Fitness

Show_exercise_home_548x326
Fitness

Fitness acasă: Cum să alegem aparatele adecvate?

Exercițiile fizice au „invadat” cu adevărat viața noastră. Pentru cei care nu au timp sau nu doresc să meargă la sala sau să practice sporturi de grup, practicarea exercițiilor fizice pare a fi modalitatea ideală de tonifiere și de îmbunătățire sau de menținere a stării noastre fizice. Ce aparat este adecvat pentru noi? Ce ne va oferi, la ce trebuie să fim atenți și, în principal, ce trebuie să avem în vedere înainte de a-l cumpăra?

Banda de alergare
Aparat ”clasic” pentru exercițiul fizic, care își menține popularitatea. Este cea mai simplă formă de gimnastică aerobică și reprezintă mijlocul ideal de mișcare pentru aparatul cardio-vascular și în același timp ajută la consolidarea tonusului muscular (stimularea simultană a volumului și a forței musculare) și la arderea caloriilor.
De ce banda de alergare? În afară de faptul că putem face mișcare în spațiul propriu, în condiții climatice controlate, departe de gazele de eșapament și de mașini și nederanjați de particularitățile terenului (pante- coborâre- terenuri alunecoase) banda oferă avantajul de a absorbi vibrațiile din timpul alergării și astfel nu afectează mijlocul, genunchii sau gleznele ca în cazul alergării pe ciment sau pe asfalt. În general reprezintă o formă de mișcare sigură, atât pentru începătorii care doresc să își îmbunătățească starea fizică și să își controleze greutatea, cât și pentru persoanele „inițiate” în sport, care doresc să își consolideze rezistența.
Alegerea aparatului: Este important ca în alegerea noastră să acordăm o deosebită atenție la lungimea și la lățimea benzii- de ex. o bandă îngustă va obliga picioarele să lovească partea de plastic a benzii de fiecare dată când alergăm sau când mergem. Este obligatoriu să poată absorbi vibrațiile produse de atingerea tălpii dar în același timp să fie destul de dură, astfel încât să ofere o rezistență suficientă în faza de împingere a benzii de rulare, altfel va fi ca și cum am încerca să alergăm în nisip. Alte caracteristici pentru alegerea corectă a benzii sunt legate de numărul de programe pe care le deține, frecvența utilizării, prețul și designul acesteia.

Caracteristicile fundamentale pe care trebuie să le dețină:
• încrederea (aceasta se constată din service și din garanția oferită de firmă)
• motor silențios (1.5-2 cai putere)
• reglarea înclinării 0-12%
• reglarea vitezei 0.8-16km
• indicațiile monitorului (calorii, puls, programe preferate)

La ce să fim atenți: Pe cât de important este cumpărarea unei benzi pentru alergare, la fel de important este și spațiul în care va fi montată, și din acest motiv ar fi bine să știm de la început locul în care o vom instala (dimensiunile camerei, podeaua, izolarea sonoră, aerisirea, sistemele de sunet- televizor).
Toate acestea sunt destul de importante, deoarece printre cele mai importante motive pentru care unele persoane nu folosesc banda se referă la spațiul în care este instalată și nu la aparatul propriu-zis.

Bicicletă statică
După banda de alergare, ca popularitate, este cel de-al doilea aparat pentru efectuarea de exerciții aerobice. Consolidează și pune în mișcare mușchii membrelor inferioare, ajută la arderea caloriilor și este ideal pentru consolidarea sistemului cardiovascular.
De ce bicicleta? Este un aparat care se instalează cu ușurință în spațiul casei și este util atât pentru exercițiul fizic cât și pentru consolidarea musculară a bolnavilor aflați în faza de recuperare, la recomandarea medicului curant.
Avantajul bicicletei statice constă în faptul că exercițiul se realizează prin eliberarea membrelor inferioare de greutatea corpului, ceea ce duce la reducerea stresului pe talie și pe genunchi.

