Nutriție

Show_diatrofi-mythoi-k-alitheies-%ce%91
Nutriție

Mituri și adevăruri despre alimentația pe timp de vară- partea A

Auzim și citim multe lucruri despre ceea ce este bine să mâncăm și ce nu pe timp de vară, pentru a ne hidrata, a slăbi și pentru a ne proteja de căldură. Cu toate acestea, primim uneori informații care se contrazic, care mai mult ne încurcă decât să ne informeze. Ce este și ce nu este adevărat se obligă să ne clarifice dieteticianul-nutriționist dna. Emmanouella Magripli.
Vara este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri, care însă ascunde capcane cu privire la deshidratare. Cea mai obișnuită concepție greșită privind acest anotimp este consumul diferitor lichide, în afară de apă, pentru hidratare. Copiii, de exemplu, aleg granita iar adulții alcool, în special bere sau cocktail, ca să se răcorească. Din păcate, în ambele cazuri, consumul total net de lichid este neglijabil.
Mai precis, în cazul granitei, apa se utilizează pentru metabolismul zahărului pe care îl conține. Alcoolul, pe de altă parte, are acțiune diuretică iar cocktailurile conțin suficient zahăr. Prin urmare, rezultatul final este acela de consum al unei cantități minime de lichid și concomitent creșterea - de multe ori periculoasă- a aportului de energie deoarece, datorită numărului sporit de calorii crește greutatea, fapt ce poate conduce mai târziu la alte probleme, patologice.
Normal, aceste lichide pot fi consumate, dar nu în scopul hidratării. „Când vă este sete, este important să beți apă”, subliniază specialista. Și continuă:
Este bine să evităm în general consumul crescut de cocktailuri sau de băuturi tari, deoarece caloriile, dar și acțiunea diuretică, cresc odată cu conținutul de alcool. Cu alte cuvinte, cu cât alcoolul este mai curat, cu atât are efect diuretic mai puternic și contribuie mai mult la îngrășare. Fiecare gram de alcool oferă corpului 7 calorii. Atunci când băutura conține și o băutură răcoritoare cu zahăr, absorbția se face mai rapid. Celelalte calcule le puteți face dvs...

Vara: alimente și metabolism
Vara, în special în perioadele caniculare, corpul este supus unui stres. Organismul încearcă să reducă mișcarea și pierderea de energie, pentru a menține constantă temperatura corpului. În afară deci de indicațiile de bază care includ o atmosferă mai răcoroasă și o îmbrăcăminte ușoară, în culori deschise, este important să existe și o alimentație atent selectată, ușoară, notează doamna Magripli.
În ceea ce privește funcționarea mai bună a metabolismului pe timp de vară, datorită mișcării și a hidratării frecvente, specialista noastră răspunde:
”Μit! Căldura= energie, așa am învățat în anul I de gimnaziu. Când vorbim despre metabolism, vorbim de producerea de energie de către organism prin ardere, prin urmare producerea de energie, deci căldură.
Vara, datorită temperaturilor ridicate, corpul dorește să minimalizeze arderile pentru a nu produce căldură, deci reducerea metabolismului de bază în perioadele și în condițiile de căldură intensă. Acest lucru corespunde și cu referirea anterioară la tipurile de alimente pe care este important să le selectăm, care trebuie să fie ușoare și cu un conținut ridicat de apă”.
În plus, este important să reducem mișcarea intensă, pentru a nu solicita sistemul cardiovascular și respirator.
Vara, bineînțeles, ziua este mai lungă. Prin urmare, avem tendința de a ieși mai mult afară și să creștem numărul total de pași pe zi. Este bine să ne amintim că obiectivul fundamental este de 10.000 pași pe zi, ne spune dna. Magripli.
Există persoane care vara, la plajă, fac diverse sporturi. Cu toate că procentul este mic, dacă o persoană aparține acestei categorii, arderile se vor intensifica ușor, dar continuă să fie important ca alimentele pe care le consumă să fie ușoare.

Alimente ideale de vară, ușoare și gustoase
• Ouă - sub formă de omletă cu roșii, puțină ceapă și brânză feta- se combină foarte bine cu dovlecei și verdețuri.
• Salată Tabouleh cu pește sau fructe de mare la grătar/ fierte (calamari, caracatiță, creveți). Baza acestei salate este pătrunjelul sau roșiile, și puteți adăuga tărâțe sau quinoa.
• Pui la grătar cu guacamole (avocado- roșii- ulei- lămâie) cu tortilla integrală. Puteți să o consolidați din punct de vedere nutritiv cu puțin iaurt.
• Paste răsucite tricolore în salată țărănească.
• Burger cu pâine integrală, biftec de curcan, roșii, salată vede și murături.
• Linte sau salată de fasole cu pătrunjel, morcov, roșii deshidratate și capari sau măsline.
• Vinete cu roșii, ceapă, ciuperci și brânză, gratinate (la cuptor).

 

Vedeți răspunsul la cele mai frecvente întrebări referitoare la dieta de vară aici:

 

who is who

Emmanouella Magripli
Dietetician-Nutriţionist
D-na Dr. Emmanouela Magripli este absolventă a universităților McGIll și University of London, în domeniul Dieteticii Clinice și respectiv în Epidemiologie. Este doctor al Universității de Agronomie a Universității din Atena, membru al echipei de cercetare a Secției de Nutriție Umană și profesoară la secțiile universitate și postuniversitare. În paralel, este colaborator științific onorific la Universitatea din Oxford, Center of Statistic in Medicine.
http://www.eatsmart.gr
e-mail: emagriplis@eatsmart.gr