea oxigenării organismului și, astfel, să „ardem” mai ușor și mai rapid caloriile, subliniază specialista. Setul de exerciții personalizate are drept scop stimularea acelor puncte ale corpului care pot avea mai multe depozite de grăsime. În plus, se produc endorfine, binecunoscuții hormoni ai bucuriei, care produc o stare mai bună.
Este foarte important ca exercițiul fizic să se facă sistematic. Durata ideală este de 30-60 minute, de 4-5 ori pe săptămână. Este bine să știm că este ideal un ritm de 60-70% al frecvenței cardiace maxime. În esență, acest lucru înseamnă mersul rapid pe jos într-un asemenea ritm încât să transpirăm. În orice caz, scopul nostru ar trebui să fie 8.000 de pași pe zi, în opinia d-nei Ziogou, deoarece reprezintă minimul pentru a ne bucura de beneficii cum ar fi sănătatea cardiacă, protejarea față de apariția diabetului zaharat, reducerea valorilor de grăsimi în sânge și capacite respiratorie mai bună.
Evident, dacă dorim ca rezultatul să vină într-o perioadă de timp mai scurtă, un supliment cu acid linoleic conjugat sau cu extract de ceai verde sau de cafea verde va ajuta. În cazul în care problema greutății este legată de tulburări hormonale cum ar fi ovare polichistice la femei, un supliment cu inozitol ar fi de ajutor.
În orice caz, se consideră necesar sfatul unui dietetician sau al medicului curant și bineînțeles al unui profesor de sport, astfel încât să stabilim obiective pentru o sănătate mai bună și dobândirea corpului pe care ni-l dorim. De altfel, totul are la bază stabilirea de priorități. „Puneți sănătatea ca prioritate și întoarceți pagina în viața dvs., luați-vă rămas bun de la vechile obiceiuri și spuneți bun venit noului dumneavoastră Eu!” ne propune specialista.
who is who
Georgia Ziogou
Dietetician-Nutriționist
Aggelou Metaxa 16, Glyfada, Cod Poștal 16675
Tel: 215 5015948, Mobil: 6984510753, www.newme.gr