Alegerea aparatului: Bicicletele pot fi magnetice sau electronice și respectiv biciclete cu spătar sau fără. Bicicletele magnetice de rezistență sunt soluția cea mai accesibilă:
• Se mișcă cu o curea, care începe să se miște doar odată cu mișcarea noastră.
• Sunt mai ușoare în comparație cu bicicletele electronice și în consecință mult mai ușor de manevrat atât în mișcare cât și la depozitarea lor.
• Gama de performanță se referă la o rezistență manuală de nivel 1-10.

Bicicletele electronice:
• Necesită priză pentru a funcționa
• Sunt silențioase
• Dețin o multitudine de funcții, cum ar fi stabilirea distanței, a timpului, a caloriilor pe care dorim să le „ardem” etc.- Gama de performanță a lor este electronică și începe de la 20-400 Watt.

Oricare ar fi alegerea noastră, ar fi bine să ne îngrijim ca aparatul să provină de la o firmă de încredere iar service-ul să acopere partea mecanică pentru cel puțin 2 ani.
De asemenea, este important să alegem sarcina maximă pe care o poate suporta șaua, dacă este dintr-un material ușor și rezistent și dacă aparatul poate fi reglat cu ușurință atât pentru șa cât și pentru mânere (în ceea ce privește înălțimea și înclinarea)
La ce să fim atenți: Pentru ușurința dumneavoastră, este bine să verificați dacă există roți pentru transport, material anti-transpirație pe mânere și indicatoare pentru viteză, calorii, distanțe, timp și puls.

Cross trainer sau aparatul eliptic
Este singurul din gama aparatelor pentru exerciții aerobice care ne oferă sentimentul că literalmente „mergem” sau mai bine zis că „zburăm” în aer. Mișcările eliptice activează metabolismul și stimulează grupele musculare mari, fără a provoca vibrații și tensiuni suplimentare asupra articulațiilor și ligamentelor.
De ce aparatul eliptic? Este un tip de step, dar mai îmbunătățit. Oferă o gamă largă de exerciții pentru antrenamentul nostru, protejând simultan și membrele. Este ideal pentru persoanele care au o viață sedentară sau - în anumite condiții- pentru persoanele obeze.
Alegerea aparatului: Cross trainer sau aparatele eliptice pentru exerciții fizice se clasifică în două categorii: cele care au un sistem de rezistență magnetic și funcționează cu baterie și cele care au un sistem de rezistență electronic și funcționează cu curent electric.
Oricare dintre cele două categorii alegem, există unele specificații de bază pe care trebuie să le îndeplinească:

• roți pentru transport
• pedale și mânere antiderapante
• ecran cu indicarea vitezei, caloriilor, timpului, viteza de mers, distanța totală parcursă
• programe specializate vizate
• dimensiunile aparatului lungime 136-144/ lățime 53, înălțime 152-156
• greutatea roții de 14-22 kg
• gama de performanță 1-10 cu sistem magnetic de rezistență și 25-400W cu sistem electronic de rezistență
• garanție cel puțin 3 ani, firmă de încredere pe piață.

La ce să fim atenți: Este important ca înainte de cumpărarea aparatului să îl probăm, pentru a verifica dacă într-adevăr acesta ni se potrivește. Este preferabil să alegem montarea de către firmă și să solicităm să ni se facă o scurtă demonstrație a posibilităților acestuia.

