Sănătate

Show_ygieis_arthroseis_2
Sănătate

Articulații sănătoase pentru agilitate pe timpul iernii - A'

Iarna este o perioadă care face ca articulațiile noastre să fie mult mai sensibile. Durerea, edemele și rigiditatea sunt principalele probleme care preocupă pacienții și îi obligă să viziteze medicul curant. Observă cum viața lor cotidiană se schimbă, deoarece își pierd agilitatea și au o stare de disconfort. Medicul Georgios Themistokleous, chirurg ortoped și medic sportiv, ne oferă informații cu privire la acest subiect sensibil.
Există multe teorii care încearcă să cerceteze fenomenul de dezvoltare a sensibilității articulațiilor pe durata iernii. Mai întâi, temperatura scăzută a mediului pe durata iernii obligă organismul să trimită mai mult sânge către organele vitale, cum ar fi plămânii și inima, ceea ce face ca țesuturile conjunctive care înconjoară articulațiile să nu fie irigate corespunzător și să își piardă funcționalitatea, notează dl. Themistokleous.
De asemenea, un rol important îl joacă și schimbarea presiunii barometrice din această perioadă, deci presiunea pe care atmosfera o exercită prin greutatea sa asupra suprafeței Pământului. Deoarece se modifică condițiile meteorologice ale mediului, această presiune începe să scadă. Studiile1 au arătat că, datorită acestei scăderi țesuturile din corpul nostru se dilată și astfel pacienții văd, de exemplu, că li se umflă genunchiul. Având în vedere că această reacție continuă, edemul se mărește, probabil va apăsa și nervii care există în fiecare articulație, ceea ce duce la apariția durerii, precizează specialistul.
În paralel, nu ar trebui să uităm că pe durata lunilor de iarnă avem mai puține zile însorite, fapt ce se asociază cu lipsa vitaminei D. Vitamina D este absolut necesară pentru buna sănătate a sistemului osos, deoarece reglează cantitatea de calciu din organism. Astfel, lipsa vitaminei D face ca oasele să fie mai slabe și se poate asocia cu dureri articulare și musculare.
În cele din urmă, în această perioadă a anului, multe persoane prezintă simptome care se asociază cu depresia, care se poate manifesta și prin dureri fizice sau să intensifice durerile deja existente. Durerea articulară este foarte frecventă la persoanele care prezintă simptome de depresie.
Desigur, persoanele care sunt influențate mai puternic sunt bătrânii, dar și tinerii, care au fost diagnosticate cu artrită- și în special cu artrita care afectează articulațiile degetelor, ale mâinii, ale șoldului și de mijloc. Persoanele în vârstă este probabil să aibă mai multe probleme legate de irigarea țesuturilor, să aibă un nivel scăzut de vitamina D, în puține cuvinte să prezinte toți factorii agravanți care justifică exacerbarea simptomelor lor pe durata iernii, subliniază dl. Themistokleous.

Viața sedentară și munca pe perioada iernii.
Toți cei care duc o viață sau au o muncă sedentară riscă să facă osteoartrită la vârste tinere, chiar și în al patrulea deceniu de viață. Osteoartrita este o boală degenerativă care poate afecta una sau mai multe articulații, cum ar fi genunchiul, șoldul și umărul. Studiile2 au arătat, după cum precizează specialistul, că toții cei care stau pe scaun mai mult de patru ore pe zi și cu o poziție greșită a corpului, este probabil că vor prezenta modificări degenerative la nivelul coloanei vertebrale lombare, deoarece discurile intervertebrale primesc o sarcină crescută, în timp ce sunt afectate și articulațiile zigoapofizare. Desigur, acest lucru poate conduce și la hernia intervertebrală, dar și să limiteze diametrul canalului vertebral. Toate cele de mai sus sunt interpretate prin durere, disconfort și rigiditatea articulațiilor pacientului, care solicită mai mult o viață sedentară. Astfel, se creează un cerc vicios, care conduce la agravarea și afectarea altor articulații, cum ar fi genunchiul și șoldul.
În ceea ce privește tratamentul osteoartritei, în cazul în care deja s-a instalat, cel mai important pas este limitarea evoluției acesteia. Acest lucru poate fi realizat prin consumul de suplimente alimentare, începerea sistematică a exercițiilor fizice precum și tratamentul injectabil, în acord cu dl. Themistokleous, care subliniază: Prevenirea este extrem de importantă!
Concret, persoanele care au o muncă sedentară este bine să includă în viața lor cotidiană mersul pe jos sau o altă formă de exercițiu zilnic. În timp ce se află la muncă, la fiecare oră sau după o oră și jumătate să se ridice din scaun și să facă câțiva pași înainte de a continua.
Evident, articulații deteriorate au și persoanele care muncesc afară pe timp de iarnă sau muncile care solicită statul în picioare. Datorită statului în picioare, articulațiile șoldurilor, genunchii și gleznele primesc sarcini mari în cazul în care persoana nu se mișcă. Acest fenomen poate afecta integritatea structurală și lubrifierea articulațiilor și, astfel, să își piardă funcționalitatea. Asocierea dintre sarcinile crescute și traumatismele structurale conduc la durere intensă și dificultate la mers, notează specialistul.
Adevărul este că unele forme de muncă obligă lucrătorul să fie permanent în picioare, iar acest lucru nu se poate schimba cu ușurință. Specialiștii recomandă ca aceste grupe de muncă să nu rămână în picioare, în același loc, mai mult de opt minute. Cu alte cuvinte, trebuie să existe o deplasare la intervale regulate de timp. De asemenea, un rol suplimentar îl joacă și pantofii anatomici pe care trebuie să îi poarte lucrătorul, instruirea sa în ceea ce privește poziția corectă a corpului și ridicarea corectă a unui obiect greu de la sol. Normal, și în acest caz, exercițiile fizice sistematice pot aduce multiple beneficii, completează dl. Themistokleous.

