Sănătate

Show_ygieis_arthroseis_1
Sănătate

Articulații sănătoase pentru agilitate pe timpul iernii - B'

Importanța prevenirii
Ca și în cazul tuturor bolilor, prevenirea are o importanță deosebită. O persoană care dorește să aibă articulații sănătoase, subliniază dl. Themistokleous, trebui să includă în viața lor cotidiană câteva, dacă nu toate, dintre următoarele obișnuințe:
•Ocupare sistematică cu o formă de mișcare.
•Menținerea greutății corporale fiziologice.
•O alimentație corectă și echilibrată.
•Consumul de suplimente care întăresc articulațiile.
•Expunere la lumina solară pentru creșterea nivelului de vitamina D atât de necesară.
•Modificarea obișnuințelor la locul de muncă, pentru protejarea articulațiilor care probabil sunt afectate.

Rolul exercițiului fizic
Exercițiul fizic este foarte important pentru sănătate, dar numai antrenamentul sistematic îmbunătățește starea de sănătate generală a organismului. În acord cu American College of Sport Medicine, fiecare adult ar trebui să dedice cel puțin 150 de minute pe săptămână pentru gimnastică de intensitate medie. Acest lucru se poate realiza fie prin 30-60 de minute de gimnastică de intensitate medie, de 5 ori pe săptămână, fie prin 20-60 minute de gimnastică de intensitate ridicată, de 3 ori pe săptămână.
Activitatea fizică este necesară pentru funcționarea bună a organismului iar intensificarea efortului la intervale regulate de timp conduce treptat sistemele organice la maximul capacității lor. În afara unei funcții cardiace mai eficiente, îmbunătățirea metabolismului și a funcțiilor cognitive, avem și o întărire a întregului sistem musco-scheletic. Prin creșterea puterii musculare, crește forța fizică, oasele sunt consolidate, se îmbunătățește postura corporală și flexibilitatea articulațiilor, sunt intensificate arderile organismului pe durata exercițiilor, dar și în repaus. De asemenea, mușchii devin mai rezistenți la leziuni în timpul exercițiilor, spune specialistul.
Adevărul este că practicarea exercițiilor fizice a crescut spectaculos în ultimele decenii. În paralel, au crescut și leziunile care sunt provocate de acestea. Exercițiile practicate intensiv, tehnica greșită și alimentația inadecvată a persoanelor care pratică sport sunt factori agravanți importanți.
În acord cu dl. Themistokleous, cele mai importante traumatisme care sunt legate de exercițiile fizice sunt cele ale articulației genunchiului (ruperea de menisc, ruptura ligamentului încrucișat anterior) și cele ale articulației umărului (dislocarea umărului și instabilitatea articulației). De asemenea, se pot produce leziuni și asupra tendoanelor.

Alimentație și articulații sănătoase
Alimentația corectă poate reprezenta aliatul cel mai important pentru sănătatea articulațiilor. Multe alimente sunt bogate în nutrienți cu acțiune naturală calmantă și antiinflamatoare. După cum notează dl. Themistokleus, cele mai importante dintre acestea sunt:
• alimentele bogate în sulf, cum ar fi sparanghelul, ouăle, usturoiul. Sulful este necesar pentru repararea și reconstrucția oaselor, a cartilajelor și a țesutului conjunctiv.
• peștele gras, cum ar fi somonul, scrumbia, sardelele și păstrăvul, deoarece conțin acizii grași omega-3 care au acțiune antiinflamatoare.
• alimente care conțin aminoacidul histidină, cum ar fi orezul, grâul și secara. Histidina elimină excesul de metale din organism, care sunt asociate cu artrita.
• alimente cu acțiune antiinflamatoare naturală, cum ar fi uleiul de măsline, ginger, spanac, fructele de pădure și cireșele.
• curcuma, prin curcumină, care deține proprietăți analgezice și antiinflamatoare.

 

Citiți despre funcționarea articulațiilor apăsând aici:


who is who

Dr. Georgios Themistokleous, MD, PhD
Chirurg ortoped- Medic sportiv
Doctor al Universității din Atena
USC University Hospital, Los Angeles, U.S.A.
Androutsou 137-139, Pireu
Τel.: 210-4113036
Site: www.themistocleous.gr
E-mail: themistocleousgeorge@hotmail.com

Koutsa Maria
Asistentă
Absolventă a Secției Asistenți Medicali
Universitatea Atena
E-mail: maria.koutsa@hotmail.gr

 

1. Warrender, W. J., Henstenburg, J., Maltenfort, M., Lutsky, K.,Beredjiklian, P. (2017) ‘Seasonal Variation in the Prevalence of Common Orthopaedic Upper Extremity Conditions’, Journal of Wrist Surgery, 2. Garcia, M. G., Graf, M., Läubli, T. (2017) ‘Lower limb pain among workers: a cross-sectional analysis of the fifth European Working Conditions Survey’, International Archives of Occupational and Environmental Health, Garcia, M. G., Läubli, T., Martin, B. J. (2015) ‘Long-Term Muscle Fatigue After Standing Work’, Human Factors