Aparat pentru abdomen
Exercițiile pentru abdomen sunt cele mai populare și se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Aceste exerciții pot fi practicate tot timpul, cu condiția să nu existe probleme patologice cum ar fi de exemplu durerile acute de spate, hernia inghinală, hernia ombilicală sau sindromul suprarenal- abdominal, deoarece joacă un rol important în susținerea întregului corp.
De ce un aparat pentru abdomen? Exercițiile abdomenului au ca scop principal consolidarea acestuia, deoarece ajută corpul și în general mișcarea, respirația și susținerea coloanei vertebrale și a pelvisului astfel încât să se evite durerile de spate. Exercițiul sistematic al mușchilor abdominali are ca rezultat ameliorarea reliefului abdominal. Un aparat pentru abdomen și un program adecvat de antrenament în mod cert ne va ajuta să atingem mai rapid scopul nostru- fie că este vorba de o stare bună de sănătate sau pentru un abdomen plat. Adevărul este că regula generală conform căreia 70% din rezultatele bune sunt legate de dietă și doar 30% de antrenament, se aplică și pentru antrenamentul abdomenului. Asocierea unei alimentații adecvate și un program de exerciții ne va duce mai aproape de obiectivul nostru.
Alegerea aparatului: Dimensiunile aparatului trebuie să fie proporționale cu cele ale camerei în care ne antrenăm. Aparatul trebuie să fie ușor de manevrat, să nu cântărească mult și să poată fi depozitat cu ușurință. De asemenea, să aibă o pernă de sprijin pentru gât confecționată dintr-un material moale. Putem să alegem și aparate cu sprijin pentru spate-mijloc dar trebuie să fim atenți la materialul din care este confecționat, care nu trebuie să fie rigid. În plus, este important să alegem un spațiu în care să existe televizor sau sistem de sunet, astfel încât antrenamentul nostru să nu devină monoton.
La ce să fim atenți: Este de preferat să vi se monteze aparatul pe loc și să vi se facă o scurtă demonstrație, astfel încât să cunoașteți modul corect de efectuare a exercițiilor. În plus, să aveți grijă să fie cât mai silențios, să fie produs de o firmă de încredere din domeniul fitness-ului și, evident, să aibă garanție.

Aparat de vâslit
Exercițiile cu acest aparat reprezintă un mod echilibrat de mișcare pentru creșterea rezistenței și în principal pentru consolidarea unor grupe musculare de bază- piept, spate, picioare. Simultan îmbunătățește „performanța” inimii și a sistemului circulator.
De ce vâslitul: Când vâslim, mișcarea se realizează pe un scaun care alunecă lent, în funcție de puterea pe care o stabilim și de rezistența cilindrului, și din acest motiv articulațiile nu sunt afectate de vibrații. La fiecare mișcare, aparatul de vâslit antrenează într-un procent de 65-75% membrele inferioare și cu 25 până la 35% membrele superioare.
În plus sunt puși în mișcare mușchii abdominali, umerii sunt „arse” 38 până la 43 de grame de grăsime pe oră și conferă un spate puternic și bine conturat, întărind astfel mijlocul.
Alegerea aparatului: Pe piață se găsesc în principal două categorii: cele magnetice (tragerea frânghiei) și cele hidraulice (pârghii de vâslire). Diferențele constau, în principal, din rezistență și din dimensiuni. Rezistența hidraulică de obicei este însoțită de brațe- vâsle- oferind astfel o simulare reală a mișcării de vâslire. La cele magnetice, producătorii au tendința de a monta o frânghie cu un mâner, reușind un rezultat similar dar creând astfel și un aparat practic, de mici dimensiuni, pentru acasă, care poate fi depozitat cu ușurință. De asemenea, un avantaj pe care îl oferă aparatul magnetic de vâslit este acela că poate fi transformat și într-un aparat de sport, oferind posibilitatea de a practica 18-20 de exerciții de consolidare musculară, unele dintre ele pe scândură. Înainte de a cumpăra aparatul, este bine să verificăm dacă respectă condițiile esențiale pentru exerciții, și anume:

• firmă de încredere
• service cel puțin 2 ani pentru partea mecanică
• sarcina maximă suportată de șa
• roți pentru transport
• indicatoare pentru viteză, calorii, distanțe, timp și ritmul bătăilor cardiace
• material spumos și rezistent pentru șa
• să poată fi pliat, astfel încât să se depoziteze cu ușurință.

La ce să fim atenți: Pe piață există suficient de multe aparate de încredere, la prețuri convenabile. Să ne amintim că fiecare aparat de sport trebuie să dețină setări care să fie asigure pentru tipul nostru constitutiv, mișcări ușoare și comode pe durata antrenamentului. În consecință este important, dacă există posibilitatea, să îl probăm înainte de a-l cumpăra.