Suplimentele alimentare pe scenă
Suplimentele alimentare pot oferi un ajutor important în protejarea articulațiilor noastre, deoarece conțin o cantitate ridicată de nutrienți, care probabil este dificil să le primim numai din alimentație. Astfel, pot acționa suplimentar în eradicarea infecțiilor și a durerii, notează dl. Themistokleous.
Studiile au arătat că aproximativ 62,5% dintre adulții cu artrită consumă zilnic cel puțin un supliment alimentar. Cele mai importante sunt: ceaiul verde (Camellia sinensis), cu acțiune antiinflamatorie semnificativă, bromelina (bromelain), o enzimă care contribuie la activarea producerii de prostaglandine și reduce inflamația dacă este consumată între mese, gheara pisicii (cat‘s claw), cu proprietăți antiinflamatorii, care se utilizează pentru a ameliora simptomele de osteoartrită și artrita reumatoidă, gheara diavolului (devil's claw), cu acțiune  antiinflamatorie și analgezică, utilă în special în cazurile de osteoartrită, reumatism și gută, dar și în bolile reumatice în general, condroitin sulfat, o substanță naturală sintetizată și secretată endogen de condrocite, găsită în cartilajul articular, țesutul conjunctiv și peretele vaselor care este utilizată terapeutic în principal pentru osteoartrită, sulfatul de glucozamină, care oferă organismului un material adecvat pentru producția de proteoglicani și glicozaminoglicani, care sunt componente structurale ale cartilajului la nivelul articulațiilor și este util pentru sănătatea articulațiior și în cazuri de osteoartrită, Msm, o formă de sulf organic care întărește țesutul conjunctiv și este util în cazurile de osteoartrită, artrită reumatoidă si leziuni sportive, curcumin, cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante, ne spune exemplificativ specialistul.

Când ar trebui să ne adresăm medicului?
Indicațiile specialistului sunt clare:
• Atunci când durerea articulară se menține mai mult de 3 zile.
•În cazul unei dureri articulare puternice, neexplicabile.
•În cazul în care articulația afectată este umflată semnificativ.
•Când există dificultăți la mișcarea articulației.
•Când pielea din jurul articulației este iritată sau caldă la atingere.
•Când apare febra sau există scădere în greutate, fără un anume motiv.

 

Citiți cum să vă mențineți articulațiile puternice și sănătoase:

 

 

who is who

Dr. Georgios Themistokleous, MD, PhD
Chirurg ortoped- Medic sportiv
Doctor al Universității din Atena
USC University Hospital, Los Angeles, U.S.A.
Androutsou 137-139, Pireu
Τel.: 210-4113036
Site: www.themistocleous.gr
E-mail: themistocleousgeorge@hotmail.com

Koutsa Maria
Asistentă
Absolventă a Secției Asistenți Medicali
Universitatea Atena
E-mail: maria.koutsa@hotmail.gr

 

1. Warrender, W. J., Henstenburg, J., Maltenfort, M., Lutsky, K.,Beredjiklian, P. (2017) ‘Seasonal Variation in the Prevalence of Common Orthopaedic Upper Extremity Conditions’, Journal of Wrist Surgery, 2. Garcia, M. G., Graf, M., Läubli, T. (2017) ‘Lower limb pain among workers: a cross-sectional analysis of the fifth European Working Conditions Survey’, International Archives of Occupational and Environmental Health, Garcia, M. G., Läubli, T., Martin, B. J. (2015) ‘Long-Term Muscle Fatigue After Standing Work’, Human